Εκσυγχρονίζονται 14 συρμοί του ηλεκτρικού

Εκσυγχρονίζονται 14 συρμοί του ηλεκτρικού

Την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης των συρμών του πρώην ηλεκτρικού σιδηροδρόμου σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της β΄ φάσης του διαγωνισμού για την αναβάθμιση των οχημάτων της γραμμής 1 του μετρό.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης των συρμών του πρώην ηλεκτρικού σιδηροδρόμου σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της β΄ φάσης του διαγωνισμού για την αναβάθμιση των οχημάτων της γραμμής 1 του μετρό. Ανάδοχος του διαγωνισμού είναι η Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA, που επικράτησε έναντι της Alstom, η οποία είχε επίσης κατέβει στον διαγωνισμό. Με βάση τον προγραμματισμό και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις, θα συνταχθεί η σχετική σύμβαση, θα προσκομιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θα παρουσιαστεί στη Βουλή η σύμβαση και στη συνέχεια θα υπογραφεί. Οι προσφορές είχαν αποσφραγιστεί στις 8 Δεκεμβρίου 2021 και αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού των ΣΤΑΣΥ.

Το «λίφτινγκ» των συρμών περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις αναλυτικές προδιαγραφές και λειτουργικές απαιτήσεις που περιγράφονται στο κείμενο του διαγωνισμού, την αντικατάσταση παραθύρων, καθισμάτων, τη συντήρηση του συστήματος κλιματισμού, την τοποθέτηση νέου δαπέδου και πλευρικών τοιχωμάτων, την εγκατάσταση φωτισμού LED, νέου κλειστού κυκλώματος καμερών και οθονών πληροφόρησης κοινού.

Ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει να παραδώσει τους 14 συρμούς της 8ης παραλαβής, που μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ 1983-1985, πλήρως αναβαθμισμένους και ικανούς για παραγωγική λειτουργία για τα επόμενα 25 χρόνια από την ολοκλήρωση της σύμβασης. Παράλληλα, οι συρμοί θα είναι προσβάσιμοι στα ΑμεΑ, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας για τα αμαξίδια. Ο εκσυγχρονισμός των 14 συρμών αναμένεται να οδηγήσει στη σημαντική ενίσχυση του στόλου της γραμμής 1.

Στο «λίφτινγκ» περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αντικατάσταση παραθύρων και καθισμάτων, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας για τα αμαξίδια των ΑμεΑ.

Ο χρόνος παράδοσης του συμβατικού αντικειμένου ορίζεται στους 34 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Ωστόσο, η παράδοση των συρμών θα γίνεται τμηματικά, με τον πρώτο ανακαινισμένο συρμό να παραδίδεται στους 19 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, άλλους 4 στους 25 μήνες, 5 ακόμη στους 30 μήνες και τους εναπομείναντες 4 στους 34 μήνες. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Το έργο αναμένεται εδώ και πολύ καιρό και πρόκειται να αναβαθμίσει τη συνολική εμπειρία μετακίνησης με τους συρμούς του πρώην ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Οι νέοι συρμοί θα αναβαθμιστούν με τρόπο που να θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τους συρμούς των άλλων δύο γραμμών του μετρό (2 και 3), οι οποίοι είναι πολύ νεότεροι από αυτούς της γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή