Μια startup προτείνει λύση για τις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων

Μια startup προτείνει λύση για τις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων

Ο Φώτης Φωτιάδης, συνιδρυτής της Better Origin, μιλάει στην «Κ» για το μίνι αγρόκτημα/κοντέινερ της εταιρείας και την κυκλική οικονομία.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αγαπητέ πρόεδρε Μπάιντεν», ξεκίνησε το γράμμα που έστειλε την Τρίτη η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στον πρόεδρο των ΗΠΑ, «η παράτολμη και παράνομη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας οδηγεί σε σοβαρή διεθνή κρίση διατροφικής ασφάλειας, απειλώντας να φέρει εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση πείνας και να αποσταθεροποιήσει περιοχές στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ». Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής του G7 στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα, ο ίδιος ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα ελλείψεων τροφίμων εξαιτίας της εισβολής. Ο πόλεμος ήρθε ως δεύτερο απανωτό χτύπημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων – πρώτο ήταν η πανδημία.

Μια startup προτείνει λύση για τις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων-1

Το προϊόν

Η Better Origin, της οποίας η βάση είναι στο βρετανικό Κέμπριτζ, όπου γνωρίστηκαν και ανέπτυξαν την ιδέα τους κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών τους οι ιδρυτές κ. Φωτιάδης και Μίχα Πίπαν, συνεργάζεται με σούπερ μάρκετ τα οποία τους διαθέτουν απόβλητα φρούτων και λαχανικών. Κι εδώ έρχεται το προϊόν της νεοφυούς εταιρείας, το μίνι αγρόκτημα/κοντέινερ X1, μέσα στο οποίο τα σκουλήκια black soldier fly καταναλώνουν τα απόβλητα, μετατρέποντάς τα σε πρωτεΐνη και λίπος, και καταλήγοντας να γίνονται τα ίδια τα σκουλήκια ζωοτροφή υψηλής ποιότητας για κοτόπουλα. Τα συγκεκριμένα κοτόπουλα εκτρέφονται για τα αυγά τους, που στη συνέχεια πωλούνται στα σούπερ μάρκετ από τα οποία η Better Origin προμηθεύεται τα απόβλητα, δημιουργώντας μια βιώσιμη και τοπική διατροφική αλυσίδα. «Κάθε X1 μπορεί να ταΐσει 32.000 κοτόπουλα», υπογραμμίζει ο κ. Φωτιάδης, τονίζοντας πως κάθε εβδομάδα προμηθεύουν καθέναν από τους, προς το παρόν, 5 ιδιοκτήτες των X1 –έχουν ήδη 15 ακόμη παραγγελίες– με καινούργια παρτίδα αποβλήτων και νεογνών των συγκεκριμένων σκουληκιών. 

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μετατρέποντας απορρίμματα από σούπερ μάρκετ σε τροφή για κοτόπουλα που επιστρέφουν πίσω στα ίδια σούπερ μάρκετ, δημιουργώντας μία μικρογραφία της τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, αλλά στο μέλλον το πλάνο μας είναι να επεκταθούμε και σε όλα τα υπόλοιπα ζώα», σημειώνει ο κ. Φωτιάδης, λέγοντας στην «Κ» πως περίπου σε ένα χρόνο θέλουν να πειραματιστούν με τροφή για άλλο ζώο ή ψάρι, με πρώτη εκείνη για σολομό. Θα ακολουθήσουν οι τροφές για κατοικίδια και, εντέλει, για ανθρώπους. 

Επέκταση

Την Πέμπτη, η Better Origin ανακοίνωσε πως έλαβε νέα χρηματοδότηση ύψους 16 εκατ. δολαρίων, την οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, μεταξύ άλλων, για την επέκταση της ομάδας αλλά και της δουλειάς τους και σε άλλες χώρες πέραν της Αγγλίας. «Φέτος θα διερευνήσουμε τουλάχιστον άλλες δύο αγορές στην Ευρώπη», λέει στην «Κ» ο κ. Φωτιάδης, αναφέροντας ως επικρατέστερες τις Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, και Βέλγιο. Η επιλογή σχετίζεται με το πόσο έτοιμο είναι το αγοραστικό κοινό ή το σούπερ μάρκετ να δεχτεί αυτό που η Better Origin προτείνει. «Η Ελλάδα είναι λίγο πίσω ακόμη», δηλώνει ο κ. Φωτιάδης. Το Χ1 όμως, το επιστέγασμα της εταιρείας, κατασκευάζεται στην Κρήτη. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ξεχωριστή γεωγραφική θέση», επισημαίνει, «έχει πολύ μεγάλο εμπορικό λιμάνι και πολύ καλούς μηχανικούς». Στην επιλογή ωστόσο συνέβαλε η δική του καταγωγή, και μια επιθυμία – «πάντα», καταλήγει, «ήθελα να κάνω κάτι στην Ελλάδα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή