Προσωρινή απόσυρση υπό το βάρος αντιδράσεων

Προσωρινή απόσυρση υπό το βάρος αντιδράσεων

Στην απόσυρση ολόκληρου του κεφαλαίου του σχεδίου νόμου που αναφέρεται στις προστατευόμενες περιοχές και στις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες προχώρησε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Oπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, η απόσυρση είναι προσωρινή, προκειμένου να δοθεί χρόνος για περισσότερη διαβούλευση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόσυρση ολόκληρου του κεφαλαίου του σχεδίου νόμου που αναφέρεται στις προστατευόμενες περιοχές και στις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες προχώρησε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Oπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, η απόσυρση είναι προσωρινή, προκειμένου να δοθεί χρόνος για περισσότερη διαβούλευση. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από επιστημονικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς εκτιμάται ότι θα επέφερε επιδείνωση στο ήδη ασθενές καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura στη χώρα μας.

«Ακούσαμε τους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Αποσύρουμε το κεφάλαιο Γ για περαιτέρω διαβούλευση. Θα το συζητήσουμε και θα το επαναφέρουμε έως το τέλος Αυγούστου, μόλις ανοίξει η Βουλή. Ελπίζουμε μέσα από τον διάλογο να υπάρξει εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσυρση του συγκεκριμένου κεφαλαίου είχε αποφασιστεί από το πρωί, εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων που διατυπώθηκαν εντός και εκτός της Βουλής τις προηγούμενες ημέρες. Ρόλο έπαιξε και η πολυήμερη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ωστόσο μηνύματα κατά των συγκεκριμένων διατάξεων είχαν με έμμεσο τρόπο διατυπωθεί στις ελληνικές αρχές και από τις Βρυξέλλες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος απέσυρε ολόκληρο το κεφάλαιο του σχεδίου νόμου που αναφέρεται στις περιοχές Natura.

Οι επίμαχες διατάξεις προέβλεπαν νέες, επιβαρυντικές χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές: την εγκατάσταση ΑΠΕ και δικτύων μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας στις ζώνες προστασίας της φύσης (ζώνη Β), ενώ στις ζώνες διατήρησης οικοτόπων και ειδών (ζώνη Γ) την απελευθέρωση της δόμησης για εστιατόρια και αναψυκτήρια, τη δυνατότητα κατασκευής οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων, την κατασκευή νέων δρόμων και δικτύων μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας.

Την απόσυρση του κεφαλαίου χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. «Η απόφαση αυτή, που έρχεται ως αποτέλεσμα έντονων και τεκμηριωμένων αντιδράσεων, φέρνει στην επικαιρότητα την τεράστια οικολογική –και όχι μόνο– αξία των πυρήνων βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, ειδικά υπό τις απειλητικές για την κοινωνία και οικονομία συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση. Εάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για αποτελεσματική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν ορθά το ταχύτερο δυνατό οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης, ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να αποκτήσουν επιτέλους το προστατευτικό καθεστώς που αρμόζει στη σημασία τους, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας», ανέφερε η οργάνωση.

«Το πλαίσιο αυτό, το οποίο ο υπουργός είπε ότι θέλει να διαμορφώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, είναι απαραίτητο να τύχει επεξεργασίας από επιστημονική ομάδα με ειδίκευση στο αντικείμενο και με γνώση των διεθνώς βέλτιστων πρακτικών προστασίας σημαντικών οικοσυστημάτων και πυρήνων βιοποικιλότητας. Είναι επίσης απαραίτητο να τεθεί σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή