Εικόνα Παναγίας Σουμελά: Πλήθος κόσμου για να προσκυνήσει

Εικόνα Παναγίας Σουμελά: Πλήθος κόσμου για να προσκυνήσει

Με υπομονή και ανυπομονησία, πολλοί περιμένουν στην ουρά για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η ουρά έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στους Αμπελοκήπους αριθμεί περισσότερους από 100 ανθρώπους. Δεν πέφτει ποτέ κάτω από αυτό τον αριθμό – οι πιστοί που εισέρχονται στον ναό και μετά φεύγουν, αντικαθίστανται συνεχώς από καινούργιες ομάδες πιστών που περιμένουν υπομονετικά έξω από την εκκλησία. Είναι όλοι εδώ για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, η οποία ήρθε στην Αθήνα από την ομώνυμη Μονή στο Βέρμιο της Βέροιας την Τρίτη, όταν η κυκλοφορία στην Πανόρμου διακόπηκε από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ για να διευκολυνθεί η μεταφορά της εικόνας αλλά και το προσκύνημα.

Πολλοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι που βρέθηκαν χθες έξω από τον Αγιο Δημήτριο, δήλωσαν στην «Κ» ότι ήρθαν στην εκκλησία το μεσημέρι, για να γλιτώσουν τον ακόμα περισσότερο κόσμο που μαζεύεται το πρωί ή το βράδυ. Η αναμονή, που για τους περισσότερους διήρκεσε περίπου τρία τέταρτα της ώρας, τους φάνηκε μικρή. «Στη Νέα Ιωνία πριν κάποια χρόνια, περιμέναμε 2,5 ώρες», αναφέρει μια κυρία. Στην ουρά, την οποία απαρτίζουν άντρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών, οι περισσότεροι εκ των οποίων φορούν προστατευτικές μάσκες, επικρατεί, ως επί το πλείστον, ησυχία.

Κάποια στιγμή, μια γυναίκα πάει να κλέψει σειρά, και οι υπόλοιποι πιστοί την επαναφέρουν στη θέση της. Μια άλλη δηλώνει ανυπόμονη. «Ξέρω ότι έχει ουρά, αρκεί να αντέξω», λέει η 76χρονη στην «Κ». Πριν από την πανδημία, πήγαινε κάθε χρόνο στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο για να προσκυνήσει τη συγκεκριμένη εικόνα. Τώρα, ήρθε για το προσκύνημα από τη Νέα Σμύρνη. Ο 71χρονος Νικόλαος Δημητριάδης αναφέρει στην «Κ» πως τον οδηγεί «η θεία δύναμη», γι’ αυτό ήρθε στον ναό.

Εικόνα Παναγίας Σουμελά: Πλήθος κόσμου για να προσκυνήσει-1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ.

Πλησιάζοντας προς την εικόνα, η ανυπομονησία μεγαλώνει για πολλούς, μαζί και η ανάγκη για συζήτηση. «Εκεί», λέει μια πιστή συγκρίνοντας τον Αγιο Δημήτριο με τη μονή στο Βέρμιο, «μας έδιναν πλαστικοποιημένες εικόνες». «Τα λαδάκια τα πουλάνε;», αναρωτιέται μια άλλη, «αν είναι δυνατόν, στο Βέρμιο τα δίνουν δωρεάν». Οταν όμως φτάνει η σειρά τους, όλοι τους ησυχάζουν. «Νιώθω συγκίνηση», λέει στην «Κ» ο 70χρονος Κυριάκος, ο οποίος έχει να δει την εικόνα 20 χρόνια. Εχει έρθει εδώ από το Ελληνικό – «για να προσευχηθώ για μένα και για την οικογένειά μου», τονίζει. Η Στέλλα έχει έρθει να προσευχηθεί για την άρρωστη μητέρα της, και για τον άντρα της. «Δεν ήρθαμε να ζητήσουμε τίποτα», δηλώνει ο Στέφανος Αντωνακάκης, «μόνο να προσευχηθούμε».

«Νιώθουμε ευλογημένοι και χαρούμενοι ως άνθρωποι εμείς και οι ενορίτες του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι είναι γύρω στους 78.000, που ήρθε μια τέτοια θαυματουργή εικόνα εδώ», δηλώνει στην «Κ» ο πατήρ Πλάτων, προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στους Αμπελοκήπους. Ο ίδιος τονίζει πως η εικόνα ήρθε στον συγκεκριμένο ναό «κατόπιν αιτήματος που κάναμε προς τον μητροπολίτη Βεροίας, κ. Παντελεήμονα». «Αποφασίστηκε να έρθει 18/10, στη γιορτή του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή», συμπληρώνει, ο οποίος ζωγράφισε τη συγκεκριμένη εικόνα πριν από περίπου 17 αιώνες, λέει ο πατήρ Πλάτων. Προς τιμήν της, ξεκινώντας από το βράδυ της Τρίτης και για τις πρώτες τρεις ημέρες της παραμονής της στον ναό, όπου θα βρίσκεται μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, πραγματοποιούν αγρυπνία. Ο ίδιος συμπληρώνει πως η ήδη πολύ μεγάλη προσέλευση αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη – «έχουν κανονίσει πολλοί να έρθουν με πούλμαν», σημειώνει.

Πέρα από την πλούσια, επίχρυση διακόσμηση και τις πολύτιμες πέτρες που περιβάλλουν την εικόνα, η μορφή της Παναγίας που έχει διασωθεί είναι επιβλητική χάρη στην απλότητά της. Είναι ένα κομμάτι ξύλου τόσο παλιό που δεν διακρίνονται ούτε τα μάτια – μόνο δύο περιγράμματα, ίσως τα πιο διάσημα περιγράμματα που έχουν υπάρξει παγκοσμίως. Η μορφή μιας γυναίκας, που στην αγκαλιά της κρατάει ένα βρέφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή