Στα δικαστήρια Κεραμέως και συνδικαλιστές

Στα δικαστήρια Κεραμέως και συνδικαλιστές

Ενα ακόμη επεισόδιο στον πολιτικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι συνδικαλιστές κατά του υπουργείου Παιδείας εκτυλίχθηκε χθες στα δικαστήρια

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη σκιαμαχία του πολιτικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι συνδικαλιστές κατά του υπουργείου Παιδείας έφθασε χθες στα δικαστήρια. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατεπείγουσα αγωγή ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) για απεργία – αποχή από την εφαρμογή των διατάξεων για τον παιδαγωγικό σύμβουλο – μέντορα και τον ενδοσχολικό συντονιστή.

Είναι η τέταρτη φορά που οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αντιτάσσονται με αποχή (και όχι απεργία) σε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας. Προηγήθηκαν, πέρυσι, ανάλογες αποφάσεις για τις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία και για την ελληνική PISA, καθώς και για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε την τελευταία απεργία «πολιτική». Από την πλευρά της, χθες η ΔΟΕ, στέλνοντας στους εκπαιδευτικούς οδηγίες για την υλοποίηση της απόφασής της, ανέφερε ότι η αποχή προβλέπεται από τον νόμο-πλαίσιο του 1982. Η απόφαση ελήφθη με έξι ψήφους στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ, από τα μέλη των συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Μειοψήφησαν τα μέλη της ΔΑΚΕ και της Δημοκρατικής Συνεργασίας (προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ).

Ειδικότερα, το υπουργείο τόνισε ότι «η ΔΟΕ, που αρνείται συστηματικά την εφαρμογή των νόμων εν τοις πράγμασι, στοχεύοντας να επιβάλει τη βούλησή της στη Βουλή, ενώ αποπειράται διαρκώς να ματαιώσει κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης, επέδωσε στο υπουργείο Παιδείας εξώδικο, στρεφόμενη κατά της εφαρμογής ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου. Μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλείται είναι ότι το υπουργείο επιδιώκει την “ενίσχυση των μονοπρόσωπων οργάνων, όπως του διευθυντή του σχολείου”, την “εντατικοποίηση της γραφειοκρατίας”, που “πολύ απέχουν” από “τη διασφάλιση των εργασιακών κεκτημένων των εκπαιδευτικών”, ανάμεσα σε άλλα. Με τη λογική της ήσσονος προσπαθείας, την οπισθοδρομική στάση και την άγνοια των διεθνών πρακτικών, η ΔΟΕ, που πρώτη θα έπρεπε να επιδιώκει τη στήριξη του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας με κάθε πρόσφορο μέσο, υπονομεύει τελικά τα ίδια τα συμφέροντα του κλάδου που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί».

Είναι η τέταρτη φορά που ομοσπονδίες αντιτάσσονται με αποχή (και όχι απεργία) σε μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ενδοσχολικός σύμβουλος και ο μέντορας έχουν ρόλους υποστηρικτικούς του έργου των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας εν γένει, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας και του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Από την πλευρά της, η ΔΟΕ απάντησε ότι «η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από τα αρμόδια δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας, η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες (διευθυντές και συναδέλφους) από κάθε πειθαρχική ευθύνη».

Με βάση τις οδηγίες της ΔΟΕ, «οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων καλούνται να υπογράψουν τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή που έχει σταλεί στα σχολεία. Η δήλωση θα πρέπει να πρωτοκολληθεί από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται συλλογικά η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους εκπαιδευτικούς για τη θέση του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή και ως εκ τούτου καμία διαδικασία ορισμού τους ή υλοποίησης δεν μπορεί να προχωρήσει. Η δήλωση της απεργίας – αποχής γίνεται σε ειδικό έντυπο που καταθέτουν συλλογικά οι συνάδελφοι (έχει ήδη αποσταλεί στις σχολικές μονάδες), για να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους σε αυτή».

Η εκδίκαση της αγωγής του υπουργείου Παιδείας είχε οριστεί για χθες, αλλά ανεβλήθη για την προσεχή Δευτέρα.

Μαθητικές καταλήψεις με το καλημέρα

Το ετήσιο… έθιμο των φθινοπωρινών μαθητικών καταλήψεων καλά κρατεί, και μάλιστα φέτος άρχισε να «γιορτάζεται» πολύ νωρίς. Οι πρώτες έκαναν την εμφάνισή τους μέσα στην εβδομάδα σε συνολικά 20 σχολεία της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά), της Μαγνησίας και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ μεμονωμένες καταλήψεις είχαν καταγραφεί σε Μεσσηνία, Αχαΐα, Αττική. Το στίγμα των καταλήψεων έδωσε το Συντονιστικό Μαθητών της Αττικής (φέρεται προσκείμενο στη νεολαία του ΚΚΕ), με σύνθημα προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, «Φέτος θα ακούτε τις φωνές μας δυνατά! Τον χειμώνα εσείς δεν θα περάσετε καλά». Τα αιτήματα που θέτει το Συντονιστικό των μαθητών της Αττικής είναι, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία για όλους τους μαθητές που θα δηλώσουν, η κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, η μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής. Επίσης, οι μαθητές ζητούν από την κυβέρνηση χρηματοδότηση των σχολείων για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος θέρμανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή