«Γλυκός» ο φετινός τρύγος για τους οινοποιούς

«Γλυκός» ο φετινός τρύγος για τους οινοποιούς

Το χιόνι του χειμώνα και οι ήπιες καλοκαιρινές θερμοκρασίες δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για τα αμπέλια

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ όλη η χώρα ζει στους ρυθμούς της τουριστικής περιόδου που κορυφώνεται, μια μικρή ομάδα πολιτών βρίσκεται από επιλογή σε «άλλο κόσμο». Πρόκειται για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς που εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησαν να μαζεύουν τη σοδειά του 2022. Ενας τρύγος ο οποίος για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια υπόσχεται πολλά, καθώς οι κλιματικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη του αμπελιού και ο τουρισμός έχει στραγγίξει τα αποθέματα.

Στη Σαντορίνη

«Ναι, έχει πολύ κόσμο το νησί», λέει στην «Κ» ο οινοποιός Αρης Τσέλεπος (Κάναβα Χρυσού) που βρίσκεται στη Σαντορίνη. «Το καταλαβαίνω στον δρόμο όταν χρειάζεται να πάω από το ένα αμπέλι στο άλλο για να μετρήσω τα σάκχαρα ή ακόμα περισσότερο όταν προσπαθούμε να φτάσουμε με τα σταφύλια από τους αμπελώνες στο οινοποιείο». Εχει σταθεί λίγο άβολα, παραδέχεται, πάνω σε ένα ύψωμα για να έχει σήμα και να μιλήσουμε. «Χθες κόψαμε τα πρώτα σταφύλια. Υπολόγιζα να ξεκινήσουμε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά στο τελείωμα πήγε κι άλλο. Είναι ο καιρός. Στο κινητό μου η θερμοκρασία δεν έχει ανέβει καμία ημέρα πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου», εξηγεί. Τα χιόνια που έπεσαν τον χειμώνα, στο συνήθως άνυδρο νησί, βοήθησαν να υπάρχει υγρασία και ο καρπός στα αμπέλια να είναι μεστός, υγιής, δίχως καψίματα. «Ολα καλά και σε ποσότητα και σε ποιότητα», αναφέρει ο Απόστολος Μούντριχας, ιδιοκτήτης του κτήματος Αβαντίς, ο οποίος από αρχές Αυγούστου έως τέλος Σεπτεμβρίου ανεβοκατεβαίνει Σαντορίνη – Εύβοια, στα δύο νησιά όπου βρίσκονται τα οινοποιεία του.

«Το αντίθετο από πέρυσι», λέει ο Ματθαίος Δημόπουλος, διευθυντής του συνεταιρισμού Santo wines. Στο οινοποιείο του συνεταιρισμού όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τα πρώτα φορτία με σταφύλια σήμερα. Ασύρτικο και Μαυροτράγανο. Και οι δεξαμενές έπειτα από δύο χρόνια δυσκολιών λόγω κορωνοϊού είναι σχεδόν άδειες…

Ο τουρισμός έχει στραγγίξει τα αποθέματα κρασιού, που μετά βίας φθάνουν έως τα Χριστούγεννα.

Στην Κρήτη

Νοτιότερα στο Αιγαίο, στην Κρήτη, ο τρύγος των οινοστάφυλων έχει ξεκινήσει. Την προηγούμενη Παρασκευή στο χωριό Δαφνές, ονομαστό αμπελοτόπι, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο, ο Νίκος Δουλουφάκης αποφάσισε να τρυγήσει τα πρώτα σταφύλια. «Λέγαμε να περιμένουμε μετά της Παναγίας, αλλά τελικά αρχίσαμε στις 12 του μήνα, για να προλάβουμε να βγάλουμε λίγη δουλειά. Να μην πέσουν όλα μαζί», λέει. Χθες έκοψε τα πρώτα Λιάτικα – διάσημη, κόκκινη, γηγενής ποικιλία. Τι φοβάται λίγο πριν από το κόψιμο του νήματος; «Ε, τον καιρό φυσικά. Να μην κάνει καμιά μεγάλη βροχή, να προλάβουμε να μαζέψουμε». Και η ζέστη; «Φέτος στην περιοχή δεν ανέβηκε το θερμόμετρο πάνω από 34 βαθμούς Κελσίου την ημέρα. Και χθες το βράδυ έπεσε στους 19, δεν μπορείς να καθίσεις εύκολα έξω, η καλύτερη συνθήκη για το αμπέλι. Αλλά και να ανέβει η θερμοκρασία είναι έτοιμα, δεν νομίζω να σοκαριστούν», λέει με αισιοδοξία για έναν ομαλό τρύγο. «Τα αποθέματα μάς βγάζουν μέχρι τα Χριστούγεννα, μέχρι δηλαδή να γίνει το νέο κρασί», συμπληρώνει.

Στην Αττική

Στο τέλος Ιουλίου επέστρεψε από τις διακοπές του ο οινοποιός Ανδρέας Γκίκας από το ομώνυμο οινοποιείο στα Σπάτα Αττικής, για να πιάσει δουλειά από αρχές Αυγούστου. «Για ένα μήνα τον χρόνο είμαστε άρχοντες, πηγαίνουμε διακοπές, όταν οι περισσότεροι ακόμα εργάζονται», περιγράφει.

«Ηδη πατάω Μαλαγουζιά», με ενημερώνει. Η υγεία των αμπελιών είναι πολύ καλή χωρίς να χρειαστούν ιδιαίτερες παρεμβάσεις. «Καθαρά σταφύλια. Οταν τον χειμώνα πέφτει χιόνι είναι καλή η χρονιά. Σκοτώνονται οι οργανισμοί που προκαλούν ασθένειες και έπειτα καθώς το χιόνι λιώνει αργά γεμίζουν οι πηγές», διηγείται. Το Σαββατιανό, η κύρια ποικιλία της περιοχής, θέλει άλλες δύο εβδομάδες όπως δείχνουν οι μετρήσεις. Χρειάζεται να γίνει σωστή κατανομή των μικρών εργατικών δυνάμεων για να βγει ομαλά ο τρυγητός. «Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά δεν μπορούμε να βρούμε εργάτες για το μάζεμα. Και τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί, όπως και όλα τα κοστολόγια», λέει ο κ. Γκίκας, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών Αττικής. Φέτος που η χρονιά είναι καλή, είναι και μια ευκαιρία να πάρουν και οι παραγωγοί κάτι παραπάνω, προσθέτει, «ώστε να έχουν κίνητρο να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια».

Στις χώρες της Ευρώπης

Παρά την ξηρασία και τους καύσωνες οι αμπελώνες στη Γαλλία φαίνεται να αντέχουν, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία. Ευοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις από Ισπανία, ενώ στην Ιταλία η πρωτοφανής ξηρασία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Η χώρα έχει επίσης να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν προκύψει από τον πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΚΕΟΣΟΕ (Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων) εκτιμάται ότι οι Ιταλοί θεωρούν πως η σύγκρουση στην Ουκρανία θα αφαιρέσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από το ισοζύγιο των εξαγωγών τους. Πρόκειται για προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί σχεδόν ειδικά για τη ρωσική αγορά, κυρίως spumante με βάση το μοσχάτο, κυρίως από το Βένετο και το Πεδεμόντιο.  Oπως η Ισπανία, έτσι και η Ιταλία επηρεάζεται πολύ από την αύξηση του κόστους παραγωγής, με τη σταθερότητα των τιμών σε ορισμένα ιδιαίτερα περιζήτητα προϊόντα, όπως το prosecco, να είναι αδύνατο να διασφαλιστεί. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή