ΣτΕ: απόρριψη προσφυγής για τον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης

ΣτΕ: απόρριψη προσφυγής για τον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης

«Το πράσινο φως» για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πράσινο φως» για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα πολιτών και φορέων της πόλης για «πάγωμα» των εργασιών, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή δεν θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις αρχαιότητες, όπως υποστήριξαν οι προσφεύγοντες. Η αίτηση είχε κατατεθεί από έξι φορείς (ανάμεσα στους οποίους οι πανελλήνιοι σύλλογοι των αρχαιολόγων και των συντηρητών αρχαιοτήτων) και 21 πολίτες (ανάμεσα στους οποίους ο Γιάννης Μπουτάρης, η τέως γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη και επτά ομότιμοι ή εν ενεργεία καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου). Οι προαναφερθέντες προσέφυγαν κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, με την οποία τον Ιούλιο εγκρίθηκε η μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου» και ακόμα δύο διοικητικές αποφάσεις που σχετίζονται με το ίδιο θέμα.

Οπως υποστήριξαν οι προσφεύγοντες, η μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων είναι πλημμελής και τις θέτει σε κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, ότι δεν ακολούθησε τα προβλεπόμενα από τον νόμο στάδια εκπόνησης, ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία ώστε να θεωρηθεί οριστική μελέτη, αλλά βασίζεται στον εμπειρισμό, με αποτέλεσμα να παρακάμπτει τις ασφαλιστικές δικλείδες που θέτει η νομοθεσία για την εκτέλεση τέτοιας σπουδαιότητας αρχαιολογικών έργων. Η Ολομέλεια της Επιτροπής Αναστολών (6/2022) του ΣτΕ αποφάσισε ότι τα επιχειρήματα των προσφευγόντων δεν επαρκούν για να διαταχθεί η αναστολή των εργασιών απόσπασης. Εξετάζοντας το επιχείρημα περί πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης στις αρχαιότητες έκρινε ότι η βλάβη αυτή δεν είναι πιθανή «διότι η σχετική μελέτη έχει ήδη τροποποιηθεί, όπως υπέδειξαν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, πριν από τη σχετική θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εξειδικεύεται συνεχώς σε επίπεδο κάθε αρχαιολογικής ενότητας ξεχωριστά, προβλέπεται δε η σύνταξη και συμπληρωματικών μελετών για την έδραση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, πριν από την επανατοποθέτησή τους στον σταθμό, μετά την κατασκευή του».

Περαιτέρω επισημαίνει ότι ανάλογες μεταφορές έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, όπως αυτή που αφορά σε τμήμα των ίδιων αρχαιοτήτων του σταθμού «Βενιζέλου», που έχει ήδη μεταφερθεί κατ’ εφαρμογήν υπουργικής απόφασης του έτους 2017, η νομιμότητα της οποίας δεν έχει αμφισβητηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή