MyRoomie: Θα συγκατοικούσατε με έναν άγνωστο;

MyRoomie: Θα συγκατοικούσατε με έναν άγνωστο;

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε ως διέξοδος στην ακρίβεια και απευθύνεται σε όσους έχουν σπίτι και ελεύθερο δωμάτιο και αναζητούν συγκάτοικο, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή σε όσους είναι μόνοι και αναζητούν κατοικία. 

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– «Είμαι ο Γιώργος έχω θέμα με την τάξη και την καθαριότητα και αναζητώ συγκάτοικο με OCD».
– «Είμαι 34 χρονών και δέχομαι είτε γυναίκες είτε άντρες, ή και τίποτα από τα δύο».
– «Ψάχνω χαρούμενο και απροβλημάτιστο συγκάτοικο, έχω κι ένα παιδάκι». 

Αυτές είναι μόνο τρεις από τις 400 συνολικά αγγελίες που θα βρει κανείς στη νέα πλατφόρμα εύρεσης συγκατοίκου MyRoomie.gr, που δημιουργήθηκε ως μια διέξοδος στην ακρίβεια και απευθύνεται σε όσους έχουν σπίτι και ελεύθερο δωμάτιο και αναζητούν συγκάτοικο, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή σε όσους είναι μόνοι και αναζητούν κατοικία. 

«Η εγγραφή γίνεται με τη συμπλήρωση e-mail και κωδικού, αλλά και μέσω Facebook ή Google. Μετά την εγγραφή, αν ένας χρήστης θέλει να επικοινωνήσει με κάποιον άλλον ζητούνται ονοματεπώνυμο και στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ταυτότητά του, αλλά και μια βεβαίωση μισθοδοσίας ως «εγγύηση» ότι υπάρχει ένα υποτυπώδες εισόδημα. Αν πάλι κάποιος θέλει να βάλει αγγελία για διαμέρισμα, γίνεται μια τηλεφωνική συνέντευξη και θα πρέπει να προσκομίσει, μεταξύ άλλων, και έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ» εξηγεί στην «Κ» ο ιδρυτής και CEO της πλατφόρμας Δομίνικος Πρίτης, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια ήταν το «νούμερο 1» ζητούμενο.  

Άλλωστε, σε έρευνα του MyRoomie.gr που έγινε σε δείγμα 1.101 ατόμων ηλικίας 22-48 ετών, από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου, σχεδόν το 100% απάντησαν πως ο φόβος θα ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για συγκατοίκηση, ενώ στην ερώτηση «τι θεωρείτε σημαντικό σε μια πλατφόρμα εύρεσης συγκατοίκου, η ασφάλεια ήρθε πρώτη, ακολουθούμενη από την ευχρηστία και την προστασία δεδομένων».

MyRoomie: Θα συγκατοικούσατε με έναν άγνωστο;-1
MyRoomie: Θα συγκατοικούσατε με έναν άγνωστο;-2

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 80% γνωρίζουν τι είναι το flat-sharing, ενώ πάνω από 80% απάντησαν πως οι λόγοι που θα τους ωθούσαν σε συγκατοίκηση θα ήταν οικονομικοί.  

MyRoomie: Θα συγκατοικούσατε με έναν άγνωστο;-3

Αυτή τη στιγμή, όπως εξηγεί ο κ. Πρίτης, οι χρήστες ανέρχονται σε περίπου 1.000. «Το 55% των χρηστών της πλατφόρμας είναι γυναίκες και το 45% άνδρες. Τα περισσότερα σπίτια είναι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κόρινθο και Κοζάνη, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από την Κύπρο». 

Για όσους αναζητούν συγκάτοικο, κάποια από τα φίλτρα που διαθέτει η πλατφόρμα είναι το LGBTQ friendly, pet friendly, ενώ όσοι διαθέτουν διαμέρισμα μπορούν να συμπληρώσουν αν επιτρέπονται μουσικά όργανα και το κάπνισμα και αν υπάρχει χώρος αποθήκευσης για ποδήλατο.

Η περίπτωση του Νίκου και της Μαρίας

Στην πλειονότητά τους οι χρήστες αναζητούν άτομα του ίδιου φύλου, υπάρχουν όμως και περίπου 20 περιπτώσεις που συγκατοίκησαν με άτομα του αντίθετου φύλου.

Μεταξύ αυτών η Μαρία και ο Νίκος, 29 και 35 ετών, αντίστοιχα. Η συγκατοίκηση ήρθε πριν από τέσσερις μήνες και μέχρι στιγμής κυλά αναίμακτα. 

«Είχα πάντα έναν φόβο, αλλά ήταν και δύσκολο να βρω κάτι αξιοπρεπές να νοικιάσω μέσα στο μπάτζετ μου, όμως με κέρδισε το γεγονός ότι η πλατφόρμα εγγυάται ασφάλεια» λέει η Μαρία, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνο και τον Νίκο. 

Εξηγώντας τους λόγους που επέλεξαν τη συγκατοίκηση, όπως δηλώνουν, ήταν ξεκάθαρα οικονομικοί. 

«Νοικιάζω ένα σχετικά μεγάλο σπίτι και έγινε αύξηση ενοικίου κάποια στιγμή, σε συνδυασμό με τις τιμές και τα πάγια έξοδα που πάνε προς τα πάνω, η επιλογή ήταν να επιστρέψω στο πατρικό ή να βρω μικρότερο σπίτι. Έψαξα, αλλά οι επιλογές δεν ήταν δελεαστικές. Ε τότε είδα το MyRoomie και σκέφτηκα ωραία λύση να βάλω το ένα δωμάτιο του σπιτιού για να βρω κάποιον να μοιράζομαι τα έξοδα» εξηγεί ο Νίκος.  

Η Μαρία έκανε την ίδια διαδρομή, αλλά ανάποδα, καθώς «έμενε με τους δικούς της, έψαχνε μήνες για κάτι αλλά δυστυχώς οι τιμές είναι στον θεό και οι επιλογές κάπως χάλια, οπότε μια φίλη μου έστειλε για την πλατφόρμα. Μπήκα, είδα την αγγελία του Νίκου, έστειλα, και εδώ είμαστε».

Στην ομαλή συμβίωση έχει παίξει ρόλο ο διαμοιρασμός των υποχρεώσεων και η φύση του επαγγέλματός τους, καθώς η Μαρία εργάζεται στον χώρο του μάρκετινγκ και ο Νίκος είναι σεφ, με αποτέλεσμα να βλέπονται ελάχιστα. Στην περίπτωση πάντως που ένας από τους δύο παρεκτρέπεται, υπάρχουν τα post it για να τους επαναφέρουν στην τάξη. Άλλωστε με το χιούμορ που διαθέτουν δύσκολα θα μπορούσε να πάει κάτι στραβά.

«Τα έχουμε βρει με τον Νίκο, έχουμε συμφωνήσει ακόμα και ποτέ μπορούμε να φέρνουμε κάποιους φίλους ή τους συντρόφους μας, και μέχρι τώρα λειτουργεί. Τις προάλλες ξέχασε να πλύνει τα πιάτα και βγάλαμε μανιτάρια και στρουμφάκια μέσα στο νεροχύτη, αλλά όλα καλά» λέει η Μαρία, για να πάρει την εξής απάντηση από τον Νίκο. «Και εσύ φρόντισες να κολλήσεις σημειώσεις μέχρι και στον καθρέφτη του μπάνιου για να μην το ξαναξεχάσω».

Δωρεάν επικοινωνία μεταξύ των χρηστών

Η επικοινωνία γίνεται απευθείας μεταξύ των χρηστών και είναι δωρεάν. Όσο για τις αγγελίες, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες. Η δωρεάν «Free» για 15 ημέρες, η «Vip» με διάρκεια ενός μήνα και μία δωρεάν ανανέωση στην τιμή των 1,99 ευρώ, και η «Pro» που περιλαμβάνει τρεις αγγελίες διάρκειας επίσης ενός μήνα και μία δωρεάν ανανέωση με 5,99 ευρώ. 

Όσο για την επέκταση της πλατφόρμας, αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του χρόνου στην Πολωνία και το πρώτο τρίμηνο του 2023 στην Τσεχία, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή