Για μια θέση σε παιδικό σταθμό

Για μια θέση σε παιδικό σταθμό

Ανοιξε η πλατφόρμα επιδότησης για ένταξη σε δομές προσχολικής εκπαίδευσης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην αγωνία των γονιών που ήθελαν να εξασφαλίσουν μια θέση σε δομές προσχολικής εκπαίδευσης. Το μεσημέρι της Τρίτης άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» για τη σχολική χρονιά 2022-23.

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, επιδοτεί ένα μέρος ή το σύνολο των τροφείων σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς νηπίων, αλλά και τη φοίτηση παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης). Για την επιλογή των παιδιών που θα λάβουν το voucher ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, για τα παιδιά, ωστόσο, που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας δεν υφίστανται κριτήρια οικονομικής φύσεως.

Την ενεργοποίηση της πλατφόρμας στον ιστότοπο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ανέμεναν χιλιάδες γονείς εδώ και εβδομάδες, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τον οικογενειακό και οικονομικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Ο… λευκός καπνός φάνηκε με καθυστέρηση (σ.σ. ενδεικτικά πέρυσι η διαδικασία είχε ξεκινήσει στις 19 Ιουλίου) και με ορισμένα τεχνικά προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας. Εκτιμάται, βέβαια, ότι με το πέρασμα των ημερών η λειτουργία θα ομαλοποιηθεί. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο να καταθέσουν αίτηση ηλεκτρονικά έως τις 12 Αυγούστου, στις 23.59.

Το πρόγραμμα επιδοτεί και τη φοίτηση παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός φέτος είναι αυξημένος προς όφελος των παιδιών – δικαιούχων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο φετινός προϋπολογισμός φθάνει τα 331,2 εκατ. ευρώ και θα επιτρέψει την υπαγωγή περισσότερων παιδιών στο πρόγραμμα αλλά και την αυξημένη –για πρώτη φορά μετά δέκα χρόνια– αποζημίωση (σ.σ. κατά 10%) προκειμένου να καλυφθεί η άνοδος του κόστους και να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών». Φέτος, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα απευθύνεται εξίσου σε μητέρες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, όπως και σε γονείς με υψηλότερα ετήσια εισοδήματα, που φθάνουν έως 42.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που οι γονείς διεκδικούν για τα παιδιά τους μια θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, δόθηκε στους δήμους παράταση ενός ακόμη χρόνου για την κατάθεση ορισμένων δικαιολογητικών νόμιμης λειτουργίας των εν ενεργεία παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών τους. Μεταξύ των πιστοποιητικών είναι και αυτό της πυρασφάλειας. Οπως, μάλιστα, ανέφερε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η συμμόρφωση των δήμων φθάνει μόλις το 50%, συνεπώς η παράταση είναι επιβεβλημένη.

«Πρόκειται για τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος του 2017 (99/2017), που προέβλεπε την εναρμόνιση των όρων λειτουργίας των δημόσιων με τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Βασίλης Σαλωνίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας. «Είχαμε εξαρχής εκφράσει τις επιφυλάξεις μας ως προς τα χρονικά όρια που είχαν τεθεί, καθώς δεν ήταν ρεαλιστικά. Η δυσκολία αφορά τους δήμους των μεγάλων αστικών κέντρων, που διαθέτουν πολλούς σταθμούς σε κτίρια παλιά, που τα μισθώνουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή