Εκκλησία: Ευρεία στήριξη εξασφάλισαν οι δύο νέοι μητροπολίτες

Εκκλησία: Ευρεία στήριξη εξασφάλισαν οι δύο νέοι μητροπολίτες

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε χθες από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος η διαδικασία ανάδειξης των νέων μητροπολιτών για τις μητροπόλεις Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε χθες από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος η διαδικασία ανάδειξης των νέων μητροπολιτών για τις μητροπόλεις Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Νέος μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως αναδείθηκε ο αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου και νέος μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης.

Οι νέοι μητροπολίτες θεωρούνταν οι επικρατέστεροι για την πλήρωση των θέσεων στις δύο μητροπόλεις, καθώς εδώ και μήνες είχαν εξασφαλίσει την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και μεγάλης μερίδας των ιεραρχών. Ετσι, η χθεσινή ψηφοφορία για την ανάδειξή τους δεν είχε εκπλήξεις και από την αρχή της διαδικασίας κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ανατροπές. Μάλιστα, όπως αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές, δεν εκδηλώθηκαν αντιπαλότητες, ήταν μια εύκολη διαδικασία, μιας και οι δύο νέοι μητροπολίτες ήταν αποδεκτοί από ευρύτερες ομάδες και συμμαχίες εντός της Ιεραρχίας και εξασφάλισαν ευρεία στήριξη.

Ειδικότερα, στην πρώτη ψηφοφορία για το τριπρόσωπο για τη μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως επί συνόλου 77 ψηφισάντων (με δικαίωμα μέχρι τρεις ψήφους έκαστος) έλαβαν ο αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου 66 ψήφους, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης 39 ψήφους και ο αρχιμανδρίτης Μελέτιος Στάθης 7 ψήφους, ενώ υπήρξε και μία λευκή ψήφος. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου έλαβε 63 ψήφους σε σύνολο 77 ψηφισάντων, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης έλαβε 9 ψήφους και μετρήθηκαν επιπλέον 5 λευκά.

Το Σάββατο η χειροτονία του μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου Ευσταθίου, την Κυριακή του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού Κιαμέτη.

Για τη μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο τριπρόσωπο αναδείχθηκαν ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης με 65 ψήφους, ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος με 32 ψήφους και ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος με 4 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά. Στη δεύτερη ψηφοφορία, ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης έλαβε 60 ψήφους και ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος 12 ψήφους, ενώ μετρήθηκαν και 5 λευκά.

Οπως προαναφέραμε, η διαδικασία δεν είχε εκπλήξεις, αφού εδώ και καιρό οι δύο νέοι μητροπολίτες θεωρούνταν οι επικρατέστεροι για την κάλυψη των θέσεων στις δύο μητροπόλεις. Μοναδικό ερώτημα ήταν εάν, τελικά, θα γινόταν δεκτό το αίτημα της Εκκλησίας προς την κυβέρνηση να χωριστεί σε δύο νέες μητροπόλεις η μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κάτι που τελικά δεν έγινε. Στην περίπτωση που ο σχεδιασμός προχωρούσε, ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης προοριζόταν για τη μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο.

Ο νέος μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος γεννήθηκε το 1967 στις Ροβιές Ευβοίας. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις και από το 2019 μέχρι τώρα ήταν ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της μητρόπολης Χαλκίδος. Η χειροτονία του θα τελεσθεί το προσεχές Σάββατο στη Μητρόπολη Αθηνών.

Ο νέος μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός θεωρείται πνευματικό τέκνο του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, τον οποίο ακολούθησε στον Βόλο μετά την ενθρόνισή του. Εκεί υπηρέτησε ως αρχιδιάκονος και διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του μητροπολίτη, γενικός αρχιερατικός επίτροπος και από το 2006 τώρα πρωτοσύγκελλος. Η εκλογή του στη μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας θεωρείται δικαίωση για τον ίδιο καθώς δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί στη μητρόπολη Φιλίππων το 2017. Η χειροτονία του θα τελεσθεί την προσεχή Κυριακή στη Μητρόπολη Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή