Ανταλλαγή πυρών με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη

Ανταλλαγή πυρών με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη

Τον «εύλογο» προβληματισμό των πολιτών για την απόφαση αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος προφυλακίστηκε ως κατηγορούμενος για βιασμό και αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταδίκη του, αναγνώρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «εύλογο» προβληματισμό των πολιτών για την απόφαση αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος προφυλακίστηκε ως κατηγορούμενος για βιασμό και αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταδίκη του, αναγνώρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Εθεσε, ωστόσο, αυτό το στοιχείο σε αντιπαραβολή με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε για απόπειρα απαξίωσης της Δικαιοσύνης, στυγνής πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος και ταύτισης του ενόχου με την κυβέρνηση. «Το πρώτο, ο προβληματισμός, τα ερωτηματικά της κοινωνίας, μπορεί κανείς να τα καταλάβει γιατί οι πολίτες δεν είναι δικαστές και επίσης δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργούν και κρίνουν οι δικαστές. Το άλλο, όμως, συνιστά μια βαθιά αντιδημοκρατική και χυδαία συμπεριφορά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας στον κ. Οικονόμου προσπάθεια «να συσκοτίσει την αλήθεια».

Η αντιπαράθεση για την υπόθεση συνεχίστηκε και χθες. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε ένα τρίπτυχο παραμέτρων: αρχικά ανέφερε ότι αν η Δικαιοσύνη είχε κρίνει την υπόθεση με τις αλλαγές που έκανε στον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο, τότε η ποινή που θα επιβαλλόταν για βιασμό ανηλίκου θα ήταν ισόβια χωρίς δυνατότητα αναστολής. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αναφέρθηκε στη διάκριση των εξουσιών και στην ανάγκη σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «στάση α λα καρτ», καθώς, όπως τόνισε, «επαινεί την ελληνική Δικαιοσύνη όταν θεωρεί ότι οι αποφάσεις της εξυπηρετούν τα κομματικά του συμφέροντα», φέρνοντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις για την απόφαση παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου και για την αθώωση της κ. Δούρου για τη Μάνδρα, σε αντιδιαστολή με την ανακοίνωση για την έφεση στην απόφαση για την κ. Δούρου και τις δηλώσεις για την υπόθεση Λιγνάδη. Ως τρίτη παράμετρο ο κ. Οικονόμου ανέφερε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ «να πείσει ότι η υπόθεση Λιγνάδη έχει πολιτικές διαστάσεις».

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για στάση «α λα καρτ» έναντι της Δικαιοσύνης – Προσπάθεια συσκότισης της αλήθειας απέδωσε στην κυβέρνηση η Κουμουνδούρου.

Από την Κουμουνδούρου τόνισαν στην απάντησή τους ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει λαϊκισμό και δημαγωγία την αναφορά στον καταδικασμένο πλέον Λιγνάδη ως εκλεκτό της εξουσίας. Αλήθεια, πότε η επισήμανση της αλήθειας είναι λαϊκισμός;» Αναφορικά με τη Δικαιοσύνη αναφέρουν ότι «παρέμβαση στη Δικαιοσύνη δεν είναι η κριτική στις αποφάσεις της, αλλά να μιλάς για σκευωρία και να φτιάχνεις σενάρια επιστημονικής φαντασίας προκειμένου να καλύψεις ένα τεράστιο σκάνδαλο». Και προσθέτουν ότι «δεν είναι ούτε λαϊκό δικαστήριο ούτε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η κριτική τόσο της αντιπολίτευσης όσο κυρίως των ίδιων των πολιτών και των καλλιτεχνών σε μία απόφαση που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση και με τη λογική και το αίτημα της κοινωνίας για δικαιοσύνη». Σε σχέση με τον Ποινικό Κώδικα, δε, υπογραμμίζουν ότι «το πρόβλημα είναι η ίδια η δικαστική απόφαση και όχι ο Ποινικός Κώδικας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή