Δημοτική Αγορά Κυψέλης: «Έκλεισε ένας κύκλος, ανοίγει ένας νέος»

Δημοτική Αγορά Κυψέλης: «Έκλεισε ένας κύκλος, ανοίγει ένας νέος»

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης αλλάζει προσανατολισμό και… ενοικιαστές, καθώς στις 31/12 έληξε η σύμβαση του Impact Hub, του οργανισμού που είχε αναλάβει τη διαχείριση του χώρου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορίες προκάλεσαν στους κατοίκους της Κυψέλης τα κατεβασμένα ρολά στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια προσέλκυε περί τους 400.000 επισκέπτες ετησίως. Στην παλιά αγορά, που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο της νεότερης ιστορίας από το υπουργείο Πολιτισμού, στεγάστηκαν δέκα επιχειρήσεις –με κοινωνικό ως επί το πλείστον πρόσημο–, πραγματοποιήθηκαν 170 εκδηλώσεις και φιλοξενήθηκαν 40 θεματικές αγορές (μικρές ζυθοποιίες, κεραμίστες, εκδοτικοί οίκοι κ.ά.).

Στις 31/12 έληξε η σύμβαση του Impact Hub, του οργανισμού που είχε αναλάβει τη διαχείριση του χώρου το 2017. «Στη Βόρεια Ευρώπη συναντάται συχνά αυτό το σχήμα: η Κοινωνία των Πολιτών ή μια ΜΚΟ να διαχειρίζονται δημόσιους χώρους, για τα ελληνικά δεδομένα ωστόσο ήταν κάτι πρωτοποριακό, ένα ρίσκο που πήρε η προηγούμενη δημοτική αρχή», αναφέρει στην «Κ» η κ. Ελενα Λάμπρου από το Impact Hub.

Τα «κλειδιά» της ΔΑΚ έχουν παραδοθεί στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος θα δώσει την αρμοδιότητα της διαχείρισης στην Τεχνόπολη. «Ο χώρος έχει κλείσει γιατί ξεκινούν εργασίες – βάψιμο, αντικατάσταση των δικτύων, τοποθέτηση φωτισμού, τεχνικές για τη βελτίωση της υπερθέρμανσης και της ηχητικής», εξηγεί στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης. «Το συνολικό κόστος κυμαίνεται στις 180.000-190.000 ευρώ, υπολογίζουμε ότι όλα θα έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Μαρτίου, αλλά σκοπεύουμε να ενημερώνουμε τακτικά το κοινό για την πορεία των εργασιών», διευκρινίζει ο κ. Μπιτζάνης. «Το ΚΕΠ που στεγάζεται στη ΔΑΚ θα συνεχίσει να λειτουργεί». Η ΔΑΚ θα έχει στο εξής έναν νέο προσανατολισμό – «στην ανοιχτή πρόσκληση θα καλούμε δημιουργούς να στήσουν το εργαστήριό τους, να μεταδίδουν την τεχνογνωσία τους και να πωλούν τις δημιουργίες τους». Σχεδιάζεται ακόμη η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου για την ιστορία της ΔΑΚ.

Στη νέα ΔΑΚ, ωστόσο, δεν «ταιριάζουν» πολλά από τα υπάρχοντα καταστήματα. Αν τα εμπορικά χρειάζονται μια δεκαετία για να αρχίσουν να έχουν κέρδος και η αλλαγή τοποθεσίας τούς στερεί πελατεία, οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι ακόμη πιο ευάλωτες. «Ηταν ένα πενταετές πείραμα», είπαν επίσημα χείλη στον κ. Νίκο Μνιέστρη, πρόεδρο του ΚοιΣΠΕ «Αρχιπέλαγος», που διατηρούσε κατάστημα με είδη second hand. «Νιώσαμε ότι δεν μας ήθελαν πια στον χώρο», επισημαίνει ο ίδιος. «Μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου επικρατούσε ασάφεια». Οταν γνωστοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, άρχισαν να ψάχνουν νέο χώρο. «Δεν είχαμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τρεις και πλέον μήνες, τρεις άνθρωποι βιοπορίζονται από αυτή τη δουλειά», λέει ο κ. Μνιέστρης, ενώ μεταφέρει το εμπόρευμα στην οδό Σύρου. Στάση αναμονής κρατούν οι υπεύθυνοι της Margarita 13m2 Gallery και Wise Greece, με τους οποίους μίλησε η «Κ». «Είναι ελπιδοφόρο οι επιχειρήσεις από τη ΔΑΚ να βγαίνουν προς τα έξω ενισχύοντας την τοπική αγορά», σχολιάζει η κ. Λάμπρου αναφερόμενη στο Second Hand Shop.

«Από τον Φεβρουάριο του 2022 στέλναμε επιστολές στον δήμο ζητώντας να μιλήσουμε σχετικά με το μέλλον της αγοράς και ζητώντας επέκταση της σύμβασής μας». Τον Ιούλιο δίνεται απάντηση και αποφασίζεται μικρή παράταση έως το τέλος του έτους. «Εμείς ήμασταν διατεθειμένοι να πληρώσουμε ενοίκιο για να συνεχίσουμε τις δράσεις μας εντός της ΔΑΚ», τονίζει η κ. Λάμπρου. Θετικά, ωστόσο, αποτιμά ο κ. Μπιτζάνης το έργο του Impact Hub: «Δεν το βλέπουμε ανταγωνιστικά, έκλεισε ένας κύκλος και ανοίγει ένας νέος».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή