Τα «παραμελημένα» εμβόλια στη μετά – Covid εποχή

Τα «παραμελημένα» εμβόλια στη μετά – Covid εποχή

«Ώρα να επιστρέψουμε στους κλασικούς εμβολιασμούς» - Ειδικοί μιλούν στην «Κ» για τα εμβόλια των ενηλίκων που πρέπει να μπουν ξανά στη ζωή μας, ειδικά τον φετινό χειμώνα που έχουν επιστρέψει οι εποχικές ιώσεις

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο κορωνοϊός ελέγχεται ολοένα και περισσότερο και οι κοινωνίες επιστρέφουν με ταχύτητα στην προ-πανδημίας λειτουργία τους, η επαναφορά των κλασικών εμβολιασμών γίνεται ξανά απαραίτητη. Αυτό τονίζουν όλοι οι ειδικοί, ειδικά σε αυτή τη φάση που η έξαρση της γρίπης, της γριπώδους συνδρομής και των ιώσεων του αναπνευστικού έχουν κάνει πολύ αισθητή την παρουσία τους στα παιδιά.

Εδώ και έναν μήνα, οι γιατροί απευθύνουν έκκληση για άμεσο εμβολιασμό για την γρίπη, ενώ, πλήθος επιστημόνων προτείνουν το εν λόγω εμβόλιο να αφορά πια το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο τους ευπαθείς.

Παρ’ όλα αυτά, διαχρονικά στη χώρα μας, υπάρχει μια σειρά από εμβόλια που παραμελούνται από μια σημαντική μερίδα των ενήλικων πολιτών διότι δεν έχουν την σχετική ενημέρωση για αυτά, σύμφωνα με την Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως εξηγεί στην «Κ»: «Το εμβόλιο για τον τέτανο-διφθερίτιδα είναι ένα από αυτά τα “παραμελημένα” εμβόλια. Πρέπει μάλιστα να επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια. Αυτό που συμβαίνει τελικά με τον τέτανο, είναι πως μετά από κάθε ανησυχητικό τραυματισμό, οι πολίτες να πηγαίνουν στο φαρμακείο για να κάνουν αντιτετανικό ορό. Αυτό όμως τους προστατεύει μόνο για 30 ημέρες, σε αντίθεση με το αντιτετανικό εμβόλιο που παρέχει προστασία για μια δεκαετία.

Σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός για τη διφθερίτιδα– να θυμίσω ότι ένα παιδί έχασε τη ζωή του πριν λίγα χρόνια από αναπνευστική διφθερίτιδα στη χώρα μας. Επίσης, καταγράφονται περιπτώσεις δερματικής διφθερίτιδας σε ενήλικες πρόσφυγες που έχουν ταξιδέψει μέσω της Ελλάδας σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Η κα Παυλοπoύλου, τονίζει πως το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου στους άνω των 60 ετών, αλλά και στους ευπαθείς (και ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα) είναι επίσης ένα νευραλγικό εμβόλιο, ενώ σημαντικά αλλά «ξεχασμένα» είναι και τα εμβόλια του κοκκύτη και του έρπητα ζωστήρα.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς των παιδιών, κατά την ίδια, η σκληρή περίοδος της πανδημίας πήγε πίσω τους τακτικούς εμβολιασμούς σε αυτή την κοινωνική ομάδα αλλά πια έχει αρχίσει να αποκαθίσταται ο ρυθμός διεξαγωγής τους. 

«Ένα εμβόλιο, πάντως, του οποίου τα προβλήματα της καθυστερημένης χορήγησης θα φανούν μετά από αρκετά χρόνια, είναι το εμβόλιο για τον HPV που αφορά την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, αλλά και άλλων καρκίνων του πρωκτογεννητικού συστήματος και της κεφαλής-τραχήλου και στα δύο φύλα», καταλήγει η κα Παυλοπούλου, καλώντας τους γονείς που έχουν παιδιά από 10 ετών και άνω, να προγραμματίσουν άμεσα αυτόν τον εμβολιασμό.

Τα «παραμελημένα» εμβόλια στη μετά – Covid εποχή-1
[A.P. Photo / M. Spencer Green]

Η σύγχυση για τα εμβόλια των ενηλίκων

«Η αλήθεια είναι ότι ειδικά εμείς οι πνευμονολόγοι, τόσο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία λέμε, μιλάμε σε όλους τους τόνους στους πολίτες για την αξία του εμβoλίου του πνευμονιόκοκκου και όχι μόνο στους άνω των 60 ετών αλλά και στους καπνιστές», τονίζει με τη σειρά του και ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Όπως προσθέτει: «Και μπορεί να μην έχουμε δεδομένα για το πόσοι πολίτες εμβολιάζονται για τον πνευμoνιόκοκκο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μητρώο εμβολιασμού για τους ενήλικες στην Ελλάδα, κάτι το οποίο είναι προβληματικό, το διαπιστώνουμε όμως την πράξη οι γιατροί πως λίγοι πολίτες κάνουν αυτό το σημαντικό εμβόλιο».

Σημειώνεται πως ο πνευμονιόκοκκος είναι το συνηθέστερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας, ενώ είναι κοινό αίτιο και στις περιπτώσεις της ωτίτιδας και της μηνιγγίτιδας. Την ίδια στιγμή, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές σε όσους νοσούν με γρίπη. Πρόκειται δηλαδή για ένα εμβόλιο – ισχυρό όπλο πρόληψης απέναντι στην πνευμονία (ειδικά στην περίπτωση που αυτή προκύψει μετά από μόλυνση με κορωνοϊό ή γρίπη).

Ο κ. Λουκίδης σημειώνει επίσης πως εκτός από την ελλιπή ενημέρωση επικρατεί και σύγχυση στο θέμα των εμβολιασμών των ενηλίκων. Όπως εξηγεί: «Όταν το 13 δυναμο εμβόλιο για τον πενυμονιόκοκκο (σ.σ Prevenar) περιγράφεται συχνά από τους φαρμακοποιούς ως ένα εμβόλιο “ισόβιο”, δεν εμποδίζουμε τους πολίτες από το να συγκρατήσουν τελικά την πληροφορία ότι πρέπει να το επαναλαμβάνουν κάθε πέντε χρόνια; Ή, πόσοι γνωρίζουν αν έχουν κάνει όλες τις απαιτούμενες δόσεις για τον κοκκύτη; Φέτος, την πρώτη χρονιά που η πανδημία έχει δαμαστεί, έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουμε στους κλασικούς εμβολιασμούς».

Άλλωστε, κατά τον κ. Λουκίδη, από τα μέσα Δεκέμβρη και έπειτα, όπου και συνήθως ξεκινά ο χειμώνας στη χώρα μας, οι γιατροί αναμένουν περισσότερα κρούσματα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού και όπως σημειώνει ο έμπειρος πνευμονολόγος «μπορεί φέτος να είναι η γρίπη αυτή που θα επικρατήσει και όχι ο κορωνοϊός».

«Χρειάζεται συστηματική υπενθύμιση»

Για διαχρονική έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για το θέμα, έκανε λόγο και ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως λέει, «οι περισσότεροι πολίτες στη χώρα μας ως 50 ετών, δεν επισκέπτονται έναν γιατρό, εκτός και αν αρχίσουν να αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας. Αυτή η κουλτούρα τους κρατάει μακριά από τον εμβολιασμό. Με σποραδικές καμπάνιες ενημέρωσης όμως, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί είναι πολύ σημαντικό του εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου ή αυτό του έρπητα ζωστήρα».

Κατά τον ίδιο, πρέπει να συμβαίνει με τους ενήλικες ό,τι και με τα παιδιά- ένας γιατρός να υπενθυμίζει σταθερά σε κάθε πολίτη πότε και ποιο εμβόλιο πρέπει να κάνει. «Ίσως είναι μια ευκαιρια να συμβεί τώρα, με τον προσωπικό γιατρό. Και μπορεί, οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων του κορωνοϊού να κούρασαν πολλούς πολίτες τα χρόνια της πανδημίας, όμως από την άλλη, υπενθύμισαν τη σημασία και την αξία των εμβολιασμών» καταλήγει ο κ. Μαγιορκίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή