O Ισραηλινός υπ. Δημόσιας Ασφάλειας στην «Κ»: «Οι Ελληνες ξέρετε από δασοπυρόσβεση, εμείς από κυβερνοασφάλεια»

O Ισραηλινός υπ. Δημόσιας Ασφάλειας στην «Κ»: «Οι Ελληνες ξέρετε από δασοπυρόσβεση, εμείς από κυβερνοασφάλεια»

Αθήνα και Ισραήλ συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την πάταξη του εγκλήματος, λέει στην «Κ» ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ομερ Μπαρ-Λεβ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητήρες που ειδοποιούν εγκαίρως για την εκδήλωση πυρκαγιάς, προγραμματιστές που προλαμβάνουν κυβερνοεπιθέσεις και εξειδικευμένοι αστυνομικοί που ακολουθούν την πορεία του χρήματος. Είναι μόνο κάποιες από τις μορφές που λαμβάνει η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία και «ακουμπούν» στο χαρτοφυλάκιο ενός νευραλγικού ρόλου στη γειτονική χώρα. Η «Κ» συνάντησε τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ, Ομερ Μπαρ-Λεβ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα.

Νωρίτερα είχε συναντήσει τον Ελληνα υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη. Ο λόγος; «Με βάση τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή, οι δύο επόμενοι μήνες είναι από τους πιο δύσκολους σε σχέση με τον κίνδυνο πυρκαγιάς, καθώς από τη μία συνεχίζεται παρατεταμένα η ξηρασία και από την άλλη αρχίζουν να ενισχύονται οι άνεμοι ενόψει του χειμώνα», μας είπε ο Ισραηλινός θεματοφύλακας της ασφάλειας στην πόλη αλλά και στο δάσος.

Ισραήλ και Ελλάδα έχουν συγκροτήσει μια κοινή επιτροπή συντονισμού με ειδικούς δασοπυροσβέστες και των δύο χωρών, μέσω της οποίας ανταλλάσσεται τεχνογνωσία και διοργανώνονται κοινές ασκήσεις. Εξάλλου, ήδη το Ισραήλ στέλνει βοήθεια στην Ελλάδα όταν αντιμετωπίζει συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων βρίσκεται και ένα πολλά υποσχόμενο project: «Στο Ισραήλ έχουμε ήδη τον Σιδερένιο Θόλο, δηλαδή ένα προηγμένο σύστημα άμυνας για την προστασία της χώρας από πυραύλους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Πλέον κάνουμε δοκιμές για έναν Θόλο Πυροπροστασίας, δηλαδή ένα σύστημα βασισμένο σε αισθητήρες οι οποίοι θα βρίσκονται διασκορπισμένοι στο δάσος και θα ειδοποιούν άμεσα για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Λάβετε υπόψη ότι το πιο κρίσιμο διάστημα σε μια πυρκαγιά είναι ο χρόνος από την πρώτη σπίθα μέχρι την έναρξη της φωτιάς. Μοιραζόμαστε λοιπόν αντίστοιχες πληροφορίες με τις ελληνικές αρχές, με τις οποίες συζητάμε και μηχανισμούς πρόβλεψης για την κατεύθυνση και την ταχύτητα μιας πυρκαγιάς. Οι Ελληνες συνάδελφοι βοηθούν κι εμάς σε τέτοια θέματα, καθώς η Ελλάδα έχει πραγματικά ισχυρή δύναμη και μεγάλη εμπειρία στις δασικές πυρκαγιές».

Εγκλημα και κυβερνοαπειλές

Στις αρμοδιότητες του Ισραηλινού υπουργού υπάγονται επίσης η αστυνομία και οι φυλακές του Ισραήλ, γι’ αυτό και η έτερη συνεργασία που είχε κατά την επίσκεψη στην Αθήνα ήταν με τον Ελληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο. «Αντιλαμβάνεστε ότι είχαμε πολλά να πούμε με τον Ελληνα ομόλογό μου. Οι εγκληματίες δεν έχουν σύνορα και πρέπει να τους συγκρατείς στην αρχή, προτού επεκταθούν και ξεφύγουν. Οικονομικό έγκλημα, σκοτεινό διαδίκτυο, κυβερνοεπιθέσεις. Ιδίως στον τελευταίο τομέα έχουμε τεράστια εμπειρία στη χώρα μου, όπου μόνο από ιρανικές ομάδες δεχόμαστε επιθέσεις σε καθημερινή βάση. Εχουμε πολλά να προσφέρουμε σε αυτό το πεδίο και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τη διακρατική συνεργασία αν θέλεις να αντιμετωπίσεις αυτά τα φαινόμενα. Ισραήλ, Ελλάδα αλλά και Κύπρος συντονίζουν τις προσπάθειές τους με εργαλεία όπως οι κοινές ασκήσεις. Θέλω να σημειώσω εδώ ότι οι κοινές μας ομάδες εργασίας, στην πυρόσβεση, στη δημόσια ασφάλεια και στην κυβερνοασφάλεια, δημιουργούν το πλαίσιο για ουσιαστική εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ».

Μια συζήτηση με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο την Τουρκία. «Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι στρατηγικές και βελτιώνονται σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι στρατηγικοί εταίροι. Η συνεργασία των χωρών μας ενισχύει τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή, με την οποία θα θέλαμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Οσο για την τελευταία ερώτηση στον κ. Μπαρ-Λεβ, λίγο πριν σηκωθούμε από τον αναπαυτικό καναπέ του αθηναϊκού ξενοδοχείου, υπό το ευγενικό πλην αγέρωχο βλέμμα των ανδρών της φρουράς του, έλαβε σίγουρα την απάντηση που της άξιζε: «Στο Ισραήλ έχουμε μία αστυνομία. Για όλα τα θέματα ασφάλειας και τάξης. Το Ισραήλ είναι δημοκρατική χώρα και σέβεται απόλυτα την ελεύθερη έκφραση κάθε άποψης. Ομως, όταν υπάρχει έγκλημα ή βία, η ισραηλινή αστυνομία επεμβαίνει οπουδήποτε. Προφανώς και στα πανεπιστήμια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή