Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων

Οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες COVID έβαιναν έως χθες αυξανόμενες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτοξεύθηκαν χθες τα κρούσματα σε 23.748 (συγκεκριμένα, 20.084 νέα και 3.664 επαναλοιμώξεις), σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, που αν και αναμενόμενη, προκάλεσε γενικευμένο «μούδιασμα». Παράλληλα, δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού, 95 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες COVID έβαιναν έως χθες αυξανόμενες – έχοντας φτάσει την Τρίτη τις 231 ημερησίως. Η μέση ηλικία όσων έχουν επιμολυνθεί ήταν τα 37 έτη.

«Αυτή η άνοδος των κρουσμάτων ήταν ξεκάθαρο ότι πλησίαζε εδώ και ένα μήνα», σχολίασε στην «Κ» η καθηγήτρια στην Ιατρική Αθηνών, δρ Αθηνά Λινού, που εκτιμά, όπως και άλλοι επιστήμονες, ότι η άνοδος θα κορυφωθεί στα μέσα Ιουλίου.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο υποπαραλλαγές, που τείνουν να επικρατήσουν και στην Ελλάδα, είναι πιο μεταδοτικές και πιο επιθετικές από την Ο2.

«Ερχονταν στην Ελλάδα οι πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της μετάλλαξης “Ομικρον”, η 4 και η 5, και εμείς σταματούσαμε τα μέτρα προστασίας στους εσωτερικούς χώρους», επισημαίνει η ίδια με νόημα. Μοναδικό κριτήριο για την αλλαγή στρατηγικής, σύμφωνα με την καθηγήτρια Λινού, δεν μπορεί να αποτελεί μόνον η αντοχή του εθνικού συστήματος υγείας. «Γιατί αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να αλλάξει· κριτήριο πρέπει να είναι η αύξηση των εισαγωγών». Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο υποπαραλλαγές, που τείνουν να επικρατήσουν και στην Ελλάδα, «όχι μόνον είναι πιο μεταδοτικές αλλά και πιο επιθετικές από την Ο2». Επ’ αυτού η καθηγήτρια Λινού μας παραπέμπει σε πρόσφατες μελέτες από το Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Φαίνεται ότι οι δύο υποπαραλλαγές έχουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα, κάνουν υψηλό πυρετό, προσβάλλουν δε το κατώτατο αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή τους πνεύμονες», προσθέτει η ίδια.

Αυτό, ωστόσο, που προβληματίζει τη δρα Λινού είναι ο δείκτης θετικότητας. «Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 11% και το CDC θεωρεί τον δείκτη θετικότητας 5 ως ένδειξη εξαιρετικά υψηλής μεταδοτικότητας», υπογραμμίζει, «παλαιότερα είχαμε 20.000 κρούσματα με 300-400.000 τεστ, ενώ τώρα με μόλις 180.000 τεστ». Η ίδια θεωρεί τη χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και δη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επιβεβλημένη. «Αφού ούτε η νόσηση ούτε το εμβόλιο μπορούν να μας προστατεύσουν απόλυτα από την επιμόλυνση, παρά μόνο από τη βαριά νόσηση», υπενθυμίζει. «Καθώς έχει ξεκινήσει η περίοδος των διακοπών, σας συστήνω να προτιμήσετε ένα πλοίο, ακόμη και αν είναι πιο αργό, αρκεί να έχει κατάστρωμα για να παραμείνετε έξω όσο το δυνατόν περισσότερο στη διάρκεια του ταξιδιού», αναφέρει ενδεικτικά, «ενώ πριν παρευρεθείτε σε κάποια συνάθροιση ή κοινωνικό γεγονός, αφιερώστε λίγα λεπτά για ένα self test, ακόμη και αν νιώθετε περίφημα, δεν θα το κάνετε τόσο για τον εαυτό σας όσο για το κοινό καλό».

Σχετικά με τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση, η κ. Λινού τοποθετείται ως εξής: «Αν είστε κάτω από τα πενήντα και στην καθημερινότητά σας δεν συναναστρέφεστε κόσμο, ζείτε μάλλον απομονωμένα και είστε κατά τεκμήριο υγιείς, μπορείτε ίσως να περιμένετε», απαντά, «αν, όμως, εκτίθεστε καθημερινά στην πολυκοσμία, πάσχετε από χρόνια νοσήματα ή είστε άνω των 50, καλό είναι να σπεύσετε». Σε επίπεδο, βέβαια, εθνικής στρατηγικής η ίδια θεωρεί ως προτεραιότητα να πειστούν οι πλήρως ανεμβολίαστοι. «Για το δικό τους καλό», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή