Πολεοδομικές ρυθμίσεις για το Ελληνικό

Πολεοδομικές ρυθμίσεις για το Ελληνικό

Σειρά ρυθμίσεων για την επένδυση στο Ελληνικό και άλλες πολεοδομικές τροπολογίες κατατέθηκαν χθες σε σχέδιο νόμου στη Βουλή

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά ρυθμίσεων για την επένδυση στο Ελληνικό και άλλες πολεοδομικές τροπολογίες κατατέθηκαν χθες σε σχέδιο νόμου στη Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπουν τη δυνατότητα οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα ανεγερθούν να μην ακολουθούν τον οικοδομικό κανονισμό ως προς το μέγεθος, την κάλυψη και το ύψος τους, αλλά να εγκρίνονται κατά παρέκκλιση. Επιπλέον, στους χώρους όπου αναπτύσσονται θα μπορεί να προστεθεί πλήθος άλλων χρήσεων –εκτός από τις συνοδευτικές τους εγκαταστάσεις–, όπως χώροι φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής, εμπορικά καταστήματα και άλλα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πολεοδομική τροπολογία, που δεν αφορά το Ελληνικό, με την οποία επιτρέπεται στον φορέα μιας μεγάλης επένδυσης να αναδιατάσει κατά το δοκούν το ρυμοτομικό σχέδιο και των γειτονικών περιοχών, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε όσους επηρεάζονται.

Οι ρυθμίσεις κατατέθηκαν χθες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης». Οσον αφορά το Ελληνικό, επεκτείνεται η «ειδική» νομοθεσία, που τα τελευταία χρόνια εξαιρεί σταδιακά κομμάτια τής υπό πολεοδόμηση περιοχής από τους πολεοδομικούς κανονισμούς, διαμορφώνοντας έναν «οικοδομικό κανονισμό Ελληνικού». Οπως προβλέπεται στο συγκεκριμένο πακέτο ρυθμίσεων:

• Για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους δόμησης και τον οικοδομικό κανονισμό. Ως αιτιολογία προβάλλεται ότι «οι περιορισμοί του κτιριοδομικού κανονισμού δεν ανταποκρίνονται σε εγκαταστάσεις τέτοιας κλίμακας».

• Στους χώρους αθλητικών συγκεντρώσεων ορίζεται ότι μπορούν να προστεθούν διάφορες χρήσεις, όπως αθλητικοί ξενώνες, χώροι εστίασης και αναψυχής, εκθεσιακοί χώροι, εμπορικά καταστήματα και άλλα. Με τον συνδυασμό των δύο ανωτέρω ρυθμίσεων οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού μετατρέπονται σε μικρούς αυτοτελείς επιχειρη-ματικούς πόλους.

• Δημιουργείται μια νέα, ενιαία διαδικασία αδειοδότησης των εργασιών μικρής κλίμακας για τις προσωρινές κυκλοφοριακές συνδέσεις του Ελληνικού με το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού μετατρέπονται σε μικρούς αυτοτελείς επιχειρηματικούς πόλους.

• Δίνεται η δυνατότητα οι εγκαταστάσεις που έχει οριστεί ότι θα κατεδαφιστούν, να μην κατεδαφιστούν από την «Ελληνικό Α.Ε.», αλλά από οποιονδήποτε άλλο αυτή έρθει σε συμφωνία (λ.χ. μελλοντικό αγοραστή ή developer).

• Δίνεται η δυνατότητα οι χώροι στάθμευσης στο Ελληνικό (πλην όσων εξυπηρετούν την κατοικία) να χρησιμοποιούνται ως σταθμοί αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου κατατέθηκαν και κάποιες πολεοδομικές τροπολογίες που δεν σχετίζονται με την επένδυση στο Ελληνικό. Μεταξύ άλλων:

• Με μια «φωτογραφική» ρύθμιση, προβλέπεται ότι μέσω των ΕΣΧΑΣΕ και ΕΣΧΑΔΑ (δηλαδή σε μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις επί δημοσίων ή ιδιωτικών ακινήτων) που αφορούν εντός σχεδίου περιοχές, μπορούν να μετακινούνται ή να καταργούνται ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές και να αναδιατάσσεται το δίκτυο των κοινόχρηστων χώρων. Η δε εισφορά σε γη μπορεί να μετατρέπεται σε χρήμα αν η ύπαρξη ζωνών προστασίας, διατηρητέων και άλλων δυσκολεύει την αξιοποίηση του ακινήτου.

• Με έτερη ρύθμιση επιτρέπεται στην περίπτωση εκπόνησης ενός Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (λ.χ. για μια επένδυση) να ανασυντάσσονται οι πράξεις εφαρμογής (δηλαδή ο πολεοδομικός σχεδιασμός που έχει εγκριθεί) και εκτός των ορίων του σχεδίου. Με άλλα λόγια, ο φορέας υπέρ του οποίου εκπονείται το ΕΠΣ αναλαμβάνει, όχι μόνο να ανασχεδιάσει την περιοχή που κατέχει κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης, αλλά και τις γειτονικές περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή