Δημοσκόπηση Pulse: Oι Έλληνες ανησυχούν για την οικονομία

Δημοσκόπηση Pulse: Oι Έλληνες ανησυχούν για την οικονομία

Βαθύτατα προβληματισμένη και ανήσυχη είναι η ελληνική κοινή γνώμη για τις συνέπειες που θα έχει, γενικότερα αλλά και ειδικά στην οικονομία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως καταδεικνύει η τελευταία, διπλή πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύτατα προβληματισμένη και ανήσυχη είναι η ελληνική κοινή γνώμη για τις συνέπειες που θα έχει, γενικότερα αλλά και ειδικά στην οικονομία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως καταδεικνύει η τελευταία, διπλή πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ. Το δεύτερο μέρος της έρευνας έγινε αμέσως μετά την 24η Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα της ρωσικής εισβολής.

Συγκεκριμένα, το 80% των ερωτηθέντων απαντάει πως ανησυχεί πολύ ή και αρκετά, τόσο «γενικά» όσο και ειδικότερα, για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse – Παραμένει υψηλό το ποσοστό εκείνων που δεν θέλουν πρόωρες εκλογές.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όταν οι ερωτήσεις επικεντρώνονται στο ζήτημα των πρόσφατων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να έχει ενιαία εκτίμηση ως προς το εάν εξωτερικές αιτίες ή εσωτερικοί λόγοι φέρουν την κύρια ευθύνη για τις αυξήσεις αυτές: το 47% απαντάει ότι ο κύριος λόγος είναι «εξωτερικός – τα διεθνή ζητήματα», το 35% δείχνει «κυβερνητικούς χειρισμούς ή αστοχίες», ενώ το 9% λέει πως ο κύριος λόγος είναι «εγχώρια θέματα και αδυναμίες της χώρας μας». Στην ειδικότερη για τα κυβερνητικά μέτρα και τις σχετικές πρωτοβουλίες ερώτηση, το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί πως κινούνται «προς λανθασμένη κατεύθυνση», ενώ το 42% δηλώνει πως «χρειάζονται κι άλλα». Επιπρόσθετο ενδιαφέρον εδώ έχει το γεγονός ότι λανθασμένα τα θεωρεί και το 25% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Επίσης, το 51% συνολικά των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση Pulse: Oι Έλληνες ανησυχούν για την οικονομία-1

Τούτων δοθέντων, παραμένει πολύ υψηλό το ποσοστό εκείνων που δεν θέλουν πρόωρες εκλογές (το 47% επιθυμεί κάλπες «το 2023, έως και την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης», το 26% –λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα– κρίνει καλύτερο να γίνουν εκλογές «μέχρι το φετινό καλοκαίρι», και μόλις το 19% «μέχρι το τέλος της χρονιάς»). Ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη επιλέγει το 40%, ενώ τον κ. Αλ. Τσίπρα το 25%, με τη Ν.Δ. –η οποία φαίνεται να έχει υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της– να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 33,5%, έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό απαντήσεων 14,5%, το ΚΚΕ 5%, η Ελλ. Λύση 4%, ενώ το 3% απαντάει ΜέΡΑ25. Στην παράσταση νίκης διευρύνεται υπέρ της Ν.Δ. (59%) η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ (22%). Στο ερώτημα «ποιος εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο», ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 26%, ακολουθεί ο κ. Ν. Ανδρουλάκης με 24%, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 21%.

Τέλος, το 66% στέκεται θετικά έναντι των πρόσφατων αποφάσεων για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, ενώ ένας στους δύο θεωρεί πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή