Αυτοί που συνεχίζουν την παράδοση της Μικράς Ασίας

Αυτοί που συνεχίζουν την παράδοση της Μικράς Ασίας

Στην Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η φετινή εκδήλωση του «Γαστρονόμου» και της «Καθημερινής»

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στα 17 χρόνια ζωής του “Γαστρονόμου” δεν υπάρχει σημείο στην Ελλάδα που να μη “σκοντάφτουμε” στη μικρασιάτικη κληρονομιά μας και στην τρομερή επιρροή που άσκησε ο μικρασιατικός πολιτισμός στην κουζίνα μας». Με αυτή τη φράση ο αρχισυντάκτης των γαστρονομικών εκδόσεων της «Καθημερινής», Aγγελος Ρέντουλας, καλωσόρισε τους καλεσμένους στα 15α Βραβεία Ποιότητας που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Αυτήν ακριβώς τη σπουδαία κληρονομιά που εξακολουθεί ολοζώντανη να εμπλουτίζει τη γαστρονομία μας βράβευσε φέτος ο «Γαστρονόμος», τιμώντας 11 παραγωγούς, μεταποιητές και επιχειρήσεις με μικρασιατικές καταβολές. Hταν μια επιβράβευση στους θεματοφύλακες της παράδοσης, τα παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, που παρέλαβαν πολύτιμη παρακαταθήκη την τέχνη των προγόνων τους, τη διατηρούν ολοζώντανη και την εξελίσσουν με μεράκι, πάθος και σεβασμό. Η φετινή χρονική συγκυρία μάλιστα, της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στάθηκε η αφορμή για το θεματικό περιεχόμενο των βραβείων και για μια χαρούμενη γιορτή συνέχειας και ελπίδας.

Αυτοί που συνεχίζουν την παράδοση της Μικράς Ασίας-1
Στη γιορτή που ακολούθησε την απονομή των βραβείων, οι σεφ του «Γ» Χριστόφορος Πέσκιας, Νένα Ισμυρνόγλου, Λευτέρης Λαζάρου, Αστέριος Κουστούδης και Σωτήρης Ευαγγέλου ετοίμασαν μια σειρά από μικρασιατικούς μεζέδες, ενώ πολλά από τα καταστήματα της Αγοράς ήταν ανοιχτά και πρόσφεραν κι αυτά νόστιμα κεράσματα. Φωτ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πολλές οι ιδιαιτερότητες της φετινής εκδήλωσης, με πρώτη και πιο σημαντική την επιλογή της «προσφυγομάνας» Θεσσαλονίκης για να τη φιλοξενήσει. Αυτή η βράβευση είναι μια αφορμή «να ανακαλέσουμε μνήμες, να νοσταλγήσουμε, να τιμήσουμε τους ανθρώπους που έφεραν όλες αυτές τις παραδόσεις στην κουζίνα και στην καθημερινότητα, τους Μικρασιάτες, αλλά και να μιλήσουμε και για το σήμερα και το μέλλον αυτής της πόλης που δείχνει ότι ξέρει να μαγειρεύει, να δημιουργεί και να ατενίζει το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Aλλωστε είναι η πρώτη ελληνική πόλη η οποία εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας. Oπως επισήμανε ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς στον χαιρετισμό του, «είναι μια πόλη εξωστρέφειας, αυτοπεποίθησης και κοσμοπολιτισμού. Είναι η Θεσσαλονίκη που αγαπάμε και που θέλουμε να τη δούμε να προχωρά ακόμη παραπέρα».

Μια γιορτή αφιερωμένη στη μικρασιατική γαστρονομική κληρονομιά.

Oσο για την τοποθεσία που φιλοξένησε την εκδήλωση, ήταν η ιστορική Αγορά Μοδιάνο που άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, όσο διήρκεσε η ανακαίνισή της από τον όμιλο Φάις, ειδικά για τον «Γαστρονόμο» και τα 15α Βραβεία Ποιότητας, μία ημέρα πριν από τα εγκαίνιά της. Κατά την απονομή προβλήθηκαν βίντεο για κάθε βραβευθέντα και ακολούθως εκείνοι ανέβαιναν στη σκηνή για να παραλάβουν το βραβείο τους και να πουν δυο λόγια. Εκδηλη ήταν η βαθιά συγκίνηση από τις ιστορίες που μας αφηγήθηκαν, αλλά και ο βαθύς σεβασμός τους απέναντι σε όσα βίωσαν οι πρόγονοί τους και σε όσα τους μετέδωσαν: τεχνικές, μυστικά, γνώσεις, παμπάλαιες οικογενειακές συνταγές αναλλοίωτες και διαχρονικές. Ηταν συγκλονιστικό να ακούει κανείς δύο νέα παιδιά που βραβεύθηκαν, τον Δημήτρη Γκορόγια και τον Βασίλη Κουτρουλό να μιλούν με τόση τρυφερότητα για τον παππού τους, Ανέστη Ατλαμάζογλου που τους έμαθε την τέχνη του αυθεντικού παστουρμά, ή τον Ηλία Γουναρίδη να ευχαριστεί με θέρμη τη γειτονιά του στη Νέα Ιωνία που αγκαλιάζει και στηρίζει τόσα χρόνια την οικοτεχνία πίτας και φύλλου που ίδρυσαν οι παππούδες του από τη Μικρασία. Ακόμα, την ερευνήτρια και συγγραφέα της πολίτικης και μικρασιάτικης γαστρονομίας και λαογραφίας, Σούλα Μπόζη που μέσω επιστολής της (καθώς η ίδια για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί) δήλωσε πως παραλαμβάνει το Τιμητικό Βραβείο μαζί με όλες τις Μικρασιάτισσες που αποτέλεσαν τη γέφυρα παρελθόντος και παρόντος. Μια ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν επίσης όταν έξι λουκουμοποιίες της Σύρου παρέλαβαν το ειδικό βραβείο της βραδιάς γιατί συνεχίζουν να παράγουν ένα ξεχωριστό παραδοσιακό προϊόν εδώ κι έναν αιώνα. Το βραβείο τους επέδωσε η Βασιλική Αδαμίδου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Hellas, μεγάλου χορηγού των βραβείων.

Αυτοί που συνεχίζουν την παράδοση της Μικράς Ασίας-2
Ο αρχισυντάκτης των γαστρονομικών εκδόσεων της «Κ» Αγγελος Ρέντουλας συγκίνησε τους παρευρισκομένους όταν μίλησε για τη σπουδαιότητα της μικρασιατικής κληρονομιάς. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ

Δημιουργικοί, τολμηροί και καινοτόμοι ήταν ανέκαθεν οι Μικρασιάτες. Δεν αναγέννησαν απλά τη γαστρονομία της Ελλάδας με τον ερχομό τους πριν από έναν αιώνα, αλλά άνοιξαν νέους ορίζοντες σε κάθε τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας στη νέα τους πατρίδα, και αυτό συνεχίζουν και σήμερα. Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος, ένας από τους φετινούς βραβευμένους, παρασκεύασε τους πρώτους και μοναδικούς φυσικούς χυμούς με κεφίρ, ο βιομελισσοκόμος ποντιακής καταγωγής Γιώργος Αθανασιάδης παράγει ένα μοναδικό μέλι από μάραθο και γλυκάνισο, ο Νίκος Ψωμάς συνεχίζει θαυμαστά ένα από τα παραδοσιακότερα καφεκοπτεία της Αθήνας, συνδέοντας το όνομά του με σημαντικές καινοτομίες.

Το κοινό που παρακολούθησε την απονομή των βραβείων είχε την ευκαιρία στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης να πάρει μια γεύση από τους μικρασιάτικους μεζέδες που ετοίμασαν και κέρασαν οι σεφ του «Γαστρονόμου», Λευτέρης Λαζάρου, Αστέριος Κουστούδης, Χριστόφορος Πέσκιας, Νένα Ισμυρνόγλου και Σωτήρης Ευαγγέλου, και να γευτούν δημιουργίες με τα βραβευμένα προϊόντα. Την ωραία αυτή εκδήλωση, που εξελίχθηκε σε μια αληθινή γιορτή της γαστρονομίας, χορήγησαν οι εταιρείες Lidl Hellas, Ζαγόρι, Kaiser, Κτήμα Κυρ-Γιάννης, Grundig, Grand Hyatt, Nespresso, Φρεσκούλης, SWOT, Τράτα, Aegean, Electra Palace και Monasty.

Αυτοί που συνεχίζουν την παράδοση της Μικράς Ασίας-3
Χουνκιάρ μπεγιεντί, μουσακάς finger food, κουνουπίδι με κιμά, σταφίδες και γλυκά μπαχαρικά, τας κεμπάπ με τραχανά, ​​μύδια αχνιστά με καυτερό σουτζούκι Καισαρείας ήταν μόνο μερικοί από τους μεζέδες της γιορτής. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ

Αυτοί που συνεχίζουν την παράδοση της Μικράς Ασίας-4
Ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς και πολλοί δημοσιογράφοι από την οικογένεια της «Κ» ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για τη σημαντική αυτή εκδήλωση. Ο ίδιος στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι «υπάρχει τόσο μεγάλη δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα, που ήταν αυτονόητο να γίνει κάποια στιγμή η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη». Φωτ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτοί που συνεχίζουν την παράδοση της Μικράς Ασίας-5
Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο εξαιρετικός Γιώργος Καπουτζίδης, που με την ευγένεια, το κύρος και το ιδιαίτερο ταλέντο του προσέδωσε στην τελετή λάμψη και επισημότητα. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ

Οι έντεκα βραβεύσεις για το 2022

Αυτοί που συνεχίζουν την παράδοση της Μικράς Ασίας-6
Αυτοί που συνεχίζουν την παράδοση της Μικράς Ασίας-7

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή