Αλ. Τσίπρας: Άμεση μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

Αλ. Τσίπρας: Άμεση μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

Για την έκρηξη της ακρίβειας μίλησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ο Αλέξης Τσίπρας, όπου τον υποδέχθηκε ο πρύτανης της σχολής και μέλος του think tank του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Κίντζιος.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την έκρηξη της ακρίβειας μίλησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ο Αλέξης Τσίπρας, όπου τον υποδέχθηκε ο πρύτανης της σχολής και μέλος του think tank του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Κίντζιος. «Οι τρομακτικές αυξήσεις τόσο στην ενέργεια όσο και στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης είναι αυξήσεις που δεν μπορεί να τις αντέξει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Είναι αναγκαίο να υπάρξει τώρα στήριξη των νοικοκυριών με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Και ταυτόχρονα, να υπάρξει στήριξη του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής. Αν δεν παρθούν μέτρα τώρα, θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνάντηση που είχε και με τη σύγκλητο του πανεπιστημίου εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: «Δεν έχουμε δει ακόμα επισιτιστική κρίση, αλλά φοβόμαστε ότι θα τη δούμε, μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τον πόλεμο στην Ουκρανία». Συμπλήρωσε πως «μπορεί να είμαστε μπροστά σε μία περίοδο επισιτιστικής ανασφάλειας. Να μην υπάρχει δηλαδή επάρκεια τροφίμων ή να έχουμε πολύ υψηλές τιμές σε τρόφιμα βασικής και μαζικής κατανάλωσης», λόγω του μεγάλου ποσοστού εισαγωγών βασικών προϊόντων από τις εμπόλεμες χώρες.

«Δεν έχουμε δει ακόμα επισιτιστική κρίση, αλλά φοβόμαστε ότι θα τη δούμε, μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευ- ταίων ημερών και τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε.

Στήριξη πρωτοβουλιών

Στον απόηχο της αντιπολεμικής συναυλίας που διοργανώθηκε την Τρίτη στα Προπύλαια, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά σε μαζικές δράσεις προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός κινήματος ειρήνης ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η «Πρωτοβουλία για την ειρήνη» διοργανώνει ημερίδα την ερχόμενη Δευτέρα και ώρα 17.30, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετέχουν στελέχη της Κουμουνδούρου, διακεκριμένοι καθηγητές, επιστήμονες, αλλά και πρόσωπα που στηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Ανάμεσά τους οι Β. Βασιλικός, Μ. Σταθόπουλος, Α. Ρουπακιώτης, Ρ. Σβίγκου, Μ. Υδραίος, Μ. Κοππά, Ν. Φαραντούρης, Α. Νικολαΐδης κ.ά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως ο στόχος δεν είναι ούτε κομματικός ούτε αντιπολιτευτικός, αλλά η κινητοποίηση της κοινωνίας.

Οι εκλογικές τάσεις από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, σε επιμέλεια των Κώστα Πουλάκη και Δανάης Κολτσίδα, αναλύοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα από τα μέσα Νοεμβρίου 2021 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022, αναφέρουν πως η ελληνική κοινωνία φαίνεται παγιδευμένη σε ένα παρατεταμένο τέλμα ανησυχίας, φόβου και αβεβαιότητας, που η κυβέρνηση δεν φροντίζει επαρκώς να αντιμετωπίσει. Καταγράφουν σημαντική πτώση της ικανοποίησης από την κυβέρνηση της τάξης των 4,6 ποσοστιαίων μονάδων (από 35,9% τον Νοέμβριο του 2021 σε 31,3% σήμερα) και αντίστροφα αύξηση της ικανοποίησης από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες. Η πρόθεση ψήφου προς τη Ν.Δ. μειώνεται κατά 1,6 μονάδες, έχοντας χάσει συνολικά από την πρώτη μελέτη (Οκτώβριος 2019) 11,9%. Πλέον η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται, έχει διαμορφωθεί στις 6,3 μονάδες. Από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής των 5.000 συνέδρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή