Φρένο στην απάντληση από το δεξαμενόπλοιο «Lana»

Φρένο στην απάντληση από το δεξαμενόπλοιο «Lana»

Σταμάτησε χθες το πρωί η απάντληση του κατασχεμένου από τις ΗΠΑ ιρανικού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Lana», που βρίσκεται αγκυροβολημένο στον κόλπο της Καρύστου από τις 14 Απριλίου.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταμάτησε χθες το πρωί η απάντληση του κατασχεμένου από τις ΗΠΑ ιρανικού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Lana», που βρίσκεται αγκυροβολημένο στον κόλπο της Καρύστου από τις 14 Απριλίου. Η μετάγγιση των 107.000 τόνων αργού πετρελαίου στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy» ξεκίνησε την 24η Μαΐου και σταμάτησε χθες το πρωί. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η διαδικασία διεκόπη για λόγους ασφαλείας έπειτα από προειδοποίηση που απηύθυνε ο καπετάνιος του «Lana».

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», ο Ρώσος κυβερνήτης του δεξαμενοπλοίου περιέγραψε σε email του ότι έχει δημιουργηθεί ένα «εκρηκτικό περιβάλλον στις δεξαμενές φορτίου», λόγω του αργού πετρελαίου που έχει παραμείνει στο εσωτερικό τους.

Η διαδικασία μετάγγισης του πετρελαϊκού φορτίου διεκόπη για λόγους ασφαλείας, έπειτα από προειδοποίηση του καπετάνιου του πλοίου.

Επίσης δήλωσε ότι, λόγω της μετάγγισης μέρος του φορτίου, έχει επηρεαστεί σημαντικά η ευστάθεια του δεξαμενοπλοίου και ζήτησε να γίνει άμεσα τροφοδοσία του πλοίου με καύσιμο προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία το σύστημα διαχείρισης αδρανών αερίων του δεξαμενοπλοίου.

Ανάμεσα στους αποδέκτες του email ήταν και ο επικεφαλής της λιμενικής αρχής Καρύστου, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε σχετικά το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Αριστα πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι το στέλεχος του Λιμενικού περιέγραψε σε επιστολή του όλα όσα είχε προηγουμένως παραθέσει στο email του ο Ρώσος καπετάνιος «Lana» και στη συνέχεια πρότεινε την προσωρινή διακοπή της μετάγγισης του κατασχεμένου πετρελαίου, επικαλούμενος ζητήματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και ασφάλειας των μελών του πληρώματος. Πρότεινε, δε, να γίνει επιθεώρηση του δεξαμενοπλοίου από κλιμάκιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να ελεγχθούν όσα αναφέρει ο κυβερνήτης του πλοίου.

Χθες, πάντως, ολοκληρώθηκε η μετάγγιση μέρους του φορτίου των 700.000 βαρελιών πετρελαίου από το «Lana» στις δεξαμενές του «Ice Energy». H υπόλοιπη ποσότητα αργού πετρελαίου θα μεταφορτωθεί στο επίσης μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Victory». Η διαδικασία πρόκειται κατά πληροφορίες να ξεκινήσει εκ νέου τη Δευτέρα. Αφενός, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος ασφαλείας στο «Lana» και, αφετέρου προκειμένου να εξασθενήσουν οι ισχυροί άνεμοι που από σήμερα πνέουν στον κόλπο της Καρύστου. Εξάλλου, όπως έχει επισημάνει η «Κ» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, η μετάγγιση πετρελαίου σε κλειστό κόλπο όπως αυτός της Καρύστου απαγορεύεται για περιβαλλοντικούς λόγους. Μάλιστα, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι η μετάγγιση φορτίων χύμα πετρελαίου και παραγώγων αυτού επιτρέπεται σε μόλις τρία σημεία στη χώρα: στη Λήμνο, στον δίαυλο της Πρέβεζας και στους Καλούς Λιμένες, νοτίως της Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή