Σεισμολόγοι στην «Κ»: Ανησυχία για την έντονη δραστηριότητα στην Εύβοια – Στο μικροσκόπιο το ρήγμα των Ψαχνών

Σεισμολόγοι στην «Κ»: Ανησυχία για την έντονη δραστηριότητα στην Εύβοια – Στο μικροσκόπιο το ρήγμα των Ψαχνών

Μιλούν στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς- Οι αλλαγές στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O σεισμός των 4,9 ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 14.30, ο οποίος έγινε έντονα αισθητός στην Αθήνα, λόγω του επιφανειακού του βάθους (μόλις 13,2 χιλιόμετρα) προκάλεσε την άμεση σύγκληση – μετά από επικοινωνία του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης, κύριο Χ. Στυλιανίδη- της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης.

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Λέκκας, σημειώνει πως η επιτροπή συνεδρίασε μόλις λίγα λεπτά μετά τον σεισμό. Το πόρισμα της είναι πως όλα εξελίσσονται ομαλά, αλλά τα σχέδια ετοιμότητας της περιοχής πρέπει να επανεξεταστούν. Στο ερώτημα γιατί απαιτήθηκε η σύγκληση της επιτροπής, ο κ. Λέκκας απάντησε: «πάντα συνεδριάζουμε μετά από έναν σεισμό “αξιοπρεπούς” μεγέθους και τέτοιος ήταν και ο σημερινός. Επιπλέον έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή, η οποία βρίσκεται σε σεισμική κατάσταση εδώ και έναν μήνα, οπότε αντικειμενικά πρέπει να την εξετάσουμε στενά».

Ο κ. Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Χαλκίδα για να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση, τονίζει πως πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Λέκκα, η μέχρι πρότινος 35 μελής επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, να αποτελείται πλέον μόνο από 5 ειδικούς, μιας και όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, στο παρελθόν, οι πολλές και έντονες διαφωνίες ανάμεσα στα πολλά μέλη της επιτροπής, οδηγούσαν στο να μην καταλήγει η επιτροπή γρήγορα σε ένα συμπέρασμα ή ακόμα και να μην καταλήγει καθόλου.

Πλέον, κάθε ίδρυμα (Αστεροσκοπείο, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.τ.λ) εκπροσωπείται από έναν ειδικό. Εκτός από τους σεισμολόγους, στην επιτροπή συμμετέχουν και μηχανολόγοι- μηχανικοί, μιας και η επιτροπή δεν προχωρά μόνο σε εκτίμηση σεισμικού κινδύνου, αλλά και σε εκτίμηση σεισμικής διακινδύνευσης, δηλαδή, εκτίμηση του κινδύνου ζημιών σε κτήρια αλλά και συνολικά σε πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις μετά από έναν σεισμό.

Ο κ. Λέκκας υπογραμμίζει επίσης πως ο σημερινός σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα που ο ίδιος ο χαρτογράφησε το 2002. Το ρήγμα έχει δώσει και στο παρελθόν σεισμό και όπως τονίζει ο κ. Λέκκας: «θα ξαναδώσει, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά το πότε».

Τέλος, σημειώνει πως οι συντριπτικές πιθανότητες είναι ο σεισμός των 4, 9 Ρίχτερ να είναι ο κύριος, ωστόσο ορισμένοι σεισμολόγοι τηρούν επιφυλάξεις.

Με τη σειρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί η επιτροπή:    

  1. Ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική   
  2. Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας    
  3. Και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς
  4. Το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθεί και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ
  5. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

«Η Εύβοια δίνει πιο πολλούς σεισμούς απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι»

Ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώνει στην «Κ» πως η Εύβοια είναι πιο σεισμογενής περιοχή απ, ότι θεωρεί ο κόσμος.

Όπως εξηγεί: «Η λανθασμένη αυτή αντίληψη πηγάζει από το γεγονός, ότι οι σεισμοί στην Εύβοια δεν είναι πάρα πολύ μεγάλοι με έντονα αρνητικό αποτύπωμα σε ζημιές. Δεν είναι όμως καθόλου σπάνιοι. Το 2008 είχαμε σεισμό 5,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά του Μαντουδίου. Το 2015, 20 χλμ δυτικότερα από το σημερινό επίκεντρο είχαμε υποθαλάσσιο σεισμό στα 5, 3 Ρίχτερ.

Για εμάς λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη ο σημερινός σεισμός. Στα Ψαχνά, το ρήγμα δεν είναι μεγάλο. Το 2003 είχαμε όμως σεισμό στο ίδιο σημείο. Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε η πρώτη σε σεισμική δραστηριότητα, χώρα στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, η Εύβοια είναι αυτή τη στιγμή υπό την επιτήρηση μιας και τα δεδομένα είναι ακόμα νωπά».

Νωρίτερα, ο κ. Γκανάς είχε σημειώσει πως το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι σε μια περιοχή με ρήγματα μεσαίας δυναμικότητας που φτάνουν συνήθως τα 5 Ρίχτερ. Όπως τόνισε: «Είναι σε περιοχή διαφορετική από το ρήγμα που έδινε τους σεισμούς τον Νοέμβριο – απέχουν μάλιστα 60 χιλιόμετρα μεταξύ τους».

Χαρακτήρισε επίσης «ενθαρρυντικό» το γεγονός πως μετά τον σεισμό έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 10 μετασεισμοί (από 1,5 έως 3, 5 Ρίχτερ), στοιχείο που οδηγεί τους σεισμολόγους στο συμπέρασμα πως τα 4, 9 Ρίχτερ ήταν κύριος σεισμός.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή