ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονοκλωνικά αντισώματα: Διευρύνονται τα κριτήρια

Στη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε περισσότερες κατηγορίες ασθενών, μεταξύ των οποίων όλοι όσοι είναι άνω των 65 ετών, παχύσαρκοι, άτομα με διαβήτη κ.ά. και –υπό προϋποθέσεις– σε νοσηλευόμενους ασθενείς προχώρησε το υπουργείο Υγείας

Μονοκλωνικά αντισώματα: Διευρύνονται τα κριτήρια

Στη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε περισσότερες κατηγορίες ασθενών, μεταξύ των οποίων όλοι όσοι είναι άνω των 65 ετών, παχύσαρκοι, άτομα με διαβήτη κ.ά. και –υπό προϋποθέσεις– σε νοσηλευόμενους ασθενείς προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Αυτό αποφασίστηκε για να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη θεραπεία όσο γίνεται περισσότεροι ασθενείς πριν από την πλήρη επικράτηση του στελέχους «Ομικρον», εναντίον του οποίου έχει φανεί ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι αποτελεσματικά. Η χώρα μας έχει προμηθευτεί 2.000 θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα. Από τις 26 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η χορήγησή τους έως και χθες είχαν λάβει τη θεραπεία 190 ασθενείς, ενώ έχουν υποβληθεί 230 σχετικές αιτήσεις.

Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έθεσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τα οποία ισχύουν από το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων, αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς με COVID-19 μπορούν να υποβάλουν όλοι οι γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει ηλικία 12 ετών και άνω, να έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR τεστ το οποίο να έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο, και να έχει τουλάχιστον έναν από τους παράγοντες κινδύνου που είναι οι εξής: μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων (συμπεριλαμβάνονται και όσοι είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου), υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, κυστική ίνωση, καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία), αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος, ανοσοανεπάρκειες, HIV, εγκυμοσύνη δευτέρου ή τρίτου τριμήνου, επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτης μάζας σώματος άνω του 35, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία, ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, διαβήτης υπό θεραπεία, συμφορική καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ηπατική νόσος, καρδιαγγειακή, υπέρταση υπό θεραπεία, θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 μπορούν πλέον να λάβουν τη θεραπεία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, με αφορμή διαμαρτυρίες γιατρών για αδυναμία εισόδου στην πλατφόρμα, τόνισε ότι για να μπορούν να συνταγογραφηθούν τα μονοκλωνικά πρέπει να είναι αναρτημένο το θετικό μοριακό τεστ του ασθενούς στο μητρώο COVID. Οπως αναφέρει σε ανάρτησή της, «για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με COVID-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια – μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο COVID».

Ειδήσεις σήμερα

21.657 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 60 θάνατοι και 635 διασωληνωμένοι

Πού εντοπίζονται τα 21.657 νέα κρούσματα – Σχεδόν τα μισά στην Αττική

Λύματα: «Εκτοξεύθηκε» το ιικό φορτίο σε Ιωάννινα και Κέρκυρα – Αύξηση 100% στην Αττική

Πέντε ημέρες η καραντίνα για νοσούντες με ήπια ή χωρίς συμπτώματα

Merck στην «Κ»: Το χάπι αντιμετωπίζει και την «Όμικρον»

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr