Ανάργυρος Μαριόλης: Ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός

Ανάργυρος Μαριόλης: Ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός

Ο Ανάργυρος Μαριόλης βραβεύτηκε από τον διεθνή οργανισμό Wonca

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τώρα ο γιατρός είναι και πάλι μόνος». Ετσι κλείνει ο δρ Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, το κείμενο στο οποίο ευχαριστεί τον διεθνή οργανισμό Wonca για την απονομή του βραβείου του Καλύτερου Οικογενειακού Ιατρού στον Κόσμο για το 2021. Και κάπως έτσι είναι. Μετά την πρόσκαιρη ανάδυση στα «εγκόσμια» με αφορμή τη σημαντική αυτή διάκριση –«οικογενειακός γιατρός» είναι από μόνος του τίτλος τιμής για εκείνον–, επέστρεψε στη δουλειά, στο καθήκον, μόνος πλάι στον συνάνθρωπό του.

Εκεί τον πέτυχε χθες η «Κ». Να κάνει εμβόλια. Εξάλλου, ο ίδιος έχει πρωτοστατήσει στην ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της πανδημίας στη Μάνη. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιούσε, σε συνεργασία με κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, διαγνωστικούς ελέγχους για COVID-19 σε μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο που προσάραξε σε παραλία κοντά στον Γερολιμένα. «Είναι η αδυναμία μου», μας λέει. «Οι μετανάστες, το βλέμμα τους».

Το 2004, ο κ. Μαριόλης ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, το Κέντρο Υγείας Βύρωνα. «Στο εξωτερικό υπήρχαν τέτοιες δομές, για την Ελλάδα όμως υπήρξε πρότυπο. Τι πρόσφερε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Τη στοργή προς τον άνθρωπο». Η σχέση του με τους άλλους ανθρώπους, αυτή η στοργική, όπως τη χαρακτηρίζει, σχέση, μοιάζει να είναι η κινητήριος δύναμή του. «Με τους ανθρώπους έχω συνάψει μυστική συμμαχία», λέει. «Και το ευτύχημα είναι ότι το φως από την προσφορά όλων των συνεργατών μου δεν το διαδέχθηκε το σκοτάδι. Ο ήλιος όπως απλώνει παντού τη ζεστασιά του είναι μονόδρομος. Είναι πολύ σπουδαία αυτή η ανάγκη και αυτή η δύναμη. Γιατί αλλάζει το βλέμμα που κοιτάζουμε τον κόσμο». Στο πλαίσιο της δράσης του στον Βύρωνα, σε συνεργασία με τον δήμο, είχε δημιουργήσει και ειδικό ξενώνα κοινωνικής μέριμνας με 150 δωμάτια για τη φροντίδα προσφύγων, μεταναστών, άπορων πολιτών.

Πρωτοστατεί στην ενημέρωση των κατοίκων της Αρεόπολης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της πανδημίας και συνδράμει στην περίθαλψη μεταναστών.

«Ο γιατρός στην πρωτοβάθμια φροντίδα πρέπει να διακηρύσσει την ανθρώπινη ικανότητα για υψηλό φρόνημα, για κουράγιο και αγάπη», λέει στην «Κ». «Με το Κέντρο Υγείας Βύρωνα προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τον δικό μας δούρειο ίππο και να στρίψουμε το αόρατο τιμόνι που ορίζει την πρωτοβάθμια φροντίδα όχι στο ημίφως για μισά μεγέθη και μικρομεσαίες καταστάσεις, αλλά στη λάμψη του πάθους, της πίστης και της αμφιβολίας. Ολα αυτά τα χρόνια καταφεύγουμε στο ίδιο το σημείο της ύπαρξής μας που είναι χάρισμα και όχι απόκτημα, στα αισθήματα δηλαδή της συμπόνιας και του πόνου. Στο λανθάνον αίσθημα αδελφικότητας, στην παντοδύναμη βεβαιότητα της αλληλεγγύης που συνδέει με αόρατους ιστούς τη μοναξιά των ψυχών σε μέρη όπως είναι η Μάνη».

Στον Βύρωνα, όταν το κέντρο υγείας πήρε τον δρόμο του, ένα πρωί είπε «φεύγω». «Εμεινα άνεργος, μπήκα στο ταμείο ανεργίας για ένα διάστημα». Ακολούθησε η Μάνη, η ιδιαίτερη πατρίδα του, και το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, όπου ο Ανάργυρος Μαριόλης πήγε το 2010, με στόχο να μείνει λίγους μήνες, «να βοηθήσω». Εχει μείνει περισσότερο από 10 χρόνια. «Σαν παιδί όλα μου τα παιχνίδια ήταν δημιουργημένα στη μοναξιά. Γι’ αυτό επέλεξα τη Μάνη ως προτελευταίο σταθμό μου. Η αναγκαιότητα είναι η κορυφαία λέξη της ψυχής μου, που καθημερινά επιθυμεί να συνδεθεί με όλες τις λέξεις που χρησιμοποιώ». Ποιος θα είναι ο τελευταίος σταθμός; Δεν το ξέρει ακόμη. «Αυτό που επιθυμώ είναι να παραμείνω ένας γιατρός λησμονημένος, γιατί η ιατρική μου είναι ασυμβίβαστη και βροχερή. Ομως πάντα είχα εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και δεν απελπίστηκα ποτέ».

Ο Ανάργυρος Δ. Μαριόλης είχε ανακηρυχθεί από τον Wonca Καλύτερος Οικογενειακός Ιατρός της Ευρώπης 2019, βάζοντας υποψηφιότητα για τον παγκόσμιο τίτλο, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή