Τα Ellinika Hoaxes για τα «θαύματα»: Τα «βιντεάκια» στο Διαδίκτυο και οι περιπτώσεις που δεν… περπατάνε

Τα Ellinika Hoaxes για τα «θαύματα»: Τα «βιντεάκια» στο Διαδίκτυο και οι περιπτώσεις που δεν… περπατάνε

Οι έρευνες της ομάδας των Ellinika Hoaxes για τα «θαύματα»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς καταρρίπτεις ένα «θαύμα»; Πώς αποδεικνύεις ότι για το γεγονός ότι ένας ανάπηρος περπάτησε ή ένας ασθενής ανέρρωσε δεν ευθύνονται οι «θαυματουργές» ιδιότητες ενός Σταυρού αλλά, για παράδειγμα, μια φαρμακευτική αγωγή, μια εγχείρηση ή ακόμη και μια σύμπτωση; Η «αποκαθήλωση» του ιερέα Δημητρίου Λουπασάκη, για τα «θαύματα» του οποίου σχηματίζονται συχνά πυκνά ουρές στους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού (μέχρι και Ελληνες από την Αυστραλία ταξίδεψαν για την ευλογία του), υπήρξε μια από τις δυσκολότερες αποστολές για την ομάδα των Ellinika Hoaxes (μέλος του Διεθνούς Δικτύου Fact-Checkers IFCN). Η πρώτη σχετική έρευνά τους χρονολογείται ήδη από τον Ιούνιο του 2018, όταν είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν δημοσιεύματα για «θαύματα» στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, όπου είχε φθάσει ο «θαυματουργός» Τίμιος Σταυρός από τους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού. «Στάθηκε στα πόδια της με τη χάρη του Τίμιου Σταυρού!». «Παραπληγικό αγοράκι περπάτησε χωρίς τις πατερίτσες», ήταν μερικές από τις «ειδήσεις» που συγκλόνιζαν τότε τους πιστούς.

Ανάμεσα σε εκείνα τα δημοσιεύματα και η ιστορία ενός άνδρα που ενώ ήταν υποτίθεται παράλυτος, άφησε τις πατερίτσες και περπάτησε κανονικά. Ο Θοδωρής Δανιηλίδης από τα Ellinika Hoaxes (Ε.Η.) βρέθηκε στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, όπου εντόπισε τον συγκεκριμένο άνδρα. Ηταν Βούλγαρος, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, συνήθιζε να επαιτεί έξω από ναούς. Ο Δανιηλίδης μίλησε μαζί του με τη βοήθεια μεταφραστή. «Στην αρχή επέμενε ότι δεν περπατούσε χωρίς πατερίτσες και έγινε καλά “από θαύμα”, από τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη. Οταν όμως του είπαμε ότι τον έχουν δει αρκετοί κάτοικοι της περιοχής να περπατάει κανονικά πριν από το “θαύμα”, τότε παραδέχθηκε ότι “χωρίς πατερίτσες περπατούσα το πολύ μία ώρα”», γράφει ο ίδιος (ο διάλογος είναι καταγεγραμμένος σε βίντεο). Οπως προέκυψε από την έρευνα, ούτε και η ιστορία με το ανάπηρο αγοράκι που περπάτησε ήταν ακριβώς αληθινή. Για την ακρίβεια, το παιδί δεν ήταν ανάπηρο ή παραπληγικό, απλώς είχε χειρουργηθεί πριν από λίγες ημέρες στο πέλμα, όπως διευκρίνισε η μητέρα του.

Στα κοινωνικά δίκτυα

Ηδη από το 2018, το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής είχε αναφέρει στα Ε.Η. ότι διεξαγόταν έρευνα έπειτα από καταγγελίες. Οσο καθυστερούσε όμως η ολοκλήρωσή της, τόσο διευρυνόταν το κοινό του «θαυματοποιού» ιερέα τόσο στον ιερό ναό όσο και online. Τουλάχιστον 6.000 likes και αντίστοιχο αριθμό σχολίων συγκεντρώνουν οι αναρτήσεις της σελίδας των Αγίων Ισιδώρων στο Facebook, απ’ όπου μεταδίδονται ζωντανά οι λειτουργίες. Τα «βιντεάκια» με τα υποτιθέμενα θαύματα του Τίμιου Σταυρού, όπως αυτό που δείχνει έναν άνδρα που κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο να σηκώνεται μετά την «ευλογία» από τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη, έχουν χιλιάδες κοινοποιήσεις και εκατομμύρια προβολές. Ενα τέτοιο «βιντεάκι» είδε πιστός και αποφάσισε να στηθεί έξω από τον Ιερό Ναό Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού από τις 2 το πρωί πριν από λίγες ημέρες, ανήμερα του Σταυρού, όπως δήλωσε ο ίδιος στην κάμερα της ΕΡΤ. Τον περασμένο Απρίλιο, τα Ellinika Hoaxes επανήλθαν στο θέμα εντοπίζοντας τον άντρα από το εν λόγω βίντεο. Πρόκειται για τον Σταύρο Β., 42 ετών, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Πτολεμαΐδα. Οπως τους είπε, υποφέρει από σκλήρυνση κατά πλάκας εδώ και οκτώ χρόνια. «Δεν είμαι ανάπηρος όπως φημολογείται. Εχω κινητικά προβλήματα σε ένα από τα δύο κάτω άκρα και χρησιμοποιώ μπαστούνι για μικρές αποστάσεις. Για πιο μεγάλες έχω καροτσάκι. Εχω βαθιά πίστη στον Θεό και σκέφτηκα να πάω στον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη στους Αγίους Ισιδώρους να με βοηθήσει με τον θαυματουργό Τίμιο Σταυρό. (…) Μετά την ευλογία του ιερέα, σηκώθηκα με δυσκολία. Ομως περπάτησα στη συνέχεια με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι πριν και είναι αλήθεια ότι ο ιερέας με ενθάρρυνε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορώ να πω ότι αποθεραπεύτηκα. Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν εξαφανίστηκε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή