Εκλογές στη Γαλλία: Δεκάδες Γάλλοι ψήφισαν στην Αθήνα – Τι λένε στην «Κ»

Εκλογές στη Γαλλία: Δεκάδες Γάλλοι ψήφισαν στην Αθήνα – Τι λένε στην «Κ»

Τι δηλώνουν οι Γάλλοι πολίτες που από το πρωί ψηφίζουν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί έφτασαν με τα παιδιά τους. Άλλοι με φίλους ή με τους συντρόφους τους, με το σκύλο τους ή μόνοι, κρατώντας στο χέρι την ταυτότητα τους. Κάποιοι ήρθαν με ποδήλατο, άλλοι με ταξί, αλλά οι περισσότεροι ανηφόρισαν την οδό Σίνα με τα πόδια. Την Κυριακή, δεκάδες Γάλλοι πολίτες όλων των ηλικιών κατέφθασαν σωρηδόν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών, μέσα σε ένα κλίμα έντονης ανησυχίας για το αποτέλεσμα. 

«Και βέβαια ανησυχώ», λέει στο kathimerini.gr η Ελληνογαλλίδα Ελένη, «θέλω να βγει ο Μακρόν, η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν χρειαζόμαστε πειράματα». Η άποψή της, όπως και η ψήφος της, αντανακλάται από την πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών που ζουν στην Αθήνα, και δηλώνουν στο kathimerini.gr ότι φοβούνται πολύ την πιθανότητα μιας νίκης της βασικής υποψήφιας της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

«Ανησυχώ πολύ για τη Μαρίν Λεπέν και ελπίζω όλοι να ψηφίσουμε δημοκρατικά», αναφέρει η 38χρονη Κλερ. «Ανησυχούσαμε και πριν πέντε χρόνια αλλά τώρα ανησυχούμε παραπάνω γιατί η Λεπέν φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά στις σφυγμομετρήσεις, ελπίζουμε να διαψευστούν», αναφέρει η 50χρονη Ντομινίκ. Έχει έρθει να ψηφίσει μαζί με την Γιολάντα, την 83χρονη μητέρα της που ζει τα τελευταία 57 χρόνια στην Αθήνα, και λέει στο kathimerini.gr ότι η Λεπέν έχει ωφεληθεί από τον Ερίκ Ζεμούρ, υποστηρίζοντας πως η ακόμα πιο ακραία ρητορική του έχει κάνει την ίδια να φαίνεται σχετικά μετριοπαθής. «Από ακροδεξιά έγινε άντι-Μακρόν», τονίζει η 68χρονη Σαίντε. Η ίδια, η οποία ζει στην Αθήνα από το 1985, πιστεύει ότι η Λεπέν θα πάρει πολύ υψηλό ποσοστό στον πρώτο γύρο, αλλά μετά ο κόσμος θα τρομοκρατηθεί και θα ψηφίσει τον τωρινό Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά δεν είναι όλοι τόσο σίγουροι. 

Εκλογές στη Γαλλία: Δεκάδες Γάλλοι ψήφισαν στην Αθήνα – Τι λένε στην «Κ»-1

«Θα είναι πιο περίπλοκο σε αυτές τις εκλογές, οι Γάλλοι είναι πολύ θυμωμένοι», λέει στο kathimerini.gr η 30χρονη Κλεμένς από την Τουλούζ. Την ανησυχεί τρομερά η ακροδεξιά στη Γαλλία, τονίζει, αλλά δεν είναι και φαν του Μακρόν — σήμερα ψήφισε τον υποψήφιο της αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Θέλω τα πράγματα να αλλάξουν για την κοινωνία, για την εκπαίδευση, για τους μετανάστες, για τη Γαλλική οικονομία», δηλώνει. Και η 50χρονη Ι. αναφέρει στο kathimerini.gr πως ψήφισε τον Μελανσόν, το λέει όμως σχεδόν συνωμοτικά — οι περισσότεροι Γάλλοι που ζουν στην Ελλάδα παραείναι ευκατάστατοι για να ψήφιζαν Μελανσόν, αναφέρει. «Έχει πολύ φτώχεια στη Γαλλία για μια τόσο μεγάλη χώρα», σημειώνει εξηγώντας τι θα ήθελε να αλλάξει στην πατρίδα της, συμπληρώνοντας όμως πως κανένας υποψήφιος δεν την ενθουσίαζε — «το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θέλω τη Λεπέν», λέει. 

Ο 75χρονος Ζαν Πολ, ο οποίος άφησε το Παρίσι για την Αθήνα πριν 48 χρόνια, σημειώνει στο kathimerini.gr πως ακόμα και να έβγαινε η Λεπέν, θα έπρεπε να αλλάξει την πολιτική της, να πάει πιο πολύ προς το κέντρο. Αλλά είναι ένα ρίσκο που δεν θα ήθελε να πάρει η χώρα του. «Είναι επικίνδυνο, ελπίζω να βγει ο Μακρόν, θα είναι καλό και για την Ελλάδα», αναφέρει, «ο Μητσοτάκης και ο Μακρόν έχουν πολύ καλές σχέσεις». 

Ο 76χρονος Ρενό τονίζει πως «όλα θα παιχτούν στον δεύτερο γύρο», ενώ ο 26χρονος Νάσος δηλώνει απογοητευμένος «με το δίπολο που έχει δημιουργηθεί». Για τον ίδιο, όπως και για την πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών που μίλησαν στο kathimerini.gr, ο Μακρόν δεν είναι μια ελπιδοφόρα επιλογή αλλά το μη χείρον βέλτιστον σε σχέση με τη Λεπέν. Η μητέρα του όμως, η 58χρονη Ζοζεφίν, τονίζει πως η ελπίδα δεν πρέπει να σταματήσει να υπάρχει και ότι η ψήφος είναι δύναμη. «Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο», δηλώνει, «πιο ειλικρινές, πιο διάφανο, πιο ασφαλές». «Πρέπει να αγωνιζόμαστε», τονίζει, «ακόμα κι έτσι». 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή