«Λουκέτο» σε ίδρυμα για παιδιά

«Λουκέτο» σε ίδρυμα για παιδιά

Πρόκειται για τη δομή εις βάρος της οποίας υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανενεργή είναι πλέον η δομή παιδικής προστασίας, εις βάρος της οποίας υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά κλείνει ίδρυμα στη χώρα μας και αυτό οφείλεται στην πολιτική απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου.

Ειδικότερα, λίγο πριν από την εκπνοή του 2021 η κ. Μιχαηλίδου γνωστοποίησε ότι είχαν γίνει επώνυμες καταγγελίες από τον Σεπτέμβριο, τις οποίες η διοίκηση του ιδρύματος δεν είχε διερευνήσει. Οταν αυτές έφτασαν στο email του υπουργείου, η υφυπουργός κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και ξεκίνησε η εσωτερική πειθαρχική έρευνα, ενώ τα πέντε παιδιά που αναφέρονταν στα συμβάντα μεταφέρθηκαν στο «Παίδων». Τα όσα περιέγραφαν οι καταγγέλλοντες προκαλούν σοκ: σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ αγοριών 7 έως 11 ετών ενώπιον των εργαζομένων, σωματική βία σε ένα δωμάτιο «τιμωρίας», χορήγηση ληγμένων φαρμάκων… Το εν λόγω ίδρυμα φιλοξενούσε περισσότερα παιδιά από όσα δήλωνε, όπως διαπιστώθηκε σε μια επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ με αφορμή την επιμόλυνση τροφίμων με COVID-19. Ταυτόχρονα, δεχόταν παιδιά όλων των ηλικιών, αν και η άδεια λειτουργίας του αφορούσε μόνο τις ηλικίες 2,5- 4 ετών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές της «Κ», εκκρεμούν από το 2016 και 2017 καταγγελίες, βάσει των οποίων το εν λόγω ίδρυμα φέρεται να εμπλεκόταν και σε παράνομες υιοθεσίες. Η διοίκηση, παρά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, συνέχισε όλο αυτό το διάστημα να παραχωρεί σε τηλεοπτικό συνεργείο τον ένα όροφο για γυρίσματα σειράς, με συνέπεια τα παιδιά να συνωστίζονται στο μισό κτίριο εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι της δομής απέδιδαν τις καταγγελίες σε δυσαρέσκεια και εκδικητική διάθεση πρώην εργαζόμενου, ενώ υποδείκνυαν τη μακρά ιστορία της δομής ως εχέγγυο για την ορθή λειτουργία της.

Η κοινή γνώμη θορυβήθηκε εκ νέου όταν έγινε γνωστό ότι τα παιδιά μετά το «Παίδων» επανήλθαν στη δομή, όπου εξακολουθούσαν να εργάζονται οι φερόμενοι ως δράστες, των οποίων απλώς είχε αλλάξει το ωράριο. Η ανησυχία ότι η υπόθεση θα περάσει στο «αρχείο» –κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλες δομές– ώθησε πέντε φορείς («Δεσμοί Καρδιάς – Υποψήφιοι Θετοί και Ανάδοχοι Γονείς Ν. Ευβοίας», «Κέντρο Ερευνών Ρίζες – ΑΜΚΕ», «ΚΟΙΝΣΕΠ Social Pathways», «Πελαργός – Σύλλογος Φίλων της Μεικτής Οικογένειας» και Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών) να εκδώσουν ψήφισμα, με το οποίο απαιτούσαν τη διακοπή λειτουργίας του ιδρύματος, κάτι που ηχούσε ουτοπικό, καθώς τέτοια απόφαση δεν έχει ποτέ καταγραφεί στα ελληνικά χρονικά. Από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα το αίτημα είχαν υπογράψει 2.038 πολίτες.

Είναι η πρώτη φορά που κλείνει ίδρυμα στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται σε πολιτική απόφαση – Οι κατηγορίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί.

Απομάκρυνση των παιδιών

Οι προσπάθειες των αρμοδίων συνεχίζονταν. Ανακλήθηκε η απόφαση επιχορήγησης της δομής. Πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές αυτοψίες από τους κοινωνικούς συμβούλους που διέκριναν ορατό κίνδυνο κακοποίησης των παιδιών. Αποφασίστηκε η συστράτευση των εμπλεκομένων φορέων με στόχο την απομάκρυνση των περίπου 30 παιδιών. Για τον σκοπό αυτό κατατέθηκε πρόταση προς την αρμόδια εισαγγελική αρχή, η οποία την έκανε δεκτή και τα παιδιά άρχισαν σταδιακά να μετακινούνται σε άλλα ιδρύματα και σε ανάδοχες οικογένειες. Οι κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί, επιβεβαιώνονται εμμέσως από τις διηγήσεις των παιδιών προς τους ανάδοχους γονείς.

Είναι το πρώτο ίδρυμα στην Ελλάδα που παύει να λειτουργεί, δεν αποκλείεται, ωστόσο, στο μέλλον να ακολουθήσουν και άλλα ιδρύματα τον ίδιο δρόμο. Στα μέσα Απριλίου ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλεί την άδεια λειτουργίας δομών παιδικής προστασίας και να αντικαθιστά το διοικητικό συμβούλιο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή