Κλιματική ασπίδα για την Ελλάδα

Κλιματική ασπίδα για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα, ως χώρα της Μεσογείου, είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην άνοδο θερμοκρασίας, στην ξηρασία και στις δασικές πυρκαγιές»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εικόνες από τις περυσινές πυρκαγιές, που έπληξαν ανεπανόρθωτα την Εύβοια και την Πελοπόννησο, έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας αίσθηση. «Αυτή η φωτογραφία με την ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία συντετριμμένη εγκατέλειπε το σπίτι της, με στοίχειωσε», λέει στην «Κ» από τη Βοστώνη ο 24χρονος Γιώργος Μπεχράκης (σ.σ. φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη, που βραβεύθηκε ως η καλύτερη στην Ευρώπη στο Word Press Photo). «Στο πρόσωπό της έβλεπα τους δικούς μου παππούδες αλλά και τους ηλικιωμένους που συναντώ τα καλοκαίρια που έρχομαι στην Ελλάδα». Ο νεαρός Ελληνοαμερικανός, που φέρει το ονοματεπώνυμο του παππού του, επιφανούς μέλους της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, έχει ολοκληρώσει σπουδές στο Tufts University και έχει εργαστεί με νέους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ως σύμβουλος σε θέματα κλιματικής αλλαγής.

Κινητοποίηση

«Η πρωτοφανής αυτή καταστροφή με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η Ελλάδα κινδυνεύει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες», τονίζει ο ίδιος, που μαζί με τον εξίσου Ελληνοαμερικανό George Gemelas αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να κινητοποιήσουν την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ αναφορικά με το διακύβευμα της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα καταγωγής τους. «Η Ελλάδα, ως χώρα της Μεσογείου, είναι εξαιρετικά ευάλωτη», διευκρινίζει, «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, η ξηρασία, αλλά και οι δασικές πυρκαγιές ενδέχεται να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στον τουρισμό αλλά και στον αγροτοδιατροφικό τομέα».

Οι δύο νεαροί Ελληνοαμερικανοί, που διατηρούν σχέσεις με την Ελλάδα, θεωρούν ότι η ομογένεια δεν έχει αντιληφθεί το εύρος του προβλήματος. «Ενημερώνονται για θέματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όχι όμως για την κλιματική αλλαγή, που έχει ήδη ξεκινήσει», σημειώνει ο κ. Μπεχράκης. Και προσθέτει: «Eίναι κάτι που τους αφορά, καθώς πολλοί έχουν ή δημιουργούν περιουσία στην Ελλάδα, κάποιοι έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις, οι περισσότεροι εξακολουθούν να επισκέπτονται τακτικά τη χώρα, ενώ βέβαια μέλη της οικογένειάς τους ζουν ακόμα στην Ελλάδα».

Εχοντας, λοιπόν, τους παραπάνω προβληματισμούς, οι δύο νεαροί, παράλληλα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο την «axios campaign». «Επιλέξαμε αυτό το όνομα για να υποδηλώσουμε τη μεγάλη σημασία του σκοπού», εξηγεί ο κ. Μπεχράκης, σκιαγραφώντας παράλληλα τις προτεραιότητες της πρωτοβουλίας τους. «Αρχικά στοχεύουμε στην ενημέρωση και την επιμόρφωση, θέλουμε να φέρουμε επιστήμονες και εν γένει ειδικούς από την Ελλάδα για να μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους απευθείας από το πεδίο. Θα στηρίξουμε τη διεξαγωγή ερευνών και θα ενημερώνουμε το κοινό εδώ, στην Αμερική, με αριθμούς και στοιχεία». Ο 24χρονος ομογενής θεωρεί ότι η αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει.

Αξιοποίηση επιρροής

Επόμενος στόχος «είναι να αξιοποιήσουμε την επιρροή που διαθέτουμε ως κοινότητα». Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής εκτιμώνται σε 2 με 3 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ έξι μέλη του Κογκρέσου είναι Ελληνοαμερικανοί. «Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε μέλη της ομογένειας να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα, ή να χρηματοδοτήσουν κοινωφελή έργα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής».

Ηδη ο επιχειρηματίας Γιώργος Σακελλάρης έχει προχωρήσει σε σειρά πράσινων επενδύσεων στην Ελλάδα – πολλοί εκτιμούν ότι η κίνησή του μπορεί να βρει αρκετούς μιμητές στο προσεχές μέλλον, δεδομένης και της ενεργειακής κρίσης. «Θέλουμε να γίνουμε η γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών για επωφελείς συνεργασίες, που θα περιορίσουν όσο το δυνατόν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο κ. Μπεχράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή