Σούβλισμα με τσουχτερές τιμές

Σούβλισμα με τσουχτερές τιμές

Δεν αποκλείεται η τιμή του αρνιού να φθάσει έως και τα 15 ευρώ το κιλό

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της τιμής του αρνιού τις επόμενες ημέρες, όσο πλησιάζουμε προς την Κυριακή του Πάσχα, «βλέπει» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος. Οπως προβλέπει, τα περισσότερα αρνιά και κατσίκια θα πουληθούν στα 12-13 ευρώ το κιλό, ενώ όσο περνούν οι ημέρες δεν αποκλείεται η τιμή του κιλού να φθάσει έως και τα 15 ευρώ. «Με τις τιμές που φέτος πουλήσαμε τα αρνιά στους εμπόρους, θα μαζέψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών που ξοδέψαμε, αλλά δεν θα βγάλουμε το κόστος παραγωγής, θα μπούμε μέσα. Καλούμε τουλάχιστον και τους εμπόρους και τους κρεοπώλες να μειώσουν το ποσοστό κέρδους τους, έτσι ώστε να βοηθηθεί ο καταναλωτής που περνάει πολύ δύσκολα», προσθέτει ο κ. Πεβερέτος.

Η τιμή διαμορφώνεται φέτος από πλήθος παραγόντων, οι οποίοι αντίθετα από άλλες χρονιές είναι απρόβλεπτοι, ενώ εξαρτάται και από τη γεωγραφία, δεδομένου ότι η ζήτηση στην Αθήνα αναμένεται χαμηλότερη απ’ ό,τι πέρυσι που το «Πάσχα στο χωριό» απαγορεύτηκε τελευταία στιγμή λόγω κορωνοϊού.

Χρειάζεται προσοχή

Οι καταναλωτές, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Ο πανικός που έφερε η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών και της ενέργειας επηρέασε και την ποιότητα του κρέατος. «Ακριβές ζωοτροφές σημαίνει ότι οι παραγωγοί ταΐζουν λιγότερο ή και σφάζουν νωρίτερα, με αποτέλεσμα πολλά αρνιά να είναι “κακομούτσουνα”» λέει χαρακτηριστικά κρεοπώλης που πουλάει μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων. Πάντως, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, δεν έχουν πραγματοποιηθεί εισαγωγές, με αποτέλεσμα τα περισσότερα αρνιά που πωλούνται στην αγορά να είναι πράγματι ελληνικά.

Η τιμή διαμορφώνεται φέτος βάσει πλήθους παραγόντων, οι οποίοι, αντίθετα από άλλες χρονιές, είναι απρό- βλεπτοι – Χαμηλότερη από πέρυσι αναμένεται η ζήτηση στην Αθήνα.

Χθες, οι τιμές των αμνοεριφίων στην Κεντρική Αγορά δεν ξεπερνούσαν τα 10 ευρώ το κιλό. «Πρόκειται για αρνιά και κατσίκια τα οποία αγοράστηκαν από τους παραγωγούς στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στα 4-6 ευρώ το κιλό. Μεγάλο ποσοστό αυτών των αρνιών διοχετεύτηκε στο εξωτερικό λόγω του Πάσχα των καθολικών, ενώ τα υπόλοιπα πωλούνται τώρα. Πρόκειται για μικρά αρνιά», εξηγεί ο κ. Πεβερέτος.

Κόστος παραγωγής

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες οι κτηνοτρόφοι πωλούν τα αμνοερίφια στα 7,5-8,5 ευρώ το κιλό, ωστόσο η παραγωγή ενός κιλού αρνιού φτάνει στα 9 ευρώ για τον κτηνοτρόφο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΕΚ. Το συνολικό κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με πέρυσι, με το 65%-70% αυτού να αφορά τις ζωοτροφές και το 15%-20% την ενέργεια. Τα στοιχεία από πρόσφατα τιμολόγια κτηνοτρόφων είναι ενδεικτικά.

Το τριφύλλι, που πέρυσι τέτοια εποχή πωλούνταν στα 0,17-0,18 ευρώ το κιλό (στα νησιά έφθανε και τα 0,25 ευρώ), φέτος έχει φθάσει τα 0,40 ευρώ και στα νησιά και τα 0,50 ευρώ. Το καλαμπόκι από 0,22 ευρώ πέρυσι, φέτος έχει ξεπεράσει τα 0,45 ευρώ, το κριθάρι από 0,20 ευρώ έφθασε στα 0,38 ευρώ και η σόγια από 0,40 ευρώ πέρυσι έφθασε την προηγούμενη εβδομάδα στα 0,67 ευρώ. Ο κ. Πεβερέτος εξηγεί ότι με αυτές τις τιμές είναι απαγορευτική η συνέχιση της εκτροφής για πολλούς παραγωγούς και επισημαίνει ότι αντίστοιχα στην Ισπανία η κυβέρνηση στήριξε τους κτηνοτρόφους προτού προκύψουν προβλήματα στην αγορά. Μεγάλα κρεοπωλεία στην Αθήνα δηλώνουν, πάντως, διατεθειμένα να συγκρατήσουν τις τιμές, έτσι ώστε να μην ξεπεράσουν τα 12,5 ευρώ το κιλό το αρνί και τα 13,5 ευρώ το κιλό το κατσίκι για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή