Επιδότηση 20.000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού ταξί

Επιδότηση 20.000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού ταξί

Σε νέο κύκλο επιδότησης ηλεκτρικών ταξί προχωράει η κυβέρνηση με στόχο την είσοδο των επαγγελματιών οδηγών στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο κύκλο επιδότησης ηλεκτρικών ταξί προχωράει η κυβέρνηση με στόχο την είσοδο των επαγγελματιών οδηγών στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης των μεταφορών στη χώρα, όπως υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Ηλεκτροκίνησης. Στο μεταξύ, το πρόγραμμα επιδότησης της ηλεκτροκίνησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλάζει μορφή τόσο για τα Ι.Χ. όσο και για τα επαγγελματικά οχήματα, με τα νέα δεδομένα να ανακοινώνονται τους προσεχείς μήνες. Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την αύξηση της επιδότησης αντικατάστασης ταξί με ηλεκτρικό, γεγονός το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τον κλάδο.

«Ειδικά για τα ταξί ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μια δεύτερη ενίσχυση, να ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα “Πράσινα Ταξί”, το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτεί την αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων ταξί με αμιγώς ηλεκτρικά. Και το σύνολο της επιδότησης για τα ταξί μπορεί να ξεπερνά και τις 20.000 ευρώ. Παράλληλα, εκπονείται σχέδιο εγκατάστασης υποδομών φόρτισης στις πιάτσες ταξί, με προτεραιότητα σε αυτές που το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το επιτρέπει χωρίς να γίνει σημαντική επαύξηση ισχύος», αποκάλυψε ο κ. Καραμανλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά εμπόδια απόκτησης ηλεκτρικού οχήματος τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους ιδιώτες είναι το υψηλό κόστος κτήσης τους. Ως προς τους επαγγελματίες, όμως, ανασταλτικός παράγοντας μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση είναι και οι ελλείψεις στις υποδομές φόρτισης, οι οποίες, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, «όσο αυξάνεται η ζήτηση για φορτιστές τόσο αυξάνονται».

Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι τα κίνητρα που έχουν ήδη δοθεί για την αγορά ή τη μίσθωση ηλεκτρικών Ι.Χ. και δικύκλων έχουν φέρει αποτελέσματα. Υπενθύμισε ότι το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόλις 480. Το ποσοστό της αγοράς, από το 0,4% του 2019, εκτινάχθηκε σχεδόν στο 7%. Σε επίπεδο υποδομής, από τα 58 δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης που υπήρχαν πανελλαδικά το 2019, σήμερα αυτά έχουν φτάσει τα 1.200. «Στόχος μας είναι το 2025 να έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο που θα προσεγγίζει τα 12.000 σημεία φόρτισης και το 2030 να έχουμε φτάσει τους 25.000 φορτιστές πανελλαδικά», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή