Από το Πέραμα στα Διαβατά: Τι (δεν) άλλαξε μετά το αιματηρό περιστατικό του 2021

Από το Πέραμα στα Διαβατά: Τι (δεν) άλλαξε μετά το αιματηρό περιστατικό του 2021

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν λίγο πριν από τη μία τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης, πατέρας ενός αγοριού 9 μηνών, σταμάτησε με το αγροτικό του σε βενζινάδικο της οδού Μοναστηρίου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Θα έβαζε 20 ευρώ πετρέλαιο και, δίχως να πληρώσει, θα επέστρεφε στον καταυλισμό της Αγίας Σοφίας στα Διαβατά, όπου φέρεται να διασκέδαζε με φίλους του. Η απόσταση εξάλλου που χώριζε το πρατήριο από την είσοδο του καταυλισμού είναι μόλις 500 μέτρα. Εκείνο που δεν είχε προβλέψει ήταν ότι στο πρατήριο βρίσκονταν τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Τα όσα ακολούθησαν και αποτυπώνονται σε δικαστικά έγγραφα και εκθέσεις της αστυνομίας φωτίζει σήμερα η «Κ».

Μόλις ο 16χρονος έβαλε μπροστά τη μηχανή του αγροτικού και έφυγε από το πρατήριο, ο υπάλληλος του βενζινάδικου, παρακούοντας τις εντολές του αφεντικού του, που τον προέτρεψε να μην κάνει τίποτα «για να μην μπλέξουμε», πήγε στους αστυνομικούς και τους ενημέρωσε ότι ο οδηγός του γκρι αγροτικού με τα σκούρα τζάμια είχε φύγει χωρίς να πληρώσει. Ανέβηκαν στις δύο μηχανές με στόχο να εντοπίσουν και να σταματήσουν τον Φραγκούλη, ο οποίος στο μεταξύ έκανε αναστροφή στον κεντρικό δρόμο μπροστά από το βενζινάδικο και πήρε κατεύθυνση προς τον καταυλισμό της Αγίας Σοφίας. Στη θέα μάλιστα ενός ερυθρού σηματοδότη ελάττωσε ταχύτητα. «Περίπου στο ύψος της εταιρείας των Ελληνικών Πετρελαίων το αγροτικό είδαμε ότι σταμάτησε στο φανάρι που είχε ανάψει κόκκινο», περιέγραψε στην προανακριτική του απολογία ο 34χρονος αστυφύλακας, πατέρας και αυτός δύο παιδιών 5 και 7 ετών, που διώκεται για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου στο κεφάλι από σφαίρα του υπηρεσιακού όπλου του. Ενώ το αγροτικό βρισκόταν ακινητοποιημένο στο φανάρι, η μία από τις δύο μηχανές της ΔΙ.ΑΣ. το πλησίασε και σταμάτησε «λίγο πίσω από το παράθυρο του συνοδηγού», σύμφωνα με τον οδηγό της. «Ενώ έδινα εντολές στον οδηγό, αυτός ξεκίνησε απότομα το όχημα στρίβοντας το τιμόνι προς τα δεξιά με σκοπό να μας εμβολίσει», συμπλήρωσε. Απ’ αυτό το σημείο άρχισε ουσιαστικά να εκτυλίσσεται η καταδίωξη, η οποία πάντως διεκόπη 400 μέτρα πιο μακριά, στον μαντρότοιχο όπου τελικά το όχημα του 16χρονου προσέκρουσε και ακινητοποιήθηκε. Στο μεσοδιάστημα, ο νεαρός ανέπτυξε ταχύτητα χάνοντας προσωρινά τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, με την πίσω ρόδα να προσκρούει στη διαχωριστική νησίδα και τους αστυνομικούς να το ακολουθούν από απόσταση ασφαλείας, έχοντας αναμμένους τους φάρους των μοτοσικλετών τους. Φθάνοντας και περνώντας πάνω από τις γραμμές του τρένου, το αγροτικό έκανε στροφή 180 μοιρών γύρω από τον άξονά του (τετ α κε) και ακινητοποιήθηκε, με το μπροστινό μέρος του να είναι στραμμένο προς το μέρος της μιας από τις μηχανές των αστυνομικών. Στις καταθέσεις τους οι ένστολοι υποστήριξαν ότι ο 16χρονος σκόπιμα έκανε αναστροφή τραβώντας χειρόφρενο, προκειμένου να τους εμβολίσει. Νωρίτερα όμως, επικοινωνώντας μέσω ασυρμάτου με το Κέντρο της Αμεσης Δράσης, ο ένας από τους δικυκλιστές ακούγεται να λέει: «Με το που πέρασε τις γραμμές εδώ, του “έφυγε”, έκανε αναστροφή». Απέδωσε δηλαδή την αλλαγή κατεύθυνσης σε απώλεια ελέγχου του οχήματος. Κάτι που είχε επισημάνει μεσοβδόμαδα ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

Το φορτηγάκι έμεινε για λίγα δευτερόλεπτα ακινητοποιημένο, με τη μία από τις μοτοσικλέτες μάλιστα να περνάει από μπροστά του, πριν ο 16χρονος πατήσει ξανά το πόδι του στο γκάζι. «Σταμάτησε προς στιγμήν και σταματήσαμε κι εμείς δίνοντάς του εντολές να εξέλθει του οχήματος», περιγράφει ο ένας από τους αστυνομικούς – μάρτυρες του περιστατικού. Αντ’ αυτού ο Φραγκούλης ανέπτυξε ταχύτητα, με τους ενστόλους να ερμηνεύουν την κίνησή του αυτή ως ευθεία απειλή για τη ζωή τους. «Μόλις είδα ότι το αγροτικό πάει με φόρα να χτυπήσει και να πατήσει τους συναδέλφους μου έβγαλα το όπλο και πυροβόλησα δύο φορές πάνω από τη μηχανή. Μια φορά στον αέρα και μια φορά προς το αγροτικό όχημα χαμηλά», υποστήριξε ο διωκόμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνομικός. Ενήργησε στο πλαίσιο νόμιμης άμυνας, υποστήριξε και ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας. Η πρώτη από τις βολίδες καρφώθηκε στην είσοδο ενός ξενώνα που βρίσκεται στο σημείο. Η δεύτερη έσπασε το πίσω τζάμι του αγροτικού, διαπέρασε το προσκέφαλο της θέσης του οδηγού και τραυμάτισε στο κεφάλι τον 16χρονο, που μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

«Ενώ έδινα εντολές στον οδηγό, αυτός ξεκίνησε απότομα το όχημα στρίβοντας το τιμόνι προς τα δεξιά με σκοπό να μας εμβολίσει», κατέθεσε ένας από τους αστυνομικούς.

Το αιματηρό περιστατικό στα Διαβατά εκτυλίχθηκε μόλις 14 μήνες από την ημέρα που αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. τραυμάτισαν θανάσιμα στη διάρκεια καταδίωξης τον 20χρονο Ρομά Νίκο Σαμπάνη στο Πέραμα. Ο Σαμπάνης μαζί με δύο ακόμη άτομα επέβαιναν σε ένα κλεμμένο Hyundai Accent το οποίο εντοπίστηκε και καταδιώχθηκε από δικυκλιστές της ΕΛ.ΑΣ. Οπως είχαν πει στις αναφορές τους οι αστυνομικοί, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου έκανε αναστροφή και κινήθηκε προς το μέρος τους θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. Εριξαν πάνω από 30 σφαίρες, με τον 20χρονο Σαμπάνη να τραυματίζεται θανάσιμα. Για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα, με την αρμόδια εισαγγελέα μάλιστα Δήμητρα Μερκούρη στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά να ζητεί την παραπομπή σε δίκη επτά αστυνομικών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Ζητεί ακόμη να δικαστούν στην ίδια υπόθεση για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των αστυνομικών οι δύο ανήλικοι Ρομά που επέβαιναν μαζί με τον Σαμπάνη στο κλεμμένο όχημα.

Εκείνο το περιστατικό είχε υπάρξει αφορμή για την απομάκρυνση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης, ενώ οι κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και Λευτέρης Οικονόμου είχαν ανακοινώσει τέσσερις πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Ποιες ήταν αυτές; Η επανεκπαίδευση των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ., η επικαιροποίηση του «εγχειριδίου» καταδιώξεων, η ψηφιοποίηση των κέντρων επιχειρήσεων (σ.σ. δηλαδή η επέκταση του συστήματος Tetra) και η χρήση ατομικών καμερών από αστυνομικούς πρώτης γραμμής. Εναν χρόνο και δύο μήνες μετά, η εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί. Ο διαγωνισμός για την αγορά 2.000 καμερών προκηρύχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου του 2021 εκδόθηκε νέα εγκύκλιος αναφορικά με τους κανόνες εμπλοκής σε περιπτώσεις καταδιώξεων. Σ’ αυτήν ορίζεται ότι οι αστυνομικοί απαγορεύεται να πυροβολούν κατά τη διάρκεια καταδίωξης, ενώ αποσαφηνίζεται ότι καμία καταδίωξη δεν διακόπτεται. Αντ’ αυτού προβλέπεται ότι κινητοποιούνται περισσότερες δυνάμεις έως ότου επιτευχθεί τελικά η ακινητοποίηση του υπόπτου. Ουδείς πάντως από τους αστυνομικούς πρώτης γραμμής που μετέχουν στις καταδιώξεις και ρωτήθηκαν σχετικά από την «Κ» δεν γνώριζε την ύπαρξη, πολλώ δε μάλλον το περιεχόμενο της εγκυκλίου, που είναι χαρακτηρισμένη ως «απόρρητη».

Οπως και στην περίπτωση του Σαμπάνη έτσι και τώρα η εμπλοκή αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε αιματηρή καταδίωξη αποτέλεσε αφορμή να έρθουν εκ νέου στο προσκήνιο εσωτερικές έριδες και αντιπαραθέσεις μεταξύ αστυνομικών από διαφορετικές υπηρεσίες. Οπως επίσης και να διατυπωθούν κατηγορίες για τη δράση «αυτονομημένων» ομάδων εντός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή