Αντιμετώπιση πυρκαγιών: Ανάγκη ποιοτικών και όχι μόνο ποσοτικών αλλαγών

Αντιμετώπιση πυρκαγιών: Ανάγκη ποιοτικών και όχι μόνο ποσοτικών αλλαγών

Τι υποστηρίζει ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, μέλος της Επιτροπής Goldammer και εμπειρογνώμων σε θέματα δασικών πυρκαγιών

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα που δρομολογούνται για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι σημαντικά, δεν είναι όμως επαρκή: αυτό που χρειάζεται είναι ορισμένες σημαντικές τομές τόσο στη δασοπροστασία όσο και στη διαχείριση των πυρκαγιών. Οι κρίσιμοι «κρίκοι» που εξακολουθούν να λείπουν στην αλυσίδα είναι η στελέχωση των δασαρχείων με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα αναλάβει ενεργό ρόλο σε τοπικό επίπεδο, και η σωστή εκπαίδευση της Πυροσβεστικής. Αυτό υποστηρίζει ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, μέλος της Επιτροπής Goldammer και εμπειρογνώμων σε θέματα δασικών πυρκαγιών. Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη Χαλκιδική από ανθρώπινο λάθος, επισημαίνει ότι η περίοδος δεν είναι ακίνδυνη.

«Υπάρχουν αλλαγές που δρομολογούνται, όμως αλλαγή σε βάθος δεν υπάρχει ακόμα», εκτιμά ο κ. Ξανθόπουλος. «Ποσοτικά, σε επίπεδο μέσων πυρόσβεσης, γίνονται πολλά. Αυτό που λείπει είναι το ποιοτικό σκέλος, μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση του αγροδασικού χώρου και στην οργάνωση της δασικής υπηρεσίας. Μια σωστή κίνηση θα ήταν να διοριστεί σε κάθε δασαρχείο πρώτης και δεύτερης επικινδυνότητας ένας δασολόγος και ένας δασοπόνος που να είναι νέοι στην ηλικία και να ασχολούνται με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την πρώτη προσβολή τους. Που θα έχουν γνώση του χώρου ευθύνης τους, θα οργανώνουν την αντιπυρική προετοιμασία προχωρώντας ήδη από τον Νοέμβριο στη σύνταξη σχεδίου για το επόμενο έτος. Που θα συλλέγουν αξιόπιστα στατιστικά, θα συζητούν με τους φορείς σε τοπικό επίπεδο, θα συνεργάζονται με τους εθελοντές και το Πυροσβεστικό Σώμα, που θα οργανώσουν μια ομάδα πρώτης προσβολής μιας πυρκαγιάς. Που θα επισκέπτονται τις περιοχές όπου τα σπίτια βρίσκονται κοντά στο δάσος και θα συζητούν με τους ιδιοκτήτες τους για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, θα επισκέπτονται τα καφενεία στα χωριά για να μιλήσουν με τους αγρότες. Δεν είναι ότι δεν χρειάζεται γενικώς στελέχωση των δασαρχείων – από παντού ακούω δασολόγους να λένε ότι έχουν απομείνει 2-3 άνθρωποι που είναι κοντά στη σύνταξη. Χρειάζεται στελέχωση, αλλά χρειάζεται και ένα κομμάτι αυτής να έχει εξειδίκευση».

Εκπαίδευση

Ενα δεύτερο ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Ξανθόπουλο, είναι η εκπαίδευση της Πυροσβεστικής. «Χρειάζεται μια σοβαρή εκπαίδευση από την αρχή. Η Πυροσβεστική ζητάει συνεχώς νέο προσωπικό και νέα μέσα και τα παίρνει με μεγάλη ευκολία. Δεν είναι όμως, κατά τη γνώμη μου, το ζήτημα αυτό, αλλά πώς θα βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά της». Οσο για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές, ο κ. Ξανθόπουλος εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν επειδή βρισκόμαστε στις αρχές της άνοιξης. «Την περίοδο αυτή στα δάση υπάρχει νεκρή καύσιμη ύλη από την προηγούμενη χρονιά. Η νέα βλάστηση, η ζωντανή ύλη, δεν έχει προλάβει ακόμα να αναπτύξει τους ανοιξιάτικους χυμούς της και να αυξήσει την υγρασία της. Αν λοιπόν έχεις μερικές ημέρες ήλιου, που θα στεγνώσουν την ξερή βλάστηση, και άνεμο, είναι εύκολο μια φωτιά να μεταδοθεί. Εχω δει δασικές πυρκαγιές στη Μοντάνα των ΗΠΑ και στη Νορβηγία μέσα στην καρδιά του χειμώνα, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Οταν λοιπόν οι αγρότες βάζουν φωτιές για να κάψουν κλαδιά και μετά τις εγκαταλείπουν, δεν είναι δύσκολο να συμβεί το κακό. Προσωπικά έχει τύχει πολλές φορές να ταξιδεύω βράδυ στη Μακεδονία ή στην Πελοπόννησο και να ξεχωρίζω μέσα στη νύχτα πολλές “κόκκινες” εστίες, τη θράκα που σιγοκαίει χωρίς να έχει σβήσει. Εχουμε ιστορικό σημαντικών δασικών πυρκαγιών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, για παράδειγμα στη Σάμο και στη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας, δεν είναι πρωτοφανές. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος εξακολουθεί να ανάβει φωτιές και να τις αφήνει. Αν, όπως σας ανέφερα, γίνονταν τακτικές ενημερώσεις από εξειδικευμένους δασολόγους και περιπολίες, ίσως αυτό να μη συνέβαινε. Δεν αρκεί να εκδίδεται μια πυροσβεστική διάταξη και να περιμένουμε ότι ο βοσκός και ο γεωργός θα την εφαρμόσουν».

Ειδήσεις σήμερα

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου – Περισσότερα φέτος τα εναέρια μέσα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή