ECRI: Διαπιστώνει πρόοδο, εγείρει ανησυχίες για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ECRI: Διαπιστώνει πρόοδο, εγείρει ανησυχίες για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τι αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στην Ελλάδα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια σε επιμέρους ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ECRI (European Commission against Racism and Intolerance), η οποία ταυτόχρονα καταθέτει σειρά προτάσεων, προκειμένου να προστατευθούν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στη χώρα μας. Στο μικροσκόπιο των μελετητών τίθενται τα παιδιά ΛΟΑΤΙ και οι διακρίσεις που υφίστανται στο σχολικό περιβάλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Colour Youth, η κατάσταση των ΛΟΑΤΙ παιδιών στα ελληνικά σχολεία «παραμένει άθλια». Αντιπροσωπεία της ECRI επισκέφθηκε σχολεία και άκουσε συγκλονιστικές μαρτυρίες αναφορικά με δηλώσεις δασκάλων σε ίντερσεξ μαθητές, όπως «δεν θα έπρεπε να υπάρχεις». Η ECRI, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές καταγγελίες για διακριτική μεταχείριση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προτείνει στις ελληνικές αρχές να επιμορφώσουν τους εκπαιδευτικούς στην αντιμετώπιση της ΛΟΑΤΙ-φοβικής μισαλλοδοξίας.

Η έκθεση, που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους, κάνει λόγο, επίσης, για σοβαρές μορφές διακρίσεων εις βάρος των ίντερσεξ παιδιών και από γιατρούς, οι οποίοι συνιστούν άμβλωση αυτών των εμβρύων ή προχωρούν στην ιατρικά περιττή χειρουργική επέμβαση σε ίντερσεξ παιδιά. Στο μεσοδιάστημα (19/7), ωστόσο, ψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο η απαγόρευση των εν λόγω χειρουργικών επεμβάσεων και λοιπών «θεραπειών» σε ίντερσεξ παιδιά. Τέτοιου τύπου παρεμβάσεις επιτρέπονται μετά το 15ο έτος της ζωής του παιδιού και εφόσον έχει δώσει τη συναίνεσή του.

Μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στους Ελληνες Ρομά, των οποίων το επίπεδο εκπαίδευσης στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε., αλλά και με τον γενικό πληθυσμό. Το ποσοστό σχολικής διαρροής εξακολουθεί να είναι υψηλό, παρά την καταγεγραμμένη ελαφρά μείωση. Η μελέτη επισημαίνει, επίσης, την έλλειψη υποδομών στις περιοχές όπου υπάρχουν de facto οικισμοί Ρομά.

Ωστόσο, υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα, όπως η επιτυχής ένταξη παιδιών Ρομά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, το οποίο βρίσκεται κοντά σε καταυλισμό. Στο Χαλάνδρι βρέθηκε η αντιπροσωπεία της ECRI και αξιολόγησε ιδίοις όμμασι τη σχολική μονάδα. Εν προκειμένω, όλοι οι μαθητές που χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη λάμβαναν ενισχυτική διδασκαλία. Το σχολείο έχει, επίσης, ένα πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών εκφοβισμού. Οι συντάκτες συστήνουν επιπλέον στις Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι Ρομά δεν εξωθούνται σε παράνομες εξώσεις ή εξώσεις χωρίς την κατάλληλη ειδοποίηση ή την ευκαιρία για μετεγκατάσταση σε αξιοπρεπή καταλύματα. Και αν κάτι τέτοιο συμβεί, συστήνει «να έχουν πραγματική πρόσβαση σε επαρκή νομική βοήθεια». Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο και για βελτίωση των παροχών σε αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, παρά τα σοβαρά εμπόδια που παραμένουν. Μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών φορέων, αναφέρονται στα «πέντε Κέντρα Ενταξης Μεταναστών που προσφέρουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού». Προκειμένου να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους, η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την αναγνώριση τίτλων σπουδών και άλλων προσόντων όσων λαμβάνουν το καθεστώς πρόσφυγα, προτού εκείνοι χάσουν (σ.σ. μετά τη νομική αναγνώρισή τους ως πρόσφυγες) την οικονομική στήριξη και την πρόσβαση σε στέγη.

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται και στους φορείς ισότητας. Προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των υποστηρικτικών και δικαστικών αρμοδιοτήτων του Συνηγόρου του Πολίτη και να επανεξετάσει την Υπουργική Απόφαση του 2020 που έθεσε νέο κανονιστικό πλαίσιο στη λειτουργία των ΜΚΟ. «Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται στην πράξη η εγγραφή στο μητρώο ΜΚΟ, κάτι που φέρεται να έχει οδηγήσει σε αποκλεισμό ορισμένων ΜΚΟ που υποστηρίζουν τους μετανάστες», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή