Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού: Νέοι επιχειρηματίες «προσγειώνονται» στο αναγεννημένο χωριό

Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού: Νέοι επιχειρηματίες «προσγειώνονται» στο αναγεννημένο χωριό

Ο Ανάργυρος Βερδήλος, συνιδρυτής του Vamvakou Revival, μιλάει στην «Κ» για τη μεταμόρφωση του τόπου και καλεί startuppers να καταθέσουν τις ιδέες τους

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Βαμβακού, το πανέμορφο ορεινό χωριό ανάμεσα σε Τρίπολη και Σπάρτη, το οποίο ήταν για δεκαετίες ερημωμένο, ζει πραγματικά στιγμές δόξας χάρη στην πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων ανθρώπων να το «αναστήσουν».

Ο λόγος για το εγχείρημα Vamvakou Revival, η ομάδα εργασίας του οποίου συστάθηκε τον Αύγουστο του 2018 με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς η Βαμβακού είναι ο τόπος καταγωγής του ιδρυτή του, Σταύρου Νιάρχου.

Η πρώτη φάση του προγράμματος, η οποία στόχευε στην προσέλκυση επισκεπτών, αναγέννησε εκ βάθρων τη Βαμβάκου. Πια, όποιος κάνει μια στάση στο χωριό που αγκαλιάζει με τον φυσικό του πλούτο ο Πάρνωνας, νιώθει πως έχει προσγειωθεί σε ένα μικρό θέρετρο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κλασικούς χειμερινούς προορισμούς.

Περιποιημένοι ξενώνες αλλά και πλήθος οργανωμένων δραστηριοτήτων – από πεζοπορία και περιήγηση με 4×4, μέχρι ορεινή ποδηλασία αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις- περιμένουν τους επισκέπτες και τους δώδεκα μήνες του χρόνου στο χωριό, όπου έκανε την εμφάνισή της και μια σύγχρονη παιδική χαρά, σπίτια και κτίρια ανακαινίστηκαν, ενώ το ιστορικό σχολείο μεταμορφώθηκε σε χώρο διοργάνωσης εκδηλώσεων και κέντρο ανάπτυξης νέων ιδεών. Και στόχος είναι μια μέρα να επαναλειτουργήσει για τα παιδιά του ειδυλλιακού αυτού τόπου.

Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού: Νέοι επιχειρηματίες «προσγειώνονται» στο αναγεννημένο χωριό-1
Από αριστερά προς τα δεξιά εμφανίζονται οι Ανάργυρος Βερδήλος, Τάσος Μάρκος, Χάρης Βασιλάκος και Ελένη Μάμη/φωτ. Όλγα Χαραμή

Η Βαμβακού περνάει στην επόμενη φάση

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η Βαμβακού φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κοινό συνεργατικό χώρο ανάπτυξης ιδεών. Στην ουσία, αυτό που επιθυμούν οι εμπνευστές του προγράμματος Vamvakou Incubator (Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων), είναι νέοι επιχειρηματίες με μεράκι και όνειρα να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν βιώσιμες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), που θα δώσουν τη δυνατότητα κάποιος να μπορεί να ζήσει και να επιχειρήσει στην περιοχή. O πρώτος κύκλος αιτήσεων ήδη «τρέχει» (αιτήσεις μέχρι τις 9/12 εδώ) και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των επιχειρήσεων από τις αρχές του νέου έτους και αμέσως μετά και η υποστήριξή τους.

Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού: Νέοι επιχειρηματίες «προσγειώνονται» στο αναγεννημένο χωριό-2
Δράσεις στην αναγενημμένη Βαμβακού

Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού

Ο Ανάργυρος Βερδήλος εγκατέλειψε μαζί με τη σύζυγό του τα Εξάρχεια πριν από τέσσερα χρόνια για να μείνουν στη Βαμβακού.

Ο ίδιος εξηγεί πως αυτό δεν είναι απλό: «Πρέπει να πιστεύεις πολύ σε αυτό που ετοιμάζεσαι να κάνεις. Οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσεις θα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που ήξερες στην πόλη. Αν δεν το αποδεχτείς αυτό, δεν θα μπορέσεις να κάνεις και τη μετάβαση».

Όπως όμως λέει ο κ. Βερδήλος, η πανδημία, με όλους τους περιορισμούς που συνόδευσαν για μεγάλο διάστημα την καθημερινότητά μας, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, έχει δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα ενδιαφέροντος μετακίνησης στην ύπαιθρο. «Και δεν είναι μόνο ότι στην επαρχία δεν χρειάζεσαι 600 ευρώ για το ενοίκιό σου, είναι και το θέμα της ποιότητας της διαβίωσης», λέει και συνεχίζει:

«Όσο περισσότερος κόσμος επιστρέφει στην περιφέρεια κάνοντας ενδιαφέροντα πράγματα, τόσο πιο ελκυστικοί γίνονται οι “ξεχασμένοι” τόποι. Η μέχρι στιγμής δραστηριοποίησή μας στη Βαμβακού μας δείχνει ότι υπάρχουν πάρα πολλές προοπτικές. Το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Είμαστε σε επικοινωνία με ομάδες που κάνουν αντίστοιχα πράγματα στην Καλοσκοπή στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στις Μηλιές στον νομό Ηλείας».

Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού: Νέοι επιχειρηματίες «προσγειώνονται» στο αναγεννημένο χωριό-3

Ο ίδιος περιγράφει πόσο πολύ έχει αλλάξει η Βαμβακού μέσα σε τέσσερα χρόνια: «Τα μέλη της πρωτοβουλίας Vamvakou Revival, ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας με ένα εστιατόριο-καφέ. Δημιουργήσαμε επίσης δύο ξενώνες δυναμικότητας 14 δωματίων και εξετάζουμε το να αυξήσουμε κι άλλο τα δωμάτια λόγω ζήτησης. Έχουμε φτάσει να έχουμε ετησίως πάνω από 12.000-13.000 επισκέπτες σε ένα χωριό που αυτή τη στιγμή αριθμεί 26 μόνιμους κατοίκους από εννέα που είχε προτού ξεκινήσει το εγχείρημα.

Την ίδια στιγμή, έχουμε δημιουργήσει 16 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πρόσφατα, στην ομάδα μας εντάχθηκε ένας βοηθός μάγειρα που έμενε στην Αθήνα και ήρθε μαζί μας στη Βαμβακού για να εργαστεί στο γνωστό πια στους επισκέπτες εστιατόριό μας. Ιδρύθηκαν επίσης δύο συνεταιρισμοί, ένας αγροτικός και ένας γυναικείος».

Μάλιστα, σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσουν στην αγορά και τα πρώτα τυποποιημένα προϊόντα αυτών των συνεταιρισμών: καρύδι και κάστανο, μέλι, ελιές (από τις καλλιέργειες των μελών του συνεταιρισμού στον Πάρνωνα) και γραβιέρα (σε τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες).

Όσον αφορά την κατάθεση νέων ιδεών για την περαιτέρω ανάπτυξη της Βαμβακούς, ο κ. Βέρδηλος αναφέρει πως, έχοντας περάσει από αυτό το στάδιο, ξέρει πως δεν είναι τόσο απλό η αρχική σκέψη να γίνει πραγματική πρόταση. «Όμως, ακριβώς επειδή εμείς έχουμε εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε, μπορούμε να παρουσιάσουμε στους ενδιαφερόμενους την κατάσταση στην πραγματική της διάσταση», σημειώνει και προσθέτει: «Το ότι υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναπτυχθούν αυτές οι ιδέες είναι επίσης πολύ θετικό».

Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού: Νέοι επιχειρηματίες «προσγειώνονται» στο αναγεννημένο χωριό-4
Το σχολείο στη Βαμβακού έχει μετατραπεί σε κέντρο ανάπτυξης νέων ιδεών | photo: Etsi Architects- Ioannis Promponas

O ίδιος μάλιστα τονίζει πόσο ραγδαία έχουν αλλάξει από την πανδημία και έπειτα οι προοπτικές του οδικού-ηπειρωτικού τουρισμού στη χώρα μας: «Είδαμε τι έγινε το περασμένο καλοκαίρι με τις Κυκλάδες και τους Έλληνες. Σας πληροφορώ πως η Βαμβακού είναι ήδη ένα μέρος για ολιγοήμερη ή και πολύημερη στάση στο πλαίσιο μίας περιοδείας στη Μάνη, και αυτό δεν συμβαίνει πια μόνο τον χειμώνα, αλλά όλους τους μήνες του χρόνου».

Η «Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014-2020 και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας».

Οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες (οι οποίες μπορεί να αφορούν και ήδη υπαρκτά εγχειρήματα) στοχεύουν στις κατηγορίες της τεχνολογίας-καινοτομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή