Καθημερινή – Athens Health Summit: Η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας

Καθημερινή – Athens Health Summit: Η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας

Οι προοπτικές ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας, οι επενδύσεις, αλλά και το ακανθώδες ζήτημα του clawback, είναι μερικά από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης μεταξύ εκπροσώπων του κλάδου κατά τη διάρκεια του «Καθημερινή – Athens Health Summit».

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προοπτικές ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας, οι επενδύσεις, αλλά και το ακανθώδες ζήτημα του clawback, είναι μερικά από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης μεταξύ εκπροσώπων του κλάδου κατά τη διάρκεια του «Καθημερινή – Athens Health Summit».

Στο πάνελ «Οικοδομώντας ένα ανθεκτικό και ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», το οποίο συντόνισε ο επιχειρηματικός συντάκτης της «Κ» Ηλίας Μπέλλος, ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και co-CEO του ομίλου ELPEN, αναγνώρισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια με ελάχιστα κίνητρα αλλά και με μία προοπτική σταθερότητας υλοποιούνται πολλά επενδυτικά πλάνα. «Οι νέες επενδύσεις θα βοηθήσουν τον Ελληνα ασθενή να έχει καλύτερη πρόσβαση σε φάρμακα, καθώς το πλάνο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι να παράγει αντιιικά φάρμακα, φάρμακα αντικαρκινικά και να μπει σε νέες τεχνολογίες, σε βιοομοειδή φάρμακα αλλά και πιθανώς σε μονοκλωνικά αντισώματα».

Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις και από την πλευρά των ξένων φαρμακοβιομηχανιών, καθώς υπάρχει μόνο μία μονάδα από ξένη εταιρεία, ωστόσο ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι επενδύσεις έθεσε τη φορολογική σταθερότητα, τονίζοντας πως φέτος μέσω του clawback «έχουμε μία υπερφορολόγηση περισσότερη από κάθε άλλη χρονιά».

«Κλειδί» για επενδύσεις η φορολογική σταθερότητα, αναφέρει ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ.

Οπως ανέφερε, «αυτό πάει τα επενδυτικά σχέδια πίσω. Δεν γίνεται να έχουμε clawback μέχρι το 2025 και τα κίνητρα να σταματούν το 2023». Τέλος, υπενθύμισε πως στο πλαίσιο του συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις επιστρέφεται πίσω το 8% του συνολικού clawback. Μέσω αυτού του κινήτρου υποβλήθηκαν πέρυσι 40 επενδυτικά προγράμματα από ξένες και ελληνικές εταιρείες.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και πρόεδρος/διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Ζαχαρίας Ραγκούσης, τόνισε πως «εκεί που πρέπει να μπούμε σαν χώρα με άλμα είναι στην πραγματική καινοτομία», καθιστώντας απαραίτητο: οι επενδύσεις που γίνονται στη φαρμακοβιομηχανία να είναι εμπροσθοβαρείς, να υπάρχει σύνδεση πανεπιστημίου και έρευνας – ανάπτυξης και να κρατήσουμε τον κόσμο που έχουμε και να φέρουμε κι άλλον πίσω».

Ο ίδιος επισήμανε πως «χρειαζόμαστε σταθερότητα, δηλαδή προβλεψιμότητα», τονίζοντας πως το άλμα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι το τεχνολογικό. Τέλος, η Agata Jakoncic, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) και managing director της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, υπογράμμισε πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παρέμεινε σταθερή τα τελευταία 7 χρόνια, με το κενό να καλύπτεται από τον ιδιωτικό φαρμακευτικό τομέα. Επίσης, ανέφερε πως «θα πρέπει να βλέπουμε το σύστημα υγείας ως επένδυση και όχι ως κόστος», εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή