Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Παπαγγελόπουλος είχε δική του ατζέντα»

Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Παπαγγελόπουλος είχε δική του ατζέντα»

Τι κατέθεσε η εισαγγελέας για τις πιέσεις που δέχθηκε - Οι ερωτήσεις Παπαγγελόπουλου και οι εντάσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βροχή ερωτήσεων από την υπεράσπιση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δέχθηκε κατά την κατάθεσή της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας εφετών Ελένη Ράικου, μία από τους τρεις συνολικά εισαγγελικούς λειτουργούς που έχουν καταγγείλει τον πρώην υπουργό για παρεμβάσεις στο έργο τους.

Η εισαγγελέας, επανέλαβε απαντώντας, αρχικά σε ερωτήσεις της Προέδρου του Δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου, σχετικά με τον διάλογο που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όταν εκείνος, όπως υποστηρίζει η μάρτυρας, ότι την πίεσε να αποστείλει στη Βουλή τον φάκελο με την Novartis για πολιτικά πρόσωπα.

Πρόεδρος: Εξηγήστε μας, με ποια νοητική διαδικασία, η φράση που σας είπε ο Δημ. Παπαγγελόπουλος «εχεις και παραέχεις» ερμηνεύθηκε ως προτροπή για κατασκευή στοιχείων;

Ελένη Ράικου: Πουθενά δεν είπα ότι μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία. Απλά εξέλαβα από τη συζήτησή μας ότι αυτό εννοούσε. Αυτή την εντύπωση μου έδωσε και αυτή θα σχημάτιζε ένας μέσος εισαγγελέας.

Μαν. Ροδουσάκης (συνήγορος Παπαγγελόπουλου): Γιατί συνιστά πράξη συγκάλυψης η απαίτηση Παπαγγελόπουλου για αποστολή τη δικογραφίας της Novartis στη Βουλή;

Eλένη Ράικου: Τι να στείλω άδεια δικογραφία; Αφού δεν είχα στοιχεία για πολιτικούς.

Πρόεδρος: Μας λέτε, ότι η τότε κυβέρνηση ήταν υποστηρικτική στο έργο σας. Μόνον αυτός είχε τον χαβά του…

Ελένη Ράικου: Σας το είπα. Είχε δική του ατζέντα ο Παπαγγελόπουλος. Εκείνο που ήθελε ήταν να πάει ο φάκελος στη Βουλή «εδώ και τώρα».

Ιπποκράτης Μυλωνάς ( συνήγορος Παπαγγελόπουλου): Πέραν του διαλόγου που λέτε ότι σας ζήτησε επιτακτικά να στείλετε τον φάκελο στη Βουλή, κάτι άλλο σας είπε;

Eλένη Ράικου: Ρωτούσε για υποθέσεις. Έλεγε: Τι γίνεται με αυτόν. Είναι λαμόγιο θα τον αφήσετε; Δεν έδινα σημασία. Αισθανόμουν ικανοποίηση αν οι έρευνες επιβεβαίωναν ότι ήθελε. Αλλιώς έστηνε δημοσιεύματα.

Ερωτήσεις Παπαγγελόπουλου

Κατά τη διαδικασία υπήρξαν στιγμές έντασης, κυρίως κατά την εξέταση της εισαγγελέως από τον ίδιο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ άλλες φορές η διαδικασία ξέφυγε από τα όρια του κύρους του Ειδικού Δικαστηρίου με ερωτήσεις προς την μάρτυρα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τον δικαζόμενο υπουργό.

Δημ. Παπαγγελόπουλος: Με προσφωνούσατε «Δημήτρη» ή «υπουργό». Ξέρετε πως με αποκαλεί η κυρία Τουλουπάκη που την διασύρατε ως όργανό μου, ακόμα και τώρα; Mε αποκαλεί «κύριε εισαγγελέα» διότι αυτόν επιθυμώ παρά εκείνο του υπουργού.

Ελένη Ράικου: Σας έλεγα και Ρασπούτιν σε όλους. Το Ρασπούτιν εσείς το είχατε πρωτοπεί.

Δημ. Παπαγγελόπουλος: Όταν επιστρέφατε από υπηρεσιακά ταξίδια μου φέρνατε δώρα;

Ελένη Ράικου: Ποτέ. Δεν πήγα άλλωστε κανένα υπηρεσιακό ταξίδι.

Δημ. Παπαγγελόπουλος: Αυτή τη γραβάτα την βλέπετε; Tη φόρεσα γιατί εσείς μου την έχετε φέρει.

Ελένη Ράικου: Εγώ; E, ντροπή.

Πάντως η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου προσπάθησε να τρέξει η όλη διαδικασία καθώς συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου επέμεινε σε λεπτομερείς ερωτήσεις που είχαν από την μάρτυρα ήδη απαντηθεί. Η δίκη συνεχίζεται την προσεχή Τρίτη.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή