Ένας… ΕΟΤ για τα ελληνικά ΑΕΙ

Στόχος, η συντονισμένη προβολή των ξενόγλωσσων τμημάτων στο εξωτερικό

3' 12" χρόνος ανάγνωσης

Εταιρεία προβολής στο εξωτερικό των αγγλόφωνων προγραμμάτων ιδρύουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Πρόκειται για μία απόφαση-σταθμό, καθώς αποτελεί σαφή ένδειξη της αλλαγής σελίδας που έχουν κάνει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ουσιαστικά, μιλάμε για τον «ΕΟΤ της εκπαίδευσης».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα ελληνικά πανεπιστήμια θα συστήσουν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τη συντονισμένη προβολή τους στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και την προσέλκυση ξένων φοιτητών στα ξενόγλωσσα προγράμματα που έχουν αναπτύξει.

Σύμφωνα με τον τέως Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Απόστολο Δημητρόπουλο, που έχει μεγάλη συμβολή στην προσπάθεια εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα, λειτουργούν ήδη τρία ξενόγλωσσα προπτυχιακά –της Ιατρικής ΕΚΠΑ, της Ιατρικής ΑΠΘ και της Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ– ενώ άλλες 15 προτάσεις έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να λάβουν έγκριση.

Επίσης, υπάρχουν προτάσεις για πάνω από 120 μεταπτυχιακά, ενώ ο συνολικός αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 300. Τα δίδακτρα των τριών αγγλόφωνων προπτυχιακών κυμαίνονται από 6.000 ευρώ ετησίως της Φιλοσοφικής έως 12.000 και 13.000 για τα προγράμματα της Ιατρικής ΑΠΘ και ΕΚΠΑ αντίστοιχα, και ανάλογα είναι τα δίδακτρα των 15 προτάσεων. «Τα προγράμματα αυτά χρειάζονται στήριξη στην προβολή τους στο πρώιμο στάδιο από έναν κεντρικό φορέα, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε πανεπιστήμιο μόνο του δεν έχει τους πόρους για προβολή κλίμακας, αλλά και η μεμονωμένη συμμετοχή του δεν έχει αποτελέσματα, καθώς έχει να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες χώρες ως σύνολο», λέει στην «Κ» ο Χρήστος Μιχαλακέλης, καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικά υπεύθυνος της δράσης Study in Greece (SiG), επίσημου φορέα για την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ανταγωνίστριες μεσογειακές χώρες Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και πολλές άλλες, από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέχρι την Ιαπωνία, το Περού, την Ταϊβάν, την Κόστα Ρίκα, τις βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία (εδώ αναδεικνύεται και θέμα στρατηγικής – πολιτικής σημασίας).

Οι χώρες αυτές έχουν συστήσει αντίστοιχο φορέα Study in… και συμμετέχουν συντεταγμένα σε κάθε έκθεση, πολλαπλασιάζοντας έτσι κατά πολύ τα αποτελέσματα της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων τους. Επιπλέον, δημιουργούνται σημαντικές οικονομίες κλίμακας, αφού το κόστος ενιαίας προβολής των πανεπιστημίων είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος συμμετοχής του καθενός πανεπιστημίου μόνου του. Παράδειγμα, οι «ακριβές» εκθέσεις, π.χ. NAFSA (ΗΠΑ), όπου το μέσο κόστος για χώρο περίπου 16 τετραγωνικών κοστίζει περίπου 50.000 δολάρια – το ποσό αυτό πλήρωσε πέρυσι η Study in Greece.

Επιπλέον, όπως εξηγεί ο κ. Μιχαλακέλης, εξασφαλίζεται η συντονισμένη επικοινωνία με τις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό και τις πρεσβείες ξένων χωρών στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής, «οι διπλωματικές μας αρχές στο εξωτερικό επιτελούν σημαντική αποστολή ως προς την προβολή της Ελλάδας ως χώρας διεθνών σπουδών. Ηδη υπάρχει επικοινωνία μέσω της Study in Greece και αυτό που απολαμβάνουμε είναι η ευχαρίστηση των στελεχών ότι επικοινωνούν με ένα κεντρικό σημείο. Η παλιότερη εμπειρία τους, της επικοινωνίας με τα επιμέρους πανεπιστήμια, ήταν χωρίς αποτέλεσμα και, επιπλέον, δεν ήξεραν πώς να το κάνουν, με συνέπεια να σταματήσει κάθε επικοινωνία».

15 προτάσεις για ξενόγλωσσα προπτυχιακά

• Δημοκρίτειο Θράκης, στις ελληνικές σπουδές.
• Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη λογιστική και χρηματοοικονομική. 
• Δυτικής Μακεδονίας, στη νοσηλευτική.
• Δυτικής Μακεδονίας, στη δημιουργική γραφή, στην τέχνη και στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
• Δυτικής Μακεδονίας, στα οικονομικά και στη βιώσιμη ανάπτυξη.
• Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), στα οικονομικά των επιχειρήσεων (κοινό με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου).
• ΕΑΠ, με αντικείμενο στη νοσηλευτική (κοινό με το κυπριακό Frederick University).
• ΕΑΠ, στον ελληνικό πολιτισμό και στην ελληνική φύση (κοινό με Πανεπιστήμιο Πατρών).
• Αιγαίου, στις σπουδές της Ανατολικής Μεσογείου.
• Κρήτης, στην ιατρική.
• ΑΠΘ, στις διεθνείς και ευρωπαϊκές νομικές σπουδές. 
• ΕΜΠ, προπτυχιακό πρόγραμμα διπλού πτυχίου μεταξύ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και του συναφούς σχολής του Κολούμπια των ΗΠΑ.
• ΕΜΠ, προπτυχιακό πρόγραμμα διπλού πτυχίου μεταξύ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και της συναφούς σχολής του Κολούμπια των ΗΠΑ.
• Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), στην τεχνητή νοημοσύνη και στην επιστήμη των δεδομένων Artificial Intelligence and Data Science.
• ΠΑΔΑ, στην εφαρμοσμένη φιλοσοφία στη λήψη διοικητικών αποφάσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT