Αυξάνονται τα κρούσματα στα σχολεία

Αυξάνονται τα κρούσματα στα σχολεία

Κατόπιν διενέργειας ενός ακόμα self test μετέβησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές στο σχολείο την Τρίτη. Από τη διενέργεια αυτοελέγχου αναδείχθηκαν ακόμα 9.688 θετικά στον κορωνοϊό τεστ, εκ των οποίων εκτιμάται ότι περίπου 1.000 ανήκουν σε εκπαιδευτικούς.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατόπιν διενέργειας ενός ακόμα self test μετέβησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές στο σχολείο την Τρίτη. Από τη διενέργεια αυτοελέγχου αναδείχθηκαν ακόμα 9.688 θετικά στον κορωνοϊό τεστ, εκ των οποίων εκτιμάται ότι περίπου 1.000 ανήκουν σε εκπαιδευτικούς. Ως εκ τούτου, αυτοί οι 1.000 εκπαιδευτικοί, μαζί με όσους είχαν θετικά τεστ τη Δευτέρα, δηλαδή πάνω από 2.300, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν προσήλθαν στα σχολεία, διαταράσσοντας μοιραία την εκπαιδευτική διαδικασία. Ο αριθμός τους μάλιστα θεωρείται πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί είχαν έρθει σε επαφή ή είχαν επιμολυνθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, με συνέπεια να μην είναι αξιόμαχοι, καθώς η καραντίνα διαρκεί τουλάχιστον πέντε ημέρες. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, το σύνολο των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν κυμαίνεται πανελλαδικά σε 6.000.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο αισθητό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς το ωρολόγιο πρόγραμμα στηρίζεται κυρίως σε ένα δάσκαλο, οπότε άπαξ και εκείνος νοσεί, η αντικατάστασή του είναι δύσκολη. Ταυτόχρονα όμως σημειώνονται και πολλές απουσίες παιδιών, τα οποία οι γονείς τους κρατούν προληπτικά στο σπίτι είτε για να μην επιμολυνθούν είτε για να αναπτύξουν την απαιτούμενη ανοσία από τον πρόσφατο εμβολιασμό τους. Η τάση αυτή φαίνεται να κρατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, καθώς προβλέπεται πως θα συμπέσουν με την κορύφωση του τρέχοντος πανδημικού κύματος. Σε πολλά δημοτικά της περιφέρειας, καθώς δεν προσμετρώνται οι απουσίες, έλειψε τις δύο πρώτες μέρες ακόμα και ο μισός πληθυσμός της τάξης… Για την επίλυση αυτής της δύσκολης εξίσωσης, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έκτακτη πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, εκ των οποίων 3.576 με τρίμηνες συμβάσεις και 1.208 ως αναπληρωτές με συμβάσεις έως τη λήξη του σχολικού έτους. Την ερχόμενη Δευτέρα υπολογίζεται να ξεκινήσει η τοποθέτησή τους στα σχολεία όπου παρατηρούνται κενά τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν με εσωτερική διαχείριση του διαθέσιμου προσωπικού.  

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έκτακτη πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών για να επιλύσει το δύσκολο πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, περί τα 160 γυμνάσια και λύκεια σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη τελούν από τη Δευτέρα υπό κατάληψη, με αιτήματα που σχετίζονται με την προσαρμογή της εξεταστέας ύλης και την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. Στα εν λόγω σχολεία έχει τεθεί σε εφαρμογή η τηλεκπαίδευση. Ωστόσο, βάσει υπουργικής απόφασης που κοινοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, «μαθητές/τριες οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας».

Υπενθυμίζεται ότι θα ακολουθήσει και 3ο τεστ την Πέμπτη για προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή. «Εφαρμόζονται πολλαπλά φίλτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ολοι αυτοί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων πραγματοποιούνται χάρη στη λειτουργία των σχολείων, ανιχνεύοντας χιλιάδες εν δυνάμει φορείς που διαφορετικά θα κυκλοφορούσαν δίχως να έχουν οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό», σχολιάζουν από το υπουργείο Υγείας. «Η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή