Ανώτατη τιμή τα 47 ευρώ για τον διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο pcr

Ανώτατη τιμή τα 47 ευρώ για τον διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο pcr

Ιατρικοί σύλλογοι ζητούν να δοθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης και χορήγησης σε κάθε ασφαλισμένο.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 47 ευρώ ορίζεται από αύριο, Πέμπτη, η ανώτατη τιμή χρέωσης για τα PCR τεστ, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έπειτα από τη θεαματική ζήτηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα για τη διενέργεια μοριακών τεστ. Την ίδια στιγμή, ιατρικοί σύλλογοι ζητούν να δοθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης και χορήγησής τους σε κάθε ασφαλισμένο, ενώ εκπρόσωποι του κλάδου των πολυιατρείων επισημαίνουν την ανάγκη να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος προκειμένου η διαδικασία διενέργειας τεστ να μην καταστεί ασύμφορη, κυρίως για τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, από αύριο τροποποιείται το πλαφόν που έχει οριστεί για τον διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής: το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος) περιλαμβανομένων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών ορίζεται στα 35 ευρώ. Επίσης, το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές ανέρχεται στο ποσό των 12 ευρώ.  

Σημειώνεται πως τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα. Εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων αλλά και των πολυιατρείων υποστηρίζουν πως θα πρέπει να συνταγογραφείται το PCR και να αποζημιώνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να επιβάλλεται clawback. Παράλληλα, τονίζουν πως είναι αναγκαίο να μειωθούν τα λειτουργικά τους έξοδα προκειμένου να μη συμπιεστεί το περιθώριο κέρδους τους.

Μιλώντας στην «Κ» εκπρόσωπος του κλάδου που διατηρεί το δικό του πολυϊατρείο, επισημαίνει πως η μείωση των λειτουργικών εξόδων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την απαλλαγή όλων των ιατροτεχνολογικών αναλώσιμων προϊόντων από τον ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, προτείνει διατίμηση σε αναλώσιμα προϊόντα (π.χ. μάσκες, γάντια), τα οποία παράγονται στην Ελλάδα και τα οποία καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από το προσωπικό των κέντρων. «Υπάρχουν δύο τρόποι για τη διενέργεια του τεστ: είτε το πραγματοποιείς στο δικό σου εργαστήριο με δικό σου αντιδραστήριο είτε κάνεις τη λήψη, την προεργασία και το στέλνεις σε ένα μοριακό κέντρο. Το συγκεκριμένο κέντρο μπορεί να ζητήσει 32-38 ευρώ για να το αναλύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράγοντες της αγοράς παρατηρούν πως δεδομένης και της αυξημένης ζήτησης για τη διενέργεια των τεστ, το κόστος για το κράτος σίγουρα θα είναι αυξημένο και θα μπορούσε –με κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις– να αγγίξει και τα 50-100 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή