«Δεν γίνεται δωρεά οργάνων από ασθενή σε κώμα»

«Δεν γίνεται δωρεά οργάνων από ασθενή σε κώμα»

Στα τέλη Αυγούστου, ο 17χρονος Ταξιάρχης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έπειτα από τροχαίο ατύχημα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Αυγούστου, ο 17χρονος Ταξιάρχης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έπειτα από τροχαίο ατύχημα. Υστερα από δύο χειρουργεία και εβδομάδες στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ο εγκέφαλός του άρχισε να αντιδρά, σύμφωνα με πληροφορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάποια εκ των οποίων αυτή την εβδομάδα έγραψαν λανθασμένα ότι ο Ταξιάρχης ξύπνησε από το κώμα λίγο πριν οι γονείς του δωρίσουν τα όργανά του. «Αυτό που ειπώθηκε ήταν τελείως λάθος», λέει στην «Κ» ο καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμόσχευσης, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης. «Από το κώμα εξυπακούεται ότι κάποιος μπορεί να επανέλθει. Οταν κάποιος είναι σε κώμα δεν συζητιέται ποτέ επίσημα ή σοβαρά από κανέναν για μεταμόσχευση, να διακόψουν την υποστήριξη – το αν μια οικογένεια μπορεί να σκεφθεί κάτι είναι μια άλλη ιστορία», δηλώνει. «Η διαδικασία που ακολουθείται σχετικά με τη δωρεά οργάνων είναι η εξής: όταν ένας ασθενής βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και διαπιστώνεται ότι είναι πολύ πιθανόν να έχει επέλθει εγκεφαλικός θάνατος, τότε γίνονται τεστ εγκεφαλικού θανάτου από τρεις διαφορετικούς γιατρούς», αναφέρει ο κ. Παπαθεοδωρίδης. Τα τεστ επαναλαμβάνονται έπειτα από λίγες ώρες, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο άνθρωπος είναι εγκεφαλικά νεκρός. Τότε υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να γίνει δότης – γιατί θα διατηρηθεί η λειτουργία της καρδιάς μέχρι ένα – δύο 24ωρα.

Πριν κηρυχθεί κάποιος ασθενής εγκεφαλικά νεκρός ώστε να γίνει δότης, πραγματοποιούνται τεστ από τρεις δια- φορετικούς γιατρούς, τονίζουν οι ειδικοί.

Στην Ελλάδα, 75 με 80 άνθρωποι που πεθαίνουν από εγκεφαλικό θάνατο, και των οποίων η οικογένειά τους συναινεί, γίνονται δότες οργάνων. Τα πιθανά όργανα που μπορεί κάποιος να δωρίσει είναι τα δύο νεφρά, το ήπαρ, η καρδιά, οι πνεύμονες και οι δύο κερατοειδείς. Τα όργανα που παγκοσμίως μεταμοσχεύονται περισσότερο είναι τα νεφρά. «Η πλειονότητα των Ελλήνων είναι υπέρ της μεταμόσχευσης», λέει στην «Κ» ο κ. Παπαθεοδωρίδης, τονίζοντας όμως πως ψευδή δημοσιεύματα έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στον κόσμο. Ομως, ενώ η κουλτούρα στην Ελλάδα δεν είναι αρνητική, οι ετήσιοι δότες είναι λίγοι. «Διότι», δηλώνει ο ίδιος, «το σύστημα δεν είναι καλά οργανωμένο για να ανιχνεύει έγκαιρα τους κατάλληλους δότες – πολλοί εγκεφαλικοί θάνατοι δεν δηλώνονται καν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή