Πρόγραμμα για προσιτή κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα για προσιτή κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Ενα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα για την κοινωνική κατοικία πρόκειται να ξεκινήσει με το νέο έτος στη Θεσσαλονίκη.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα για την κοινωνική κατοικία πρόκειται να ξεκινήσει με το νέο έτος στη Θεσσαλονίκη. Εντεκα από τους δήμους της δημιούργησαν έναν φορέα, ο οποίος θα παρεμβαίνει ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον πιθανό μισθωτή, αναλαμβάνοντας να αναβαθμίσει κενά διαμερίσματα και να τα διαθέσει με προσιτό ενοίκιο στην αγορά. Ενα ανάλογο πρόγραμμα θα τρέξει για 100 διαμερίσματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πρόγραμμα, που ονομάζεται «Προσιτή Κατοικία», συμμετέχουν η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε./ΑΟΤΑ και το Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ. Προηγήθηκε η πρώτη, εδώ και 30 χρόνια, αναλυτική επιστημονική μελέτη για την κατοικία στη Θεσσαλονίκη (επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας ο Πάνος Χατζηπροκοπίου, από το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας του ΑΠΘ). Η μελέτη –την οποία παρουσίασε η «Κ» στις 13.9.21– ανέδειξε την οξύτητα του προβλήματος κατοικίας στην πόλη, καθώς πλέον δεν αφορά μόνο τις λεγόμενες «ευάλωτες» ομάδες αλλά και σημαντικό μέρος της μεσαίας οικονομικής τάξης.

Η μελέτη κατέληγε στην πρόταση ίδρυσης ενός φορέα,  που θα αναλάβει να εφαρμόσει μια στρατηγική για την προσιτή κατοικία και την καταπολέμηση της αστεγίας. Ο φορέας αυτός ιδρύθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής, στην οποία συμμετέχουν 11 από τους 13 δήμους της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. «Στόχος μας είναι το στεγαστικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης που δεν χρησιμοποιείται, επειδή οι ιδιοκτήτες του δεν μπορούν να το ανακαινίσουν. Αυτό το απόθεμα κατοικιών θα αναβαθμίσουμε ώστε να το επανεντάξουμε, με προσιτό ενοίκιο», ανέφερε η Μαρία Καραγιάννη, πρόεδρος της Αναπτυξιακής.

Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται η στελέχωση του φορέα που θα αναλάβει το φιλόδοξο εγχείρημα, ώστε τον Ιανουάριο να ξεκινήσει τη λειτουργία του. «Η πρώτη του κίνηση θα είναι η ανάθεση μιας μελέτης που θα εστιάζει στα κλειστά ακίνητα στην πόλη και σε τι κατάσταση βρίσκονται, σε επιλεγμένες γειτονιές όπου παρουσιάζεται πληθυσμιακή συρρίκνωση», αναφέρει η Μέριτς Οζγκούρνες, συντονίστρια του προγράμματος. «Κατόπιν θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι ιδιοκτήτες ή να μας προτείνουν ακατοίκητα ακίνητα πολίτες. Ενας μηχανικός θα επισκέπτεται το ακίνητο και ένας νομικός θα κάνει τον νομικό του έλεγχο ώστε σταδιακά να αξιολογηθούν και να αποτελέσουν το πρώτο απόθεμα. Κατόπιν, ανάλογα με τις χρηματοδοτικές μας ικανότητες θα ξεκινήσουμε την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των διαμερισμάτων. Συζητούμε με το υπουργείο Περιβάλλοντος μήπως δημιουργηθεί ένα ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα». Ολα θα γίνονται με τη συναίνεση των ιδιοκτητών. «Θα υπογράφεται μια συμφωνία, όπου θα μας παραχωρούν τη διαχείριση του ακινήτου για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ώστε να το επισκευάσουμε με δικά μας έξοδα και να το επενοικιάσουμε με προσιτό ενοίκιο. Κατόπιν το ακίνητο θα επιστρέφει στον ιδιοκτήτη χωρίς καμία δική του υποχρέωση», λέει η κ. Οζγκούρνες. Οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Αθηναίων θα συμμετέχουν σε ένα πιλοτικό έργο του υπ. Εργασίας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορά τη μετατροπή 30 και 70 κατοικιών αντίστοιχα σε κοινωνική κατοικία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή