Δημήτρης Λιγνάδης: Από το τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου στις φυλακές Τρίπολης

Δημήτρης Λιγνάδης: Από το τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου στις φυλακές Τρίπολης

Η αποκαθήλωση του πρώην ισχυρού άνδρα της πρώτης κρατικής σκηνής, ο πολιτικός σεισμός, οι σφοδρές αντιδράσεις.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι ημέρες χρειάστηκαν για την αποκαθήλωση του σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη τον Φεβρουάριο του 2021. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο πρώην ισχυρός άνδρας του θεάτρου αρνήθηκε αρχικά κάθε καταγγελία που έγινε εναντίον του, έπειτα παραιτήθηκε από τη θέση του και αργότερα συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού και της αποπλάνησης ανηλίκων.

Απόηχος

Η υπόθεση Λιγνάδη συντάραξε όσο καμία άλλη τον χώρο του πολιτισμού και σημάδεψε το Εθνικό Θέατρο, ενώ οι κραδασμοί της έφθασαν μέχρι την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Ολα ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, με την πρώτη καταγγελία που φωτογράφιζε τον κ. Λιγνάδη να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα 2020mag. Την ίδια ημέρα εκείνος υπέβαλε την παραίτησή του από τη διεύθυνση του θεάτρου με μια επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία έκανε λόγο για «τοξικό κλίμα», «προσωπικές επιθέσεις» και «σκοπιμότητες». Οι καταγγελίες πληθαίνουν και μέσα σε δύο εβδομάδες κατατίθεται μήνυση εναντίον του με κατηγορίες για τα αδικήματα του βιασμού και της αποπλάνησης, με τις πράξεις να έχουν τελεστεί πριν από χρόνια.

Οι εξελίξεις πυροδότησαν πολιτικό σεισμό και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Σε μια φορτισμένη συνέντευξη Τύπου, η κ. Μενδώνη υπεραμύνθηκε του υπουργείου και της στάσης που κράτησε. «Από τη στιγμή που ξεκινούν οι φήμες για τον Λιγνάδη, τον πιέσαμε πολύ να μας πει αν είχε ο ίδιος κάποια σχέση με αυτές και αν ο ίδιος ήταν πίσω από αυτές τις φήμες», σημείωσε τότε, και πρόσθεσε ότι «ο Λιγνάδης, πέραν όλων των άλλων, μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε». Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η υπουργός χαρακτήρισε τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου «επικίνδυνο άνθρωπο».

Δήλωση

Τη δική του απάντηση είχε δώσει τότε ο ίδιος με δήλωσή του: «Το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου είτε, πολλώ δε μάλλον, στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί». Λίγες ημέρες μετά συνελήφθη και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης ενώ ο ίδιος οδηγήθηκε στις φυλακές Τρίπολης.

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτή η υπόθεση που απασχόλησε την επικαιρότητα εκείνη την εποχή. Γνωστοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί βρέθηκαν αντιμέτωποι τότε με βαριές κατηγορίες βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων που πήραν και αυτές τον δρόμο τους. Οι υποθέσεις αυτές προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, και τη δέσμευση από το ΥΠΠΟΑ για τη διαμόρφωση ενός κώδικα δεοντολογίας για τους εποπτευόμενους φορείς και τις δραματικές σχολές, που θα ισχύσει από τη νέα σεζόν, κάτι που έλειπε και πρέπει να γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή