Εκπαιδευτικοί: Η αξιολόγηση αρχίζει με δόσεις

Εκπαιδευτικοί: Η αξιολόγηση αρχίζει με δόσεις

Ξεκίνημα με τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη της ατομικής αξιολόγησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα εξήγγειλε χθες το υπουργείο Παιδείας. Καθώς οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει, το υπουργείο κατέθεσε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης ρύθμιση προς ψήφιση, με την οποία προβλέπεται ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει ξεχωριστά σε κάθε περιφέρεια, με βάση την πορεία επιλογής των αρμοδίων στελεχών. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η ατομική αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τους νεοδιόριστους της Πελοποννήσου, του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου. Ετσι, όταν θα γίνεται η επιλογή ενός νέου συμβούλου, από τους συνολικά 800, εκείνος θα πέφτει στα βαθιά αναλαμβάνοντας το έργο της ατομικής αξιολόγησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Ερώτημα είναι πότε θα ολοκληρωθεί η επιλογή των νέων διευθυντών σχολείων, που είναι το δεύτερο στέλεχος που μετέχει στη διαδικασία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Παιδείας, εάν ένας νεοδιόριστος πάρει αρνητική αξιολόγηση, θα κάνει επιμόρφωση και κατόπιν θα επανεξεταστεί η μονιμοποίησή του. Συγκεκριμένα, το έργο των εκπαιδευτικών αξιολογείται από τρία στελέχη εκπαίδευσης: τον σύμβουλο Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης (π.χ. σύμβουλος Φυσικής αξιολογεί τους φυσικούς), τον σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου και τον διευθυντή του σχολείου.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε η αξιολόγηση να ξεκινήσει ενιαία και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Ομως υπήρξε σοβαρή καθυστέρηση στις διαδικασίες μοριοδότησης και κρίσης των υποψηφίων συμβούλων από τις αρμόδιες επιτροπές. Γι’ αυτό το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να αλλάξει τον νόμο. «Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εισήχθησαν στη Βουλή επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν την ανάληψη υπηρεσίας στις περιοχές όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των συμβούλων Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα εκκινήσουν άμεσα και κατά προτεραιότητα την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα των νεοδιόριστων, καθώς η αξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση μονιμοποίησής τους», ανέφερε χθες.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου, η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τους 4.500 εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν το 2020. Αυτοί πρέπει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς να αξιολογηθούν για να μονιμοποιηθούν.

Σύμβουλοι και διευθυντές

Από την άλλη, εκτός από τις διαδικασίες επιλογής των περίπου 800 συμβούλων, καθυστέρηση παρατηρείται και στις διαδικασίες για τους 14.000 διευθυντές σχολείων. Ουσιαστικά, καθώς η αξιολόγηση αποτελεί εμβληματική εξαγγελία της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα επισπεύσει τις διαδικασίες έναρξης της ατομικής αξιολόγησης, λέγοντας επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση σχολικής μονάδας και η αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου. Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, που αντιδρούν στο εγχείρημα, αμφισβητούν την ουσία των έως τώρα διαδικασιών αξιολόγησης.

Η διαδικασία αφορά τους 4.500 εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν το 2020, οι οποίοι πρέπει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς να αξιολογηθούν για να μονιμοποιηθούν.

Την ίδια στιγμή, χθες η υπουργός δήλωσε ότι στο νέο σύστημα διορισμών εξετάζονται τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για τους πολύτεκνους, ενώ πρόσθεσε ότι «όπου να ‘ναι ανοίγει το ΑΣΕΠ για αναπληρωτές. Τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξουν οι πίνακες γενικής εκπαίδευσης για προσλήψεις». Στην τροπολογία της Τετάρτης, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε πρότυπο σχολείο να δηλώσουν υποψηφιότητα σε δύο σχολεία και όχι μόνο σε ένα.

Τέλος, χθες η κ. Κεραμέως υπενθύμισε ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και 2 Ιουνίου των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) και θα ολοκληρωθούν για τα γενικά μαθήματα στις 12 Ιουνίου. Καθώς τα σχολικά κτίρια χρησιμοποιούνται ως εκλογικά κέντρα, έχει ανακοινωθεί ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

  • Σε ημερήσια και εσπερινά γενικά λύκεια, τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 2, 6, 8 και 12/6/2023.
  • Σε ημερήσια και εσπερινά επαγγελματικά λύκεια, τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 1, 3, 7, 9, 10, 13, 15 και 16/6/2023.
  • Τα ειδικά μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα εξεταστούν από 17 έως και 29/6.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή