Άμεση λήψη μέτρων για τους λύκους στην Πάρνηθα

Άμεση λήψη μέτρων για τους λύκους στην Πάρνηθα

«Εχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία», λέει στην «Κ» ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Καλλιστώ», Γ. Θεοδωρίδης – Οι προτάσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν ένα περιστατικό επίθεσης λύκου σε σκύλο. Αν αδρανήσουν κι άλλο οι Αρχές, δεν αποκλείεται να έχουμε και περιστατικό επίθεσης σε άνθρωπο». Αυτό διαμηνύουν οι άνθρωποι της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» μετά το προχθεσινό τραγικό γεγονός στην Πάρνηθα, όπου λύκος, κρυμμένος ανάμεσα στα αυτοκίνητα των επισκεπτών του καταφυγίου Μπάφι, όρμηξε στο κουτάβι που κρατούσε ένα 14χρονο κορίτσι, το πήρε και εξαφανίστηκε στο δάσος. Η ιστορία μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι με λυπημένο τέλος, αλλά ο κακός ο λύκος δεν είναι εδώ.

Η «Καλλιστώ» είχε προειδοποιήσει ήδη από αρχές Δεκεμβρίου όλους τους συμμετέχοντες φορείς (Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού, Δασαρχείο Πάρνηθας, Γενική Διεύθυνση Δασών, ΥΠΕΝ, ΟΦΥΠΕΚΑ κ.λπ.) για την περίεργη κινητικότητα λύκων στο σημείο. Τους τελευταίους μήνες –σημείωνε στο σχετικό έγγραφο– τουλάχιστον τρεις λύκοι προσεγγίζουν τις νυχτερινές ώρες, και όχι μόνο, τους χώρους γύρω από το Μπάφι και ειδικά τον χώρο στάθμευσης οχημάτων. «Τα άγρια ζώα αποφεύγουν τον άνθρωπο, αλλά φαίνεται ότι αυτοί οι λύκοι έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία λόγω της παρουσίας τροφής στην περιοχή», εξηγεί στην «Κ» ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης, Γιώργος Θεοδωρίδης. Οι συγκεκριμένοι λύκοι είτε βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια που δεν μαζεύονται εγκαίρως ή ταΐζονται απευθείας από επισκέπτες του βουνού που επιθυμούν να βγάλουν μια εντυπωσιακή φωτογραφία. Αυτό, σε συνδυασμό με τον αυξημένο όγκο επισκεπτών στην κεντρική Πάρνηθα μετά τη φωτιά στο Τατόι, έχει οδηγήσει σε μεγάλη εξοικείωση των ζώων που «όταν ξεπεράσει κάποια όρια (…) μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους ή τα κατοικίδια που τους συνοδεύουν», όπως έγραφαν οι άνθρωποι της «Καλλιστώ» προφητικά στο έγγραφο, προτείνοντας την άμεση λήψη μιας σειράς από μέτρα. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν εγκαίρως.

Μεταξύ άλλων προτείνονται η ενημέρωση των επισκεπτών για την αποφυγή παροχής τροφής προς την άγρια πανίδα αλλά και για την απαγόρευση παρουσίας κατοικιδίων στον Εθνικό Δρυμό («δεν υπάρχει ούτε μία πινακίδα που να ενημερώνει τους επισκέπτες ότι απαγορεύεται να φέρνουν τα σκυλιά τους στο βουνό», λέει ο κ. Θεοδωρίδης), η τοποθέτηση φαναριών στα σημεία προσέγγισης, η τακτική αποκομιδή αστικών απορριμμάτων, οι προγραμματισμένες επισκέψεις και περιπολίες δασικών υπαλλήλων. Παράλληλα συνιστάται η λειτουργία ομάδας άμεσης επέμβασης και απώθησης των λύκων στα συγκεκριμένα σημεία με τη χρήση εκτοξευτήρων φωτοβολίδων, κροτίδων με τροχιοδεικτικό κ.ά. Η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενη για ικανό χρονικό διάστημα, αλλά μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές και μόνο όταν υπάρχει πάντα δυνατότητα διαφυγής για τα ζώα.

Οπως λέει ο κ. Θεοδωρίδης, τέτοια ομάδα άμεσης επέμβασης έχει συσταθεί με νόμο από το 2014 για την αρκούδα. «Αντίστοιχα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο και για τον λύκο. Τα άγρια ζώα από τη φύση τους δεν προσεγγίζουν τον άνθρωπο, είναι της άποψης “από μακριά κι αγαπημένοι”. Ομως κάποια αγριογούρουνα, κάποιοι λύκοι, κάποιες αρκούδες, για διάφορους λόγους, αλλάζουν αυτή τη συμπεριφορά και εμφανίζουν εξοικείωση. Υπάρχουν επιστημονικά πρωτόκολλα σε όλο τον κόσμο με τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ετσι πρέπει να γίνει και εδώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή