Ενα βήμα πιο κοντά στον Προσωπικό Βοηθό ΑμεΑ

Ενα βήμα πιο κοντά στον Προσωπικό Βοηθό ΑμεΑ

Αμήχανη, συγκινητική η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι η καθημερινότητά σου πολύ σύντομα θα αλλάξει. Οτι το όνειρο μιας πιο ανεξάρτητης διαβίωσης, χωρίς τη βοήθεια από τον γονιό, τον αδερφό, το παιδί σου, αποκτά σάρκα και οστά

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμήχανη, συγκινητική η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι η καθημερινότητά σου πολύ σύντομα θα αλλάξει. Οτι το όνειρο μιας πιο ανεξάρτητης διαβίωσης, χωρίς τη βοήθεια από τον γονιό, τον αδερφό, το παιδί σου, αποκτά σάρκα και οστά. Ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού των ΑμεΑ, για τον οποίο πολλοί ανάπηροι για πολλά χρόνια πάλεψαν να έρθει και στην Ελλάδα, βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησης. Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα συμμετοχής στο πρόγραμμα (μέσω του gov.gr), που σε πρώτη φάση απευθύνεται σε κατοίκους Αττικής. Οι αιτούντες μπορούν να επιλέξουν την ημέρα και την ώρα της επίσκεψης της ειδικής διεπιστημονικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τις εξατομικευμένες ανάγκες τους. Στα ωφελούμενα πρόσωπα θα απονέμονται, κατόπιν αξιολόγησής τους, συγκεκριμένες ώρες προσωπικής βοήθειας ανά μήνα, που θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ποσό. Το ποσό θα το αξιοποιούν για την πληρωμή Προσωπικού Βοηθού της επιλογής τους. Επιπλέον δημιουργείται μητρώο στο οποίο εγγράφονται ενήλικοι έως 67 ετών που επιθυμούν να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί.

Εντονη κριτική

Η διαδικασία υλοποίησης του Προσωπικού Βοηθού πάντως έχει συναντήσει ήδη έντονη κριτική από ενώσεις αναπήρων. Οπως λέει στην «Κ» η κ. Αντωνία Τρικαλιώτη, ιδρυτικό μέλος του i-living, οργανισμού που μάχεται για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που να προωθεί την ανεξάρτητη διαβίωση των αναπήρων στην Ελλάδα, οι ανάπηροι δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση για τη σύνταξη των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. «Το αποτέλεσμα είναι ότι εισήχθη ο γεωγραφικός περιορισμός της Αττικής και θα προστεθούν λίγες περιφέρειες στη συνέχεια, ότι υπάρχει ηλικιακός περιορισμός στα 65 έτη, ότι ζητείται απόφαση από επιτροπές ΚΕΠΑ, μολονότι ο νόμος ορίζει ότι κάποιος μπορεί να βεβαιώσει την αναπηρία του και από παλαιότερες επιτροπές κ.ά. Δεινοπαθήσαμε για να έχουμε στην Ελλάδα τον Προσωπικό Βοηθό, αλλά αν αφεθεί στο έλεός του θα αποτύχει», είπε χαρακτηριστικά.

Ανοιξε η πλατφόρμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, μέσω του gov.gr, που σε πρώτη φάση απευθύνεται σε κατοίκους Αττικής.

Δηλώσεις Μιχαηλίδου

Απαντώντας μέσω της «Κ», η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου τονίζει ότι η σύνταξη των ΚΥΑ βασίστηκε στο πόρισμα ευρείας επιτροπής που είχε συσταθεί ακριβώς για το θέμα αυτό, με τη συμμετοχή και των ενώσεων. «Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αποκλίσεις από εκείνο το πόρισμα, ενώ πριν από την έκδοσή του είχαμε στείλει την υπουργική απόφαση στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία)». Οπως σημειώνει, ο γεωγραφικός περιορισμός αφορά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Για τους πρώτους οκτώ μήνες θα εφαρμοστεί στην Αττική και μετά θα επεκταθεί σε άλλες τέσσερις περιφέρειες της χώρας. «Θέλουμε να το κτίσουμε, να δούμε τα καλά αλλά και τα προβλήματα και έτσι να προχωρήσουμε», λέει. Σε ό,τι αφορά τον ηλικιακό περιορισμό, η κ. Μιχαηλίδου εξηγεί ότι δόθηκε προτεραιότητα στις παραγωγικές ηλικίες: «Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες και των μεγαλυτέρων, αλλά έπρεπε να μπει μια περίμετρος». Τέλος, σύμφωνα με την υφυπουργό οι επιτροπές ΚΕΠΑ είναι οι μόνες που βγάζουν ψηφιακά γνωματεύσεις, οι οποίες απαιτούνται για να γίνονται οι διασυνδέσεις. Οπως τονίζει η κ. Μιχαηλίδου, «η δική μου αγωνία είναι να γίνει γνωστή η υπηρεσία σε όλους. Στην Πρόνοια αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη δεν ενημερώνονται για τις παροχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή