Κακοκαιρία Ελπίδα: Ιστορίες απίστευτης ταλαιπωρίας στο «Ελ. Βενιζέλος»

Κακοκαιρία Ελπίδα: Ιστορίες απίστευτης ταλαιπωρίας στο «Ελ. Βενιζέλος»

Οι περισσότεροι επίδοξοι ταξιδιώτες κοιμήθηκαν στο πάτωμα του αεροδρομίου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ουρά και το ράμφος είναι από παγωμένο χιόνι – για μάτι έχει ένα πλαστικό καπάκι καφέ. Ο χιονάνθρωπος που την Τρίτη το μεσημέρι υποδέχεται στην είσοδο 2 όσους ταξιδιώτες καταφέρνουν –και αποτολμούν– να φθάσουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, έχει τη μορφή περιστεριού, περιστεριού που είναι παγωμένο και αγέρωχο, κοιτάει μπροστά αλλά δεν πετάει. Δεν είναι το μόνο. Οι περισσότεροι επίδοξοι ταξιδιώτες είναι εδώ από τη Δευτέρα. Κοιμήθηκαν στο πάτωμα του αεροδρομίου, και τώρα περιμένουν στοιχισμένοι σε μια φιδίσια ούρα, αναμένοντας μια ξεκάθαρη απάντηση για το πότε θα μπορέσουν να πάνε στον προορισμό τους. «Νιώθω κουρασμένη, απογοητευμένη, εκνευρισμένη», λέει στην «Κ» η 36χρονη Χριστίνα Ιορδανίδου. Από τη Λάρνακα, έφθασε τη Δευτέρα στην Αθήνα, από όπου θα πετούσε για Κρήτη. Πέντε λεπτά πριν από την αναχώρηση από Αθήνα, και όσο ήταν στο αεροπλάνο, τους είπαν πως η πτήση για Κρήτη ακυρώθηκε. Την Τρίτη, αφού πέρασε ένα βράδυ χωρίς ύπνο στο πάτωμα του αεροδρομίου, της είπαν πως θα πετούσε στις 16.25, όμως και αυτή η πτήση ακυρώθηκε. «Δεν γίνεται», δηλώνει, «να δίνεις τόσα λεφτά και να μην υπάρχει η εξυπηρέτηση που πρέπει, και από την εταιρεία προς τους πελάτες και από το κράτος προς το αεροδρόμιο».

«Στις καρέκλες και στο πάτωμα κοιμηθήκαμε», αναφέρει στην «Κ» ο 50χρονος Γιώργος Μητσίκογλου. Θα πετούσε για Θεσσαλονίκη στις 18.35 της Δευτέρας – η πτήση ακυρώθηκε, αλλά ο κ. Μητσίκογλου, όπως και τόσοι άλλοι ταξιδιώτες, δεν μπορούσε να γυρίσει στην Αθήνα. «Δεν υπήρχε ούτε ταξί, ούτε λεωφορείο, ούτε μετρό, ούτε τίποτα», λέει η Ντ., μια γυναίκα άνω των 45, η οποία δεν ήθελε να ονομαστεί. Εφθασε στην Αθήνα από το Βουκουρέστι στις 6 το πρωί της Δευτέρας και έχει επιχειρήσει να πάρει τέσσερις διαφορετικές πτήσεις, με τελικό προορισμό το Βελιγράδι. Ολες την τελευταία στιγμή ακυρώνονται. «Είμαι εξαντλημένη, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, δεν το έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου – δεν είχε και τυφώνα, είχε χιόνι, και όλα παρέλυσαν», τονίζει.

«Το ήξεραν πως ο καιρός ήταν κακός, έπρεπε να είχαν ακυρώσει την πτήση από το Λονδίνο», δηλώνει στην «Κ» ο 21χρονος Σαχρόουζ, ο οποίος θα πετούσε από Λονδίνο στη Σαντορίνη, μέσω Αθηνών, αλλά κατέληξε να περνάει το πρώτο βράδυ των διακοπών του στο πάτωμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Είχε τόσο πολύ κόσμο στο αεροδρόμιο, ήταν εκατοντάδες από εμάς, κι όλοι κοιμόμασταν στο πάτωμα», συμπληρώνει. «Κοιμόμουν στο πάτωμα, σαν αδέσποτο σκυλί», λέει στην «Κ» ο 36χρονος Βάλερ, ο οποίος πέταξε από τη Γερμανία και θα πήγαινε, μέσω Αθηνών, στην Κύπρο. Το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρει, τους είπαν πως θα τους έδιναν 120 ευρώ για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, το οποίο έπρεπε να βρουν μόνοι τους. Αλλά το Sofitel, απέναντι από το αεροδρόμιο, ήταν γεμάτο. «Το πιο κοντινό ξενοδοχείο ήταν 10 χιλιόμετρα από εδώ», δηλώνει ο 37χρονος Μιχάλης Λιούμπας. Δεν είχαν κανένα τρόπο να πάνε εκεί τη Δευτέρα. Στο μεταξύ, άρχισαν να πεινούν – κάποια στιγμή τους έδωσαν νερό, χυμό και ένα σάντουιτς. Κάποιοι προσπάθησαν να κοιμηθούν στο Flocafé, που ήταν κλειστό αλλά είχε καναπέδες. «Τους έδιωχνε όμως η ασφάλεια», λέει ο κ. Λιούμπας. «Είμαι παιδίατρος και δουλεύω στη Λευκωσία, έχω ακυρώσει τα ραντεβού μου χθες και σήμερα, δεν μπορώ να τα ακυρώσω και αύριο», τονίζει. Η 35χρονη Παύλα, η οποία είναι από την Τσεχία αλλά μένει στην Κρήτη, πέταξε τη Δευτέρα από το Ηράκλειο για να μεταβεί μέσω Αθηνών στην Πράγα. «Πριν φύγουμε», λέει στην «Κ», «ρώτησα τρεις ανθρώπους αν λόγω καιρού θα μπορέσω να φύγω από την Αθήνα ή αν θα ήταν καλύτερα να μείνω σπίτι». Τελικά έμεινε στο αεροδρόμιο. «Είναι τρελό», αναφέρει, «ήταν πτήση 35 λεπτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή