Απαγωγή Κυπαρίσση – Δικογραφία: Τα δύο κρησφύγετα, ο «Γρηγόρης» και η παράδοση των λύτρων

Απαγωγή Κυπαρίσση – Δικογραφία: Τα δύο κρησφύγετα, ο «Γρηγόρης» και η παράδοση των λύτρων

Όλο το χρονικό της απαγωγής του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση μέχρι την απελευθέρωσή του

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες λεπτομέρειες για τον τρόπο που έδρασαν οι απαγωγείς του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρρίση φέρνει η «Κ» στο φως της δημοσιότητας. Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών συνέλαβαν το Σάββατο 5 Μαρτίου ως δράστες τρία άτομα. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 41 και 34 ετών, καθώς και μια 39χρονη γυναίκα. Η αστυνομία αναζητά ένα ακόμη άτομο ονόματι «Γρηγόρης» καθώς και άλλα άτομα τα οποία όμως φέρονται να είχαν δευτερεύοντα ρόλο.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα οι απαγωγείς είχαν τοποθετήσει στο αυτοκίνητο του 40χρονου επιχειρηματία συσκευή γεωεντοπισμού έτσι ώστε να παρακολουθούν όλα τα δρομολόγιά του και να βρουν το κατάλληλο σημείο για να κάνουν την απαγωγή.

Πώς πήραν τα λύτρα των 800.000 ευρώ

Οι δράστες επικοινώνησαν συνολικά 14 φορές είτε τηλεφωνικά είτε μέσω μηνυμάτων με την οικογένεια. Αρχικά ζητούσαν 1.000.000 ευρώ, ενώ μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις μείωσαν την απαίτησή τους στο ποσό των 800.000 ευρώ με την παράδοση των λύτρων να γίνεται στις 2 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα εκείνης της μέρας η μητέρα, η αδερφή και ο γαμπρός του επιχειρηματία μετά από οδηγίες που έλαβαν μετέβησαν στην περιοχή των Βριλησσίων. Εκεί ένας άνδρας που επέβαινε σε μηχανή τους πήρε τα κινητά τηλέφωνα και τους έδωσε άλλη συσκευή με την οποία θα συνέχισαν να επικοινωνούν με τους απαγωγείς. Τελικά, η παράδοση των λύτρων έγινε στην περιοχή της Φυλής με τα χρήματα να τοποθετούνται μέσα σε ένα μαύρο σάκο. 

Το πρωί της 4ης Μαρτίου ο επιχειρηματίας απελευθερώθηκε τελικά σε δασώδη έκταση κοντά στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου. Με τη βοήθεια διερχόμενου οδηγού κάλεσε τους συγγενείς του και στη συνέχεια επέστρεψε με ταξί στην οικία των γονιών του στο Ίλιον. 

Η στιγμή της απαγωγής και τα δύο κρησφύγετα

Εξεταζόμενος σχετικά με την αρπαγή και τις συνθήκες κράτησης και απελευθέρωσής του, ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι το βράδυ της 28ης Δεκεμβρίου ενώ επέστρεφε στο σπίτι του μετά από βραδινή έξοδο με φιλικά του πρόσωπα, αντιλήφθηκε δύο οχήματα, εκ των οποίων ένα μάρκας Fiat και ένα Ford. Όπως προέκυψε αργότερα τα δύο αυτοκίνητα είχαν κλαπεί από Νέα Σμύρνη και Παλαιό Φάληρο αντίστοιχα.

Από τα οχήματα αυτά αποβιβάστηκαν 6-7 άτομα περίπου, οι οποίοι του πέρασαν χειροπέδες και τον χτύπησαν, ενώ στη συνέχεια τον επιβίβασαν με τη βία στο πρώτο όχημα. Στη συνέχεια μετέβησαν σε σημείο στα Σπάτα όπου έκαψαν τα αυτοκίνητα για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και τον έβαλαν σε άλλο όχημα, με το οποίο τον οδήγησαν στο πρώτο κρησφύγετο. Αφού τον κράτησαν εκεί για δύο ημέρες, μετά τον μετέφεραν σε δεύτερο κρησφύγετο, όπου και παρέμεινε έως την απελευθέρωσή του.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, τον χτύπησαν τόσο με τα χέρια τους όσο και με αιχμηρά αντικείμενα προκαλώντας του τραύματα και ουλές, κάτι που προκύπτει και από την ιατροδικαστική εξέταση. Επίσης σε τρεις περιπτώσεις τον βιντεοσκόπησαν. Επιπλέον οι δράστες του αφαίρεσαν ένα ρολόι Rolex και ένα κομποσκοίνι , ενώ όπως του είπαν οι ίδιοι το κινητό του το έκαψαν.

Το υλικό από τις κάμερες και ο «εγκέφαλος»

Οι κατηγορούμενοι έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας επιχειρήσεων, καταστημάτων να προβαίνουν σε πράξεις με τις οποίες προετοίμαζαν τα τεχνικά μέσα επικοινωνίας με τους συγγενείς του Γιώργου Κυπαρίσση.

Τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν κατά τις μετακινήσεις τους έχουν επίσης καταγραφεί σε κρίσιμα σημεία και σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι επικοινωνίες για τις διαπραγματεύσεις των δραστών με τους συγγενείς του 40χρονου ιδιοκτήτη εταιρείας πώλησης μεταχειρισμένων ανταλλακτικών.

Κατά την απολογία του ο 34χρονος αποδέχτηκε τη συμμετοχή του στην αρπαγή του Κυπαρίσση, ενώ κατονόμασε ως συνεργoύς του τον 41χρονο που συνελήφθη και άτομο που παραμένει ασύλληπτο και ήταν γνωστό ως «Γρηγόρης». Ως κίνητρο της αρπαγής ανέφερε το οικονομικό όφελος που αποκόμισε εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Αφού στοχοποίησε τον Κυπαρίσση ως τον πλέον κατάλληλο, μιας και παρουσίαζε την εικόνα του εύρωστου οικονομικά ατόμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακολούθως συγκρότησε την επιχειρησιακή ομάδα.

Όπως ανέφερε ο 34χρονος , τόσο στη φάση του σχεδιασμού της απαγωγής όσο και την ημέρα όπου έλαβε χώρα αλλά και στη διάρκεια αυτής, μέχρι την απελευθέρωση του απαχθέντος και την παραλαβή των λύτρων, κατείχε αρχηγικό ρόλο, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις διαδικασίες. Στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα 300.000 ευρώ καθώς και πυροβόλα όπλα, αλεξίσφαιρα, πυρομαχικά και πολλά κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον ανακριτή για απολογίες. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή