Εκστρατεία προφύλαξης των σπιτιών από πυρκαγιά

Εκστρατεία προφύλαξης των σπιτιών από πυρκαγιά

Εκστρατεία ενημέρωσης για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουν οι πολίτες για να θωρακίσουν το σπίτι τους έναντι πυρκαγιάς εγκαινιάζει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκστρατεία ενημέρωσης για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουν οι πολίτες για να θωρακίσουν το σπίτι τους έναντι πυρκαγιάς εγκαινιάζει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Με κεντρικό σύνθημα «Η φωτιά έχει δύναμη – μην την υποτιμάς», δύο αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος δείχνουν με απλά αλλά βασικά βήματα τρόπους μείωσης του κινδύνου. Θα ακολουθήσει δεύτερη εκστρατεία, με θέμα τις πυρκαγιές από αμέλεια.

Το ενημερωτικό σποτ του υπουργείου αφορά τον τρόπο καθαρισμού της βλάστησης γύρω από μια κατοικία και τα λοιπά βασικά μέτρα που κάποιος οφείλει να έχει λάβει. Πιο συγκεκριμένα:

1. Τον καθαρισμό του οικοπέδου από ξερά χόρτα, φύλλα, πευκοβελόνες, κλαδιά, και την απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από το σπίτι, ώστε να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη.

2. Το κλάδεμα των δέντρων ώστε τα κλαδιά τους να απέχουν 3 μέτρα από το έδαφος και τουλάχιστον 5 μέτρα από το σπίτι. Οπως επισημαίνεται, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπούν κλαδιά επάνω στο σπίτι.

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δημιουργεί σειρά σποτ που θα προβάλλονται όλη την αντιπυρική περίοδο.

3. Τον καθαρισμό της υδρορροής και της κεραμοσκεπής από ξερά φύλλα και πευκοβελόνες. Η καλύτερη επιλογή είναι οι υδρορροές να είναι μεταλλικές.

4. Τη σωστή συντήρηση των πυροσβεστήρων.

5. Την τοποθέτηση λάστιχου ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλουμε να προστατεύσουμε.

«Το πιο σημαντικό βήμα: δεν ανάβουμε φωτιά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Γιατί η φωτιά έχει δύναμη και δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Με πρόληψη, έγκαιρη προετοιμασία και ενημέρωση, προστατεύουμε τις ζωές μας, τους συνανθρώπους μας, τις περιουσίες και τα δάση μας», καταλήγει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Το συγκεκριμένο σποτ, στο οποίο πρωταγωνιστούν δύο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (η ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα και ο υποπυραγός Κωνσταντίνος Τριχιάς), θα προβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου. Θα ακολουθήσει δεύτερο ενημερωτικό σποτ με θέμα τις πυρκαγιές από αμέλεια, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί σε πρώτη αιτία των δασικών πυρκαγιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή