Αττική Οδός: Η διαδικασία για την αποζημίωση

Αττική Οδός: Η διαδικασία για την αποζημίωση

Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων για όσους εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες η υποβολή αιτημάτων αποζημίωσης στην «Αττική Οδό» από οδηγούς που εγκλωβίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο την προηγούμενη Δευτέρα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν τι ώρα μπήκαν και… τι ημέρα βγήκαν από τον άξονα, να καταθέσουν εισιτήριο διοδίων, αν έχουν, να αναφέρουν αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία και να αποστείλουν φωτογραφίες που τράβηξαν κατά τη διάρκεια του εγκλωβισμού τους. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν οι δικαιούχοι θα κληθούν να υπογράψουν παραίτηση από κάθε άλλη ενέργεια – πάντως, στα λιγοστά περιστατικά αποζημίωσης για ανάλογους εγκλωβισμούς, το ποσό που επιδικάστηκε ήταν πολύ μικρότερο των 2.000 ευρώ. Επιπλέον πρέπει να δηλώσουν (περίπου) τι ώρα μπήκαν στην Αττική Οδό και από ποιο κόμβο και ποια ημέρα βγήκαν (και από ποιον κόμβο). Ως προς τον τρόπο απόδειξης, ο πολίτης καλείται να δηλώσει:

• Αν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του μίλησε τηλεφωνικώς με τις υπηρεσίες της Αττικής Οδού (προφανώς τα τηλεφωνήματα έχουν καταγραφεί).

• Αν πλήρωσε διόδια και με ποιο τρόπο (αν πλήρωσε με πομποδέκτη, τότε ζητείται να συμπληρώσει τον αριθμό του).

Τέλος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να «ανεβάσει» την απόδειξη πληρωμής διοδίων, αν έχει, καθώς και έως 3 φωτογραφίες που τράβηξε κατά τον αποκλεισμό του και αποδεικνύουν την παρουσία του εκεί. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της «Αττικής Οδού», για οποιοδήποτε πρόβλημα ή πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών, Δευτέρα – Σάββατο 08.00-19.00 και Κυριακή 11.00-19.00 στο 210-66.82.222. Αυτό που δεν διευκρινίζεται προς το παρόν είναι πώς θα διαχειριστεί η εταιρεία πολίτες που τυχόν δεν έχουν εξοικείωση με το Ιντερνετ ώστε να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση. Η πλατφόρμα πάντως θα μείνει σε λειτουργία για όσο καιρό χρειαστεί και τα αιτήματα θα εξετάζονται ξεχωριστά, με τη σειρά κατάθεσης.

Δεν διευκρινίζεται προς το παρόν πώς θα διαχειριστεί η εταιρεία πολίτες που δεν έχουν εξοικείωση με το Ιντερνετ.

Αδιευκρίνιστο προς το παρόν είναι αν θα ζητηθεί από την «Αττική Οδό» οι πολίτες να την απαλλάσσουν από κάθε άλλη αξίωση.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις δείχνει ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν διά της δικαστικής οδού για πολύωρο αποκλεισμό (δηλαδή για ηθική βλάβη και όχι για άλλες σοβαρές βλάβες στην υγεία) είναι πολύ μικρότερες των 2.000 ευρώ:

• Το 2013 (απόφαση 680/13), οδηγός που είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της «Νέας Οδού» για τον πολύωρο αποκλεισμό του στην εθνική οδό την Καθαρά Δευτέρα του 2011 πέτυχε να λάβει αποζημίωση 600 ευρώ από το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Ωστόσο, με νεότερη απόφαση για το ίδιο περιστατικό (5924/14, Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών) και αργότερα για νέα υπόθεση (2653/19 Ειρηνοδικείο Αθηνών, για τον εγκλωβισμό οχημάτων στο Μαρτίνο λόγω χιονόπτωσης το 2017) τα δικαστήρια απέρριψαν τα αιτήματα αποζημίωσης.

• Το 2016 η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κάλυψε το αεροπορικό εισιτήριο οδηγού που λόγω καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης στην εθνική οδό έχασε την πτήση του. Ωστόσο, αυτό έγινε χωρίς δικαστική προσφυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή