Προσωπικός γιατρός: «Να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια»

Προσωπικός γιατρός: «Να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια»

Ως ένα «μεγάλο και αποφασιστικό βήμα» χαρακτηρίζει τη νομοθέτηση του προσωπικού γιατρού ο δρ Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Λακωνίας, ο οποίος βραβεύτηκε ως ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός του κόσμου για το 2021

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα «μεγάλο και αποφασιστικό βήμα» χαρακτηρίζει τη νομοθέτηση του προσωπικού γιατρού ο δρ Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Λακωνίας, ο οποίος βραβεύτηκε ως ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός του κόσμου για το 2021. «Το νέο νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μας βγάζει από το αδιέξοδο, στο οποίο είχαμε βρεθεί, καθώς όλες οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις δεν ευδοκίμησαν». Οπως υπενθυμίζει στην «Κ» ο βραβευμένος οικογενειακός γιατρός, «προσπάθειες για τη βελτίωση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας γίνονται από το 1983, με πιο αξιοσημείωτες αυτές του 2014 και του 2017». Ωστόσο, κρίνει ότι η τωρινή μεταρρύθμιση κινείται σε πιο ρεαλιστική βάση, επειδή έχει –μεταξύ άλλων– σταθερή χρηματοδοτική βάση. «Εχει, άλλωστε, αποδειχθεί ότι η πιο συμφέρουσα επένδυση στον τομέα της υγείας είναι η αναβάθμιση της ΠΦΥ», υπογραμμίζει.

Προσωπικός γιατρός: «Να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια»-1
Ενα άλλο σημείο που χρήζει διευκρίνισης είναι «αν οι παθολόγοι που θα εγγραφούν στις λίστες των γενικών γιατρών θα μπορούν να δουλεύουν και ως ειδικοί γιατροί», αναφέρει ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ενωσης Παθολόγων. Φωτ. SHUTTERSTOCK

«Μέχρι σήμερα υπήρχε έλλειμμα σε ολοκληρωμένη φροντίδα και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, δυσκολία στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας, αδυναμία διαχείρισης κινδύνου που σχετίζονταν με την πολυφαρμακία και τη διεπαγγελματική συνεργασία», αναφέρει ο ίδιος μερικές από τις υφιστάμενες παθογένειες του συστήματος. Ο νέος θεσμός «τερματίζει την αποσπασματική σχέση γιατρού – ασθενούς, ενώ στηρίζει την πρόληψη και την προαγωγή υγείας». Ο προσωπικός γιατρός θα είναι το πρόσωπο που όχι απλώς θα κάνει τη διάγνωση, αλλά θα πείσει με επιχειρήματα και επιμονή τον ασθενή να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Το νέο νομοσχέδιο «εντάσσει άξονες από τη διεθνή βιβλιογραφία: τη βελτίωση της κατ’ οίκον νοσηλείας, καθώς προβλέπεται η εξέταση στο σπίτι του ασθενούς, την ενσωμάτωση της τεχνολογίας, αφού καθιερώνεται ο ατομικός ψηφιακός φάκελος ασθενούς, την παροχή συμβουλευτικής σε θέματα υγείας και την καθοδήγηση των ασθενών, αλλά και την πρόσβαση πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου σε υπηρεσίες υγείας».

Η πιο συμφέρουσα επένδυση στην υγεία είναι η αναβάθμιση της ΠΦΥ, τονίζει ο βραβευμένος οικογενειακός γιατρός δρ Ανάργυρος Μαριόλης.

Αξιολόγηση

Ο ίδιος θεωρεί ότι μακροπρόθεσμα θα καταστεί δυνατή και η αξιολόγηση των προσωπικών γιατρών. Ταυτόχρονα, μέσω της συμμετοχής ιατρών από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα γεφυρώνεται το χάσμα και αναγνωρίζεται εξίσου η επιστημονική τους επάρκεια. Στην Ελλάδα, ήδη 2.500 γενικοί γιατροί και παθολόγοι υπηρετούν σε ΠΦΥ και για να καλυφθεί το σύνολο των κατοίκων της χώρας χρειαζόμαστε 5.000-5.500. «Καλό, ωστόσο, θα ήταν να υπάρξει πρόβλεψη για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των γιατρών που θα ενταχθούν στο σύστημα», σημειώνει ο δρ Μαριόλης από την Αρεόπολη. «Μέσα από τις επιμέρους αλλαγές θα εξελιχθεί η ΠΦΥ σε ένα ευρύ κοινωνικό όραμα», ενώ καταλήγει ο βραβευμένος οικογενειακός γιατρός, ότι «οφείλουμε όλοι να αγκαλιάσουμε αυτή την προσπάθεια και να συμβάλουμε με τις παρατηρήσεις μας στην έτι περαιτέρω βελτίωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή