Το Ι.Χ. «πρόδωσε» τον εμπρηστή

Το Ι.Χ. «πρόδωσε» τον εμπρηστή

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τον 27χρονο που συνελήφθη στα Προσφυγικά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε, ένα Nissan Micra με χαρακτηριστικά σημάδια στο εξωτερικό του, φέρεται να πρόδωσε τον 27χρονο αναρχικό που συνελήφθη την Τρίτη για τον εμπρησμό των γραφείων της εφημερίδας Real, τον Ιούλιο. Το αυτοκίνητο ανήκει στην αδελφή του, που ζει μόνιμα στη Γερμανία. Κατεγράφη από κάμερες ασφαλείας να κινείται κοντά στο σημείο της επίθεσης και σε χρόνο που ταιριάζει με την απόπειρα εμπρησμού των γραφείων της εβδομαδιαίας εφημερίδας.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψή του, νωρίς το πρωί της Τρίτης στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, το αυτοκίνητο κατασχέθηκε ως πειστήριο και μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας. Κατά την απομάκρυνσή του από την περίμετρο των Προσφυγικών υπήρξε αντίδραση από αναρχικούς, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια με τα ΜΑΤ, που οδήγησαν σε πάνω από 70 συλλήψεις.

Θεωρείται ηγετικό μέλος ομάδας που έχει αναλάβει την ευθύνη ακόμη πέντε ενεργειών στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2020, εκτός από τον εμπρησμό στη Real.

Ο 27χρονος οδηγήθηκε χθες ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι του άσκησαν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έκρηξη, εμπρησμό και κατοχή εκρηκτικών. Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή, με τη συνήγορό του Αννυ Παπαρρούσου να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί νέα διορία μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Πλην του αυτοκινήτου, η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας φέρεται να επικαλείται ακόμη στοιχεία όπως ο ρουχισμός και τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του 27χρονου, προκειμένου να τον καταστήσει κατηγορούμενο για την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Real. Στη δικογραφία μάλιστα ο νεαρός περιγράφεται ως ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με προκήρυξη που δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο η ομάδα «Χιλιάδες ήλιοι της νύχτας». Η ίδια ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη ακόμη πέντε ενεργειών στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι σήμερα, για τις οποίες επίσης κατηγορείται ο 27χρονος. Πρόκειται για τρεις εμπρηστικές επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών, μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πεύκη. Αστυνομικοί εκτιμούν ότι στην ομάδα μετέχουν ακόμη δυο-τρία άτομα, που πάντως δεν έχουν ταυτοποιηθεί από την έως τώρα έρευνα.

Στο σπίτι στα Προσφυγικά όπου έμενε μαζί με τη σύντροφό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες ψηφιακές συσκευές, που εστάλησαν για έρευνα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Κατασχέθηκαν ακόμη ένα αεροβόλο, χειρόγραφες σημειώσεις, ασύρματοι, καθώς και μια κλεμμένη ταυτότητα. Από την επεξεργασία των πειστηρίων οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να εξιχνιάσουν και άλλες υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Εγιναν ακόμη έρευνα στην πατρική κατοικία του 27χρονου στην Πεύκη και άρση του απορρήτου στο κινητό τηλέ-φωνο του κατηγορουμένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή